Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli8. huhtikuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Miten pandemia voi vaikuttaa työelämään vuonna 2021

Covid-19-pandemia on muuttanut elämäämme monin tavoin ja erityisesti työpaikoilla. Terveyskriisi on vaikuttanut työn aikatauluihin, välineisiin, ympäristöön ja prioriteetteihin. Seuraavassa pohdimme, millä tavoin työnteko voi olla erilaista vuonna 2021.

How the pandemic might affect the world of work in 2021
EURES

Joustava työskentely lisääntyy                                                                                            Yksi pandemian aikaansaamista suurimmista muutoksista oli äkillinen siirtyminen etätyöhön. Organisaatioiden oli turvauduttava etätyöhön riippumatta siitä, miten hyvin ne olivat varautuneet siihen. Kotoa käsin työskentely tuli osaksi jokapäiväistä elämää, mutta sen lisäksi myös työskentelyajat muuttuivat. Lasten vanhemmat tasapainoilivat lastenhoitovelvoitteidensa kanssa, ja toiset aloittivat työt aikaisemmin tai tekivät töitä myöhempään uuden tasapainon löytämiseksi. Kuluvan vuoden aikana on voitu todeta, että joustotyöstä on etua, kuten parantunut tasapaino työ- ja yksityiselämän välillä ja lisääntynyt tuottavuus. Toimitilat avautuvat työntekijöille jälleen, kun se on turvallista. On kuitenkin odotettavissa, että monet organisaatiot pitäytyvät etä- ja joustotyön mahdollisuuden tarjoamisessa työntekijöilleen vaikka vain yhtenä tai kahtena päivänä viikossa.

Yhteistyö verkossa jatkuu                                                                                                     Pandemia korosti teknologian merkitystä etätyölle ja verkkoyhteistyölle alusta alkaen. Tämä nopeutti eri teknologioiden käyttöönottoa työpaikoilla: niistä tuli organisaatioille välttämättömiä, jotta työtä pystyttiin jatkamaan uudessa ympäristössä. Työpaikoilla turvauduttiin suuressa määrin Zoomin ja Microsoft Teamsin kaltaisiin viestintäsovelluksiin, ja ne osoittautuivat työntekijöiden, yksiköiden ja yritysten välisen tehokkaan ja toimivan viestinnän kannalta ensisijaisen tärkeiksi välineiksi kaikkialla maailmassa. Tällaisesta teknologiasta on tullut yhä suositumpaa, ja sen odotetaan säilyttävän suosionsa myös vuonna 2021.

Turvallisempi työympäristö                                                                                  Työterveydellä ja -turvallisuudella on nyt entistä suurempi merkitys. Uudet ja parannetut käytännöt, kuten säännöllinen käsienpesu, desinfiointi ja huomion kiinnittäminen puhtauteen, ovat olleet ratkaisevan tärkeitä pandemian aikana, eikä niitä todennäköisesti unohdeta lähitulevaisuudessa. Myös ilmanvaihtoa, ilmanlaatua ja turvallisuutta voitaisiin parantaa työntekijöiden suojelemiseksi tulevilta terveysriskeiltä. Monien työnantajien odotetaan tarjoavan työntekijöilleen mahdollisuuden saada covid-19-rokote, mitä ne voisivat käyttää uusia työntekijöitä houkuttelevana etuna.

Enemmän huomiota mielenterveysongelmiin                                                        Mielenterveysongelmat on viime aikoina käydyissä keskusteluissa liitetty myös covid-19-pandemiaan ja sen mukanaan tuomiin haasteisiin. Ihmisten kaikkialla maailmassa on pitänyt tasapainoilla lastenhoidon, työ- ja yksityiselämän välisen tasapainon ja eri viestintämenetelmien kanssa pystyäkseen hoitamaan työnsä pandemian aikana. Etätyö on kaikella todennäköisyydellä tullut jäädäkseen, minkä vuoksi työnantajat voivat joutua ponnistelemaan varmistaakseen työntekijöidensä sitoutumisen, jatkaakseen terveen työkulttuurin rakentamista ja tehdäkseen henkilöstön hyvinvoinnista ensisijaisen tavoitteen.

Tässä on vain neljä näkökohtaa siihen, miten työelämä voi näyttää pandemian seurauksena erilaiselta vuonna 2021. Artikkeleista Covid-19-pandemian aikaansaaman sukupuolten epätasapainon ratkaiseminen työpaikoilla ja Neljä alaa, joilla covid-19-pandemia on luonut kysyntää työvoimalle saa lisää tietoa siitä, miten covid-19 on vaikuttanut työelämään.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Zoom

Microsoft Teams

Covid-19-pandemian aikaansaaman sukupuolten epätasapainon ratkaiseminen työpaikoilla

Neljä alaa, joilla covid-19pandemia on luonut kysyntää työvoimalle-

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

 

Aiheet
Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetUutiset/raportit/tilastot
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.