Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre1 noiembrie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune5 min de lectură

Cum puteți face networking dacă sunteți timid?

Dacă sunteți o persoană introvertită, s-ar putea să considerați că networkingul digital este mai ușor, dar dacă înfruntați „lumea reală", veți câștiga încredere și vă veți distinge de mulțimea virtuală.

How to network if you’re shy
Shutterstock

Pentru unii oameni, ideea de networking - adică a crea noi contacte profesionale în context social - este înfricoșătoare. Dacă aveți o personalitate liniștită, participarea la un eveniment unde vorbiți cu oameni pe care nu-i cunoașteți, în speranța că vor deveni un contact util, este o problemă. Am adunat câteva sfaturi care pot fi de folos.

Networkingul informal

Dacă nu avți încredere să încercați networkingul formal, atunci începeți cu persoane pe care le cunoașteți deja. Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă sau doriți să vă extindeți rețeaua de contacte, spuneți-le prietenilor și familiei despre situația dvs. Întrebați-i dacă știu pe cineva care lucrează în domeniul dvs. și dați-le cartea de vizită să o dea mai departe prietenilor prietenilor.

Când faceți cunoștințe noi la evenimente sociale, menționați că sunteți în căutarea unui loc de muncă. Nu se știe niciodată cine pe cine cunoaște și cine vine la aniversarea unui prieten sau pe cine cunosc colegii din echipa în care jucați fotbal.

Networkingul formal: pregătirea

Dacă participați la un eveniment de networking formal, pregătirea ajută.

În primul rând, stabiliți ce vreți să obțineți. Doriți să aflați mai multe despre o anumită firmă sau despre descrierea unui post sau vreți doar să vorbiți cu alți oameni? Cu acest obiectiv în minte, veți putea să vedeți lucrurile în perspectivă.

Luați cărți de vizită cu dvs. și exersați câteva mici fraze prin care să vă prezentați și să spuneți cu ce vă ocupați (sau ce căutați).

Poate fi util să ajungeți mai devreme. Dacă ajungeți înaintea mulțimii, aveți timp să vă relaxați și să vă familiarizați cu locul.

Cum să începeți o conversație

Ați putea fi tentat să așteptați să vină oamenii către dvs., dar este rareori o tactică bună de a crea contacte! Va trebui să începeți chiar dvs. conversația.

Înainte să abordați pe cineva, nu uitați să zâmbiți. Oamenii tind să reflecte expresiile faciale, așa că, dacă sunteți încruntat sau arătați îngrijorat, alții vor vor face la fel. Șansele ca oamenii să vrea să vorbească cu dvs. sunt mai mari dacă arătați că vă simțiți bine la eveniment.

Pentru a debuta în networking, căutați persoane care sunt singure sau în grupuri mici. Dacă toată lumea conversează deja, nu încercați să vă introduceți în cercuri închise; căutați persoane care se uită în jur când vorbesc unul cu altul.

Când vorbiți, nu începeți imediat cu un discurs. Un comentariu cu privire la o situație comună funcționează bine: „Cum ați aflat despre acest eveniment?”, „V-a plăcut prezentarea?” sau chiar „E bună mâncarea!”

Acum aveți cuvântul

Majoritatea oamenilor vorbesc cu plăcere despre ei și, dacă sunteți timid sau introvertit, sunteți probabil un bun ascultător. Așadar, profitați de acest lucru: puneți întrebări!

Pe lângă întrebări despre muncă, puteți întreba despre interese mai generale; o să aveți poate surpriza să aflați despre hobby-uri interesante sau activități pe care le aveți în comun. Dacă ajungeți să vorbiți despre pasiuni, mai ales dacă rețineți amănunte și puneți întrebări în legătură cu ele, aveți mai multe șanse să vă țină minte în mod pozitiv.

La un moment dat, ar trebui să vă întrebe ceva și despre dumneavoastră. Acum e momentul să folosiți acele câteva fraze pregătite și, dacă este posibil, făcând o legătură cu lucrurile pe care le-ați aflat.

După ce ați început să vorbiți, s-ar putea să fiți tentat să nu mai căutați și alți interlocutori. Dar ați venit pentru a crea contacte, deci întrebați „Cunoașteți pe cineva aici?” ca să vedeți dacă nu puteți fi prezentat și altor persoane.

La sfârșitul conversației, nu dispăreți brusc! Zâmbiți și spuneți că a fost interesantă convorbirea. Dacă doriți să mai discutați cu altă ocazie sau dacă doriți să mai aflați ceva pe o anumită temă, puteți să vă oferiți cartea de vizită sau să o cereți pe cea a persoanei respective.

Dacă cineva nu dorește să vorbească cu dvs., nu o luați personal. La evenimente de networking, mulți oameni vin cu un scop precis; poate că în ziua aceea pur și simplu nu v-ați încadrat în criterii.

Țineți legătura

După un eveniment, este politicos să mulțumiți gazdei și celui care a transmis invitația, printr-o notă sau un e-mail rapid.

Dacă ați vorbit despre ceva ce ați citit sau ați făcut, iar persoana v-a spus că ar dori să afle mai multe pe tema respectivă, contactați persoana în următoarele zile sau adăugați-o în rețeaua dvs. LinkedIn.

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Afaceri / Antreprenoriat
  • Sugestii și sfaturi
  • Tendințe de recrutare
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.