Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel1. november 2018Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion4 min læsetid

Sådan skal du networke hvis du er genert

Hvis du er en indadvendt natur, forekommer det måske nemmere at nøjes med at networke digitalt — men har du mod på den "virkelige verden", vil du få opbygget din selvselvtillid og skille dig ud fra den virtuelle hob.

How to network if you’re shy
Shutterstock

På nogle virker det måske afskrækkende at skulle networke — dvs. skabe nye faglige kontakter — i en social sammenhæng. Er du en tilbageholdende type, kan det være et problem at skulle møde op til et arrangement og tale med nogen, du ikke kender, i håb om at det kan blive en nyttig kontakt. Vi har sat nogle tips sammen, der måske kan være til hjælp.

Uformel networking

Hvis du ikke er har selvtillid i forbindelse med formelle netværk, så start med folk, du kender i forvejen. Er du på udkig efter et arbejde eller gerne vil udvide dit netværk, så fortæl venner og familie om din situation. Spørg dem, om de kender nogen, der er i samme branche som din, og giv dem dit visitkort, så de kan give det videre til deres venners venner.

Når du møder nye mennesker ved sociale arrangementer, så nævn, at du er på jagt efter et arbejde. Du ved aldrig, hvem de måske kender, hvem der kommer til din vens fødselsdagsfest, eller hvem dine fodboldkammerater kender.

Formel networking: forberedelse

Hvis du kommer til et formelt netværksarrangement, vil det hjælpe at være forberedt.

Find først ud af, hvad du gerne vil opnå. Vil du gerne have mere at vide om en bestemt virksomhed eller jobrolle, eller vil du bare tale med nye mennesker? Hvis du gør dig dit mål klar, vil du bedre kunne se tingene i det rette perspektiv på dagen.

Tag visitkort med dig, og indøv dine "soundbites" — et par sætninger, du bruger til at introducere dig selv og hvad du laver (eller er på udkig efter).

At ankomme i god tid kan være en god ide — er du der før de andre, får du tid til at slappe af og falde til i omgivelserne.

Sådan starter du en samtale

Du kan måske være fristet til at vente på, at andre kommer til dig. Men det er sjældent nogen god networkingtaktik. Du er nødt til selv at starte samtalerne.

Før du henvender dig til nogen, så husk at smile. Folk er tilbøjelige til at afspejle ansigtsudtryk, så hvis du rynker brynene eller ser bekymret ud, får du andre til at gøre det samme. De vil være mere tilbøjelige til at snakke med dig, hvis du ser veltilpas ud.

Udsøg dig nogen, der er alene eller i små grupper, når du skal ”debutere” med at networke. Hvis alle i forvejen taler, så prøv ikke på at bryde ind i en sluttet kreds, men kig efter nogen, der ser sig omkring, mens de snakker med hinanden.

Når du siger noget, så start ikke straks på en tale. En kommentar til jeres fælles situation virker godt: "hvordan har du hørt om den her event?", "synes du det var en god præsentation?" eller "det smager godt, det her!”

Nu taler du

De fleste kan lide at fortælle om sig selv, og hvis du er genert eller indadvendt, er du nok en god lytter. Brug det til din fordel: stil spørgsmål!

Ud over de indlysende arbejdsspørgsmål, så spørg til deres bredere interesser; måske har de nogle interessante hobbyer, som vil overraske dig, eller I er fælles om nogle aktiviteter. Hvis I kommer i snak om ting, I er vilde med — især hvis du husker detaljerne og baserer dine spørgsmål på dem — vil man senere være mere tilbøjelig til at huske dig i positiv forstand.

På et tidspunkt skulle de gerne spørge til dig til gengæld. Så er det tid til at bruge dine "soundbites" — og hvis du kan, så kæd dem sammen med hvad de lige har fortalt dig.

Når I er kommet i gang med samtalen, kan du måske være fristet til ikke at gå videre til den næste. Men du er her jo for at networke, så spørg: "kender du nogen andre her?" og se om de kan introducere dig til nogen nye.

Når samtalen slutter, skal du ikke bare forsvinde! Smil, og fortæl dem at det var interessant at snakke med dem. Hvis du gerne vil snakke med dem en anden gang, eller hvis der er noget, du gerne vil følge op på, skal du tilbyde dem dit kort eller bede om deres.

Tag det ikke personligt op, hvis der er nogen, der ikke vil tale med dig. Mange kommer til netværksarrangementer med et formål i tankerne. Måske passer du bare ikke til deres kriterier den dag.

Opfølgning

Efter et arrangement er det god tone at takke værten og den, der gav invitationen videre, med en kort besked eller e-mail.

Har du faktisk snakket med nogen om, hvad du har læst eller gjort, og har de antydet, at de gerne vil vide mere, så kontakt dem med oplysningerne inden for et par dage, eller tilføj dem til dit LinkedIn-netværk.

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop’pin@EURES

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
  • Forretning/iværksætteri
  • Råd og tips
  • Rekrutteringstendenser
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.