Skip to main content
EURES
Știre1 septembrie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Cum să îi motivăm pe angajați să revină la lucru după COVID-19

Pandemia a cauzat dificultăți pentru companii și în special pentru angajați. Insecuritatea locurilor de muncă, schemele de șomaj tehnic și preocupările pentru sănătate au scăzut motivația pentru mii de angajați din Europa. Am pregătit câteva recomandări prin care angajatorii pot să ridice moralul angajaților.

How to motivate employees returning to work after COVID-19
Unsplash

Măsurați motivația angajaților printr-un sondaj de opinie

Monitorizarea sănătății mintale a angajaților dvs. este esențială ca să aveți angajați eficienți și motivați. Mulți angajați raportează că simt anxietate față de revenirea la lucru, din cauza stresului indus de pandemie. Este posibil ca unii angajați să fi fost afectați personal de COVID-19, iar alții pot simți că revenirea la birou este stresantă după luni de autoizolare.

De aceea, este o idee bună să măsurați aceste emoții și să identificați eventualele nesiguranțe sau temeri printre angajați cu privire la revenirea la lucru. Pentru a avea o imagine de ansamblu, acest sondaj de opinie poate fi completat cu întâlniri individuale. Rezultatele vă vor permite să stabiliți obiective în funcție de abilitățile actuale ale angajaților dvs., fără riscul de a le scădea și mai mult motivația.

Stabiliți obiective pe termen scurt

Deși gradul de vaccinare crește, companiile nu ar trebui să uite că Europa este încă în stare de urgență pandemică. Deoarece situația se poate încă schimba foarte repede de la o zi la alta, este important ca angajatorii să stabilească obiective pe termen scurt pentru angajații lor (de exemplu, lunar sau trimestrial).

Această abordare este benefică în două feluri. În primul rând, stabilirea de obiective pe termen scurt pentru angajații dvs. permite companiei dvs. să rămână flexibilă și să se adapteze rapid la schimbări neașteptate. În al doilea rând, angajații dvs. pot astfel să obțină mai repede rezultate și apreciere. Asemenea „rezultate rapide” pot avea efecte pozitive asupra moralului și motivației angajaților dvs., oferindu-le încredere în propriile abilități.

Stabiliți obiective extensibile mici și realiste

Un obiectiv extensibil este un obiectiv suplimentar pe care îl stabiliți pentru angajații dvs. în cazul în care aceștia depășesc obiectivul inițial. Deși reprezintă o modalitate excelentă de a menține productivitatea companiei dvs., cel mai bine este să nu le alocați angajaților dvs. multe obiective extensibile ambițioase imediat după ce revin la birou. Începeți cu obiective mici și mențineți caracterul realist al obiectivelor dvs. extensibile pentru a evita epuizarea timpurie. Pe măsură ce angajații dvs. încep să se obișnuiască cu volumul de muncă, puteți trece treptat la obiective mai complexe.

Ridicați moralul cu obiective comune

Implicarea angajaților dvs. în definirea propriilor obiective este acum mai importantă ca oricând. Implicându-vă angajații în stabilirea propriilor obiective, îi puteți ajuta să fie mai implicați în munca lor. În plus, aceasta va spori transparența dvs. ca angajator.

Pe lângă implicarea echipei în stabilirea obiectivelor, puteți stabili obiective comune pentru echipe diferite, ca să încurajați munca în echipă și colaborarea. După luni de lucrat de acasă, este posibil ca angajații dvs. să fi pierdut legătura cu unii dintre colegii lor, așa că aceasta este o metodă excelentă să îi ajutați să‑și reia relațiile profesionale.

Pe măsură ce se relaxează restricțiile, angajații se pregătesc să se întoarcă la locul de muncă și se întreabă, poate, cum se vor simți acolo. Iată cele mai bune patru sfaturi pe care vi le putem da pentru a întâmpina cum se cuvine angajații care revin la serviciu.

 

Linkuri conexe:

Patru sfaturi pentru a întâmpina cum se cuvine angajații care se întorc la locul de muncă după pandemia de COVID-19

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Afaceri / AntreprenoriatȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitate
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.