Skip to main content
EURES
Novice1. november 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Kako narediti dober prvi vtis ... v prvih dveh tednih

Ne glede na to, ali gre za zaposlitev s polnim delovnim časom, poklicno vajeništvo ali pripravništvo s krajšim delovnim časom – prvi vtis je vedno pomemben. O tem, kako pametno izkoristiti tistih nekaj prvih dragocenih sekund, je bilo napisanih že veliko člankov, zato smo se odločili, da se bomo raje posvetili prvima dvema tednoma zaposlitve. Konec koncev lahko mine nekaj časa, preden se privadimo na novo delovno mesto in se na njem postavimo na noge.

How to make a good first impression… within the first two weeks
EURES

Bodite pozorni na čas

S točnostjo boste na delovnem mestu prišli daleč. S tem ne mislimo le, da morate vsak dan v službo priti pravočasno (čeprav bo to vsekakor zelo pripomoglo k dobremu vtisu), enako pomembno je tudi, da delo opravite v roku. V prvih nekaj tednih vam verjetno ne bodo naložili preveč nujnega dela, vendar boste dobili naloge, ki jih morate opraviti hitro, da bodo vaši novi sodelavci lahko prepoznali vašo vrednost in sposobnosti.

Bodite primerno oblečeni

Ne, s tem ne mislimo, da morajo biti vsi v obleki, saj bi bilo to v nekaterih primerih precej smešno. Vsekakor morate oblačila izbirati preudarno. Če boste ves dan na nogah, naj bo vaša obutev udobna. Če boste imeli stike s strankami, ne bodite oblečeni neformalno. Če boste opravljali kakršno koli fizično delo, ne nosite svojega najboljšega modnega oblačila. To so logični nasveti, vendar je po drugi strani presenetljivo, koliko ljudi jih ne upošteva. Če niste prepričani, kakšne so razmere na delovnem mestu, se o njih pozanimajte vnaprej. Po nekaj dneh na delovnem mestu boste hitro vedeli, kaj je primerno in kaj ne.

Vključite se

Izkazovanje pripravljenosti za sodelovanje je zanesljiv način za dokazovanje zagnanosti in predanosti. V prvih nekaj tednih na novem delovnem mestu ste lahko marsikdaj brez dela, in če se to zgodi tudi vam, prevzemite pobudo in vprašajte, kako lahko pomagate. Lotite se lahko vsega, tudi nalog, ki uradno niso v opisu vašega delovnega mesta. Tako boste nedvomno naredili odličen prvi vtis na nove sodelavce.

Sprašujte

Prvih nekaj tednov na novem delovnem mestu – v resnici prvih nekaj mesecev – se boste predvsem učili. Čeprav se boste veliko naučili iz naloženega dela ali od sodelavcev, je še veliko možnosti, kako izvedeti še več. S spraševanjem izražate zanimanje ter utrjujete pripravljenost in zagretost za učenje. Morda želite bolje razumeti posebno temo. Morda pa vas zanima kaj, kar ste prebrali ali slišali. Zakaj ne bi potešili svoje radovednosti in se o tem pozanimali?

Pogovarjajte se z drugimi sodelavci

Vaši sodelavci so verjetno mešanica zanimivih oseb z različnimi izkušnjami in osebnostmi. Ker boste z njimi v prihodnje preživeli veliko časa, je smiselno, da jih pobližje spoznate in jim omogočite, da tudi oni spoznajo vas. Zakaj jih ne bi povabili na kavo ali kosilo? Bolj neformalno okolje je lahko kot nalašč, da prebijete led in začnete vzpostavljati odnose s sodelavci iz svoje skupine.

Da bi sploh prišli do prvih nekaj tednov na novem delovnem mestu, morate najprej izpopolniti svoj življenjepis in odlično opraviti razgovor. Na srečo imamo za vas nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo olajšali prve korake na poti do uspeha!

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovegasvetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

 

Teme
Poslovanje/podjetništvoZbirka orodij EU za mobilnostNajboljša praksa EURESEURES usposabljanjeZunanje novice EURESZunanji deležnikiNamigi in nasvetiInterne novice EURESZaposlitveni dnevi/dogodkiNovice s trga dela/novice mobilnostiNovice/poročila/statistikaTrendi zaposlovanjaSocialni medijiZgodbe o uspehuMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.