Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel1 november 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Tips om een goede indruk te maken ... tijdens de eerste twee weken

Of je nu solliciteert naar een voltijdse baan, een beroepsstage of een deeltijdstage – de eerste indruk is altijd belangrijk. Over de indruk die je de eerste paar seconden maakt is al genoeg geschreven … dus leek het ons een goed idee om eens naar de eerste paar weken te kijken. Per slot van rekening kan het soms even duren voordat je je draai gevonden hebt!

How to make a good first impression… within the first two weeks
EURES

Wees op tijd

Punctualiteit wordt in de werkomgeving zeer gewaardeerd. En dan hebben we het niet alleen over op tijd komen (hoewel dat zeker ook bijdraagt aan een goede eerste indruk), maar ook dat je je deadlines haalt. Nu is het onwaarschijnlijk dat je die eerste paar weken al meteen met de ene na de andere spoedklus te maken krijgt, maar taken krijg je zeker en als je die snel uitvoert zien je nieuwe collega's meteen wat ze aan je hebben.

Draag gepaste kleding

Nee, dat betekent niet dat iedereen in het pak moet – daarmee zou je in bepaalde omgevingen een raar figuur slaan. Maar zorg er wel voor dat je qua kleding gepaste keuzes maakt. Als je de hele dag moet staan of lopen, is het belangrijk dat je gemakkelijke schoenen draagt. Als je klanten ontvangt of bij ze op bezoek gaat, mag je er niet al te casual uitzien. En ga je vooral veel met je handen werken, laat dan die fraaie designer outfit maar liever in de kast. Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch maken mensen op dit punt verrassend vaak verkeerde keuzen. Ben je niet zeker over de situatie, dan kun je er vooraf gerust naar vragen. Naarmate je ergens wat langer werkt, kom je er vanzelf achter wat wel en niet handig is.

Doe actief mee

Een heel goede manier om je enthousiasme en betrokkenheid te tonen is te laten merken dat je graag wilt meedoen. Het is goed mogelijk dat je in die eerste paar weken af en toe weinig te doen hebt. Dat is dan een prima gelegenheid om initiatief te tonen en te vragen of je iemand van dienst kan zijn. Sla niets af – ook niet als iemand je vraagt voor iets wat officieel niet tot jouw taken behoort. Je nieuwe collega's krijgen zo immers een prima eerste indruk van je.

Stel vragen

Tijdens de eerste paar weken – of beter gezegd de eerste paar maanden – van je nieuwe baan draait alles om leren. Je zult ongetwijfeld al veel opsteken van het werk dat je doet en van je collega's, maar daar hoef je het niet bij te laten. Door vragen te stellen toon je belangstelling en laat je wederom zien dat je echt graag wilt leren. Misschien is er iets wat je nog niet helemaal begrijpt, of heeft iets wat je hebt gehoord of gelezen je nieuwsgierigheid gewekt. Houd het niet voor je, maar stel vragen!

Praat met je collega's

Waarschijnlijk zijn er allerlei soorten interessante mensen onder je collega's, met uiteenlopende achtergronden en persoonlijkheden. Je zult de komende tijd veel met ze te maken krijgen, dus het kan geen kwaad ze wat beter te leren kennen (en te zorgen dat zij jou leren kennen). Dat kan bijvoorbeeld door hen eens te vragen ergens iets te gaan drinken of samen te lunchen. Dit is een goede manier om het ijs te breken en in een informele setting een band met je collega’s op te bouwen.

Je moet natuurlijk eerst zover zien te komen dat je aan die eerste paar weken kunt beginnen. Eenperfect cv en een geslaagd sollicitatiegesprekkunnen je daarbij helpen. We hebben daarom een aantal handige tips verzameld die je op weg kunnen helpen naar succes!

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Toekomstige online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapEU-toolbox voor mobiliteitEURES beste praktijkenEURES-trainingExtern EURES-nieuwsExterne stakeholdersHints en tipsIntern EURES-nieuwsJobdagen/evenementenArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsNieuws/rapporten/statistiekenWervingstrendsSociale mediaSuccesverhalenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.