Skip to main content
EURES
Novinski članak1. studenoga 2017.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Kako ostaviti dobar dojam... tijekom prva dva tjedna

Nije važno je li riječ o zaposlenju na puno radno vrijeme, strukovnom naukovanju ili stažiranju s nepunim radnim vremenom – prvi dojam uvijek je važan. Napisano je mnoštvo članaka o tome kako što bolje iskoristiti dragocjene prve trenutke... pa smo umjesto toga odlučili razmotriti prva dva tjedna. Uostalom, može vam trebati određeno vrijeme da se naviknete na novo radno mjesto i uhvatite korak!

How to make a good first impression… within the first two weeks
EURES

Pazite na vrijeme

Točnost na radnom mjestu izrazito je važna. Nije riječ samo o dolasku na vrijeme svakog dana (iako dobar dojam zasigurno u velikoj mjeri ovisi o tome!), završavanje poslova u zadanom roku jednako je važno. Vjerojatno se nećete susresti s mnoštvom hitnih poslova tijekom prvih nekoliko tjedana, ali dobivat ćete zadatke, a njihovo pravovremeno izvršavanje doprinijet će priznavanju vaših vrijednosti i sposobnosti na novom radnom mjestu.

Odijevajte se primjereno

Ne želimo reći da bi svatko trebao biti u odijelu – u nekim bi slučajevima to bilo pomalo čudno! No svakako biste trebali razmisliti o svojem odabiru odjeće. Nemojte nositi neudobne cipele ako ćete cijeli dan biti na nogama. Nemojte nositi ležernu odjeću ako ćete raditi s klijentima. Nemojte nositi svoju najbolju dizajnersku odjeću na radnom mjestu koje zahtijeva aktivnost ili fizički rad. Iako se ovi savjeti mogu činiti nepotrebnima, začuđujuće je koliko ljudi napravi pogrešku pri odabiru. Ako niste sigurni, raspitajte se unaprijed o situaciji na radnom mjestu. Nakon što počnete raditi, brzo ćete naučiti što je primjereno, a što nije.

Uključite se

Pokažete li da ste spremni prihvatiti se posla, vaš entuzijazam i predanost sigurno će biti primijećeni. Razdoblja u kojima nema posla nisu neuobičajena u prvim tjednima na novom radnom mjestu, pa ako se nađete u takvoj situaciji zašto ne biste preuzeli inicijativu i upitali oko čega možete pomoći? Prihvatite se svega što možete, čak i ako to nije u vašem službenom opisu posla, sigurno ćete ostaviti odličan dojam na nove kolege.

Postavljajte pitanja

Prvih nekoliko tjedana na novom radnom mjestu, zapravo prvih nekoliko mjeseci, sve se svodi na usvajanje novih znanja. Iako ćete mnogo toga naučiti iz poslova koje ćete obavljati i od kolega, uvijek postoji mogućnost da saznate više. Postavljanjem pitanja pokazat ćete da ste zainteresirani i potvrditi vlastitu spremnost i želju za učenjem. Možda se želite bolje upoznati s određenom temom. Možda vas zanima nešto što ste čuli ili pročitali. Zašto ne biste pokazali znatiželju i pitali što vas zanima?

Razgovarajte sa svojim timom

Vaši će kolege vjerojatno biti skupina raznolikih i zanimljivih osoba, iz različitih okružja i s različitim osobnostima. Provest ćete dosta vremena s njima tijekom rada, pa ima smisla upoznati ih i pružiti im priliku da upoznaju vas. Zašto ih ne biste pozvali na kavu ili ručak? Opuštenije okružje može biti dobar način za probijanje leda i izgradnju odnosa sa suradnicima iz tima.

Da bi prva dva tjedna na radnom mjestu postala stvarnost, prvo morate dotjerati svoj životopis i zablistati na razgovoru za posao. Srećom, imamo odlične savjete koji će vam pomoći na tom putu do uspjeha!

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

 

Teme
Posao /PoduzetništvoEU alati za mobilnostNajbolja praksa EURES-aEURES obukaVanjske vijesti EURES-aVanjski dioniciSavjetiInterne vijesti EURES-aDani posla/događajiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiVijesti/izvješća/statistikeTrendovi zapošljavanjaDruštveni medijiUspješne pričeMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.