Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice29 september 2022Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Kako dobiti sezonsko delo

Sezonske zaposlitve so odlična priložnosti za dodaten zaslužek. Številni študenti in mladi se med zimskimi počitnicami zaposlijo, da si lahko financirajo študij ali zaslužijo nekaj dodatnega denarja. Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri iskanju naslednje sezonske zaposlitve.

How to land a seasonal job

Prijavite se zgodaj

Večina podjetij začne zaposlovati več mesecev pred začetkom zimske sezone. To jim omogoča, da izberejo prave ljudi in jih po potrebi usposobijo. Na delodajalca se zato obrnite čimprej in ne čakajte na zadnji dan roka za prijavo.

Bodite profesionalni

Za vas je to morda „le zimsko počitniško delo“, za delodajalca pa ste pomembna naložba v njihovo podjetje. Pokažite delodajalcu, da ta razgovor za delo jemljete resno. Ne glede na to, ali razgovor poteka po spletu ali ne, se oblecite primerno, bodite točni in pokažite sogovorniku, da cenite priložnost, ki vam jo ponuja.

Bodite prilagodljivi

Delodajalci pogosto najemajo sezonske delavce za delo v obdobjih povečanega obsega dela. To pomeni, da se lahko od sezonskih delavcev pogosto zahteva, da delajo ob neobičajnem času ali opravljajo naloge, ki prvotno niso bile navedene v opisu delovnega mesta. Ena od pomembnejših lastnosti, ki jo iščejo delodajalci, ki zaposlujejo sezonske delavce, je prilagodljivost. To lastnost izpostavite v življenjepisu in med razgovorom.

Razmislite o preteklih delodajalcih

Če ste že prej opravljali sezonsko delo in ste bili zadovoljni s preteklimi delodajalci, se obrnite neposredno nanje. Večina delodajalcev raje zaposli osebo, ki že pozna delo na določenem delovnem mestu ter ki potrebuje le malo usmerjanja in usposabljanja.

Pozanimajte se o delodajalcu

Pred razgovorom za zaposlitev si vzemite čas, da se seznanite s tem, kaj podjetje počne, in izveste več o izdelkih, pri katerih boste sodelovali. S tem boste izpraševalcu pokazali, da se zanimate za to delovno mesto in da to priložnost jemljete resno.

Obrnite se na naše Euresove svetovalce

Portal EURES je z več kot tremi milijoni objavljenih prostih delovnih mest po vsej Evropi najboljše mesto za začetek iskanja naslednje sezonske zaposlitve. Obrnete se lahko tudi na Euresove svetovalce, ki vam lahko pomagajo prepoznati vaše prednosti in interese ter vas podprejo pri iskanju zaposlitve in prijavi.

Najdite Euresovega svetovalca v svoji regiji ali vzpostavite stik s svojim lokalnim Euresovim svetovalcem v klepetalnici.

V partnerstvu z Euresom, evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost

 

Sorodne povezave:

Iskanje Euresovih svetovalcev

Poklepetajte z Euresovimi svetovalci

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Namigi in nasvetiTrendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Namigi in nasvetiŽivljenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.