Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия29 септември 2022Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Как да си намерите сезонна работа

Сезонната работа е чудесен начин за допълване на доходите. Много студенти и младежи започват работа през зимната ваканция, за да финансират обучението си или за допълнителни доходи. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да намерите следващата си сезонна работа.

How to land a seasonal job

Кандидатствайте отрано

Повечето фирми започват да набират персонал месеци преди началото на зимния сезон. Това им дава възможност да изберат подходящите хора и да ги обучат, ако е необходимо. Затова се свържете с работодателя по-рано и не чакайте до последния ден на срока за кандидатстване.

Подходете професионално

За вас това може да е „просто работа през зимната ваканция“, но от гледна точка на работодателя вие сте важна инвестиция в неговия бизнес. Покажете на работодателя, че се отнасяте сериозно към интервюто за работа. Независимо дали интервюто е онлайн, или не, облечете се официално, явете се навреме и покажете на интервюиращия, че оценявате възможността, която ви се предлага.

Бъдете гъвкави

Работодателите често наемат сезонни работници за натоварените периоди в работата. Това означава, че често може да се наложи сезонните работници да работят извънредно или да изпълняват задължения, които първоначално не са били включени в длъжностната им характеристика. Едно от важните качества, които търсят работодателите на сезонни работници, е гъвкавостта. Не забравяйте да подчертаете това умение в автобиографията си и по време на интервюто.

Свържете се с предишни работодатели

Ако сте имали сезонна работа преди и сте били доволни от предишните си работодатели, опитайте директно да се свържете с тях. Повечето работодатели биха предпочели да вземат отново на работа човек, който вече е запознат с работните задължения и се нуждае от малко насоки и обучение.

Проучете ситуацията

Преди интервюто за работа отделете време, за да проучите с какво се занимава фирмата и да научите повече за продуктите, с които ще работите. Това ще покаже на интервюиращия, че ви е грижа за тази работа и че приемате тази възможност сериозно.

Свържете се с нашите съветници на EURES

С над 3 милиона работни места в цяла Европа порталът EURES е най-доброто място, където да започнете да търсите следващата си сезонна работа. Можете също така да се свържете със съветниците на EURES, които ще ви помогнат да определите силните си страни и интересите си и ще ви дадат насоки за търсенето и кандидатстването за работа.

Намерете съветник на EURES във вашия регион или се свържете с местния съветник на EURES чрез чат.

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Търсене на съветници наEURES

Чат със съветници на EURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Препоръки и съветиТенденции при набиране на персоналМладост
Свързан раздел(и)
Препоръки и съветиУсловия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.