Skip to main content
EURES
Sajtócikk2019. november 12.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Hogyan kezeljük a negatív visszajelzéseket a munkahelyen?

A munkahelyi kritikákat soha nem könnyű elfogadni, még akkor sem, ha konstruktív jellegűek. Nehezére eshet ezeket meghallgatni, azonban a kritikák végső soron segítenek Önnek a fejlődésben. Íme tippeink a munkahelyi bírálatok pozitív kezeléséhez.

How to handle negative feedback in the workplace
© Shutterstock

Ne engedje, hogy az érzései elragadják

A negatív visszajelzések feldolgozása kihívás, függetlenül attól, hogy azokat a főnökétől, munkatársától, ügyféltől vagy valaki mástól kapja. Nem valószínű, hogy az Ön legelső reakciója lenne a legésszerűbb válasz ezekre, különösen, ha a visszajelzés váratlanul éri. Fontos, hogy hagyjon időt magának a lecsillapodásra, a helyzet nyugodt értékelésére és átgondolására, mielőtt reagálna. A munkahelyi negatív megjegyzéseket ne vegye szívére; elsősorban a munkájára vonatkoznak és csak ritkán van szó kifejezetten az Ön személyéről.

Meghallgatás és párbeszéd

Még akkor is, ha Ön nem feltétlenül ért egyet az észrevételekkel, a konstruktív visszajelzés jó módja annak, hogy megtudja, mások hogyan látják az Ön tevékenységét a munkahelyen, és segíthet abban, hogy jobban megfeleljen az elvárásoknak. Fontos meghallgatni azt, amit főnöke, kollégája vagy ügyfele mond, és pozitív módon párbeszédet folytatni velük. Tegye lehetővé, hogy közbeszólás, félbeszakítás nélkül oszthassák meg az adott helyzetre vonatkozó értékelésüket. Ha befejezték, ismételje meg, ahogy Ön érti az elhangzottakat. Ha valamiben bizonytalan, kérjen további magyarázatot anélkül, hogy vitába bocsátkozna álláspontját illetően.

Rendszerezés

Tanulja meg, hogyan elemezheti a bírálatokat, és hogyan döntse el, mit tartson belőlük megfontolandónak. Ha a visszajelzés szóban hangzik el, jó ötlet feljegyzést készíteni az elhangzottakról, ha később vissza kíván térni azokra. Gondolja át a következő lépéseit annak érdekében, hogy a jövőben ne kapja meg újra ugyanezt a visszajelzést. Például készíthet listát a javítandó pontokról, hogy nyomon követhesse fejlődését. Komolyabb ügyekben, illetve ha a visszajelzés a főnökétől érkezik, érdemes utólagos megbeszélést kezdeményeznie, ahol értékelhetik a visszajelzés kapcsán tett lépéseit.

Legyen előzékeny

Nagyon valószínű, hogy a visszajelzés jó szándékú és csak segítséget próbál nyújtani Önnek. Köszönje meg a visszajelzést – értékelje az erőfeszítést és az őszinteséget. Az Ön pozitív reakciója és fogékony hozzállása a konstruktív visszajelzéshez azt mutatja, hogy profi munkatárs és rugalmas alkalmazott, amiért főnöke, kollégája vagy ügyfele is valószínűleg jobban fogja tisztelni.

Ne ítélje meg magát túl keményen

Nem érdemes folyamatosan ostoroznia önmagát egy elkövetett hibáért vagy egy olyan helyzetért, amelyet jobban kezelhetett volna. Ne feledje, hogy senki sem tökéletes. Fontos, hogy tisztában legyen gyengeségeivel, de ne feledje erősségeit és eredményeit sem. Legyen büszke arra, amit jól csinál, és ne lovagoljon túl sokat a hibáin, ne hagyja, hogy azok negatívan befolyásolják az önbizalmát. Miután kellő figyelmet szentelt a visszajelzésnek, és elgondolkodott arról, hogy a következő alkalommal hogyan lehetne másként kezelni a helyzetet, itt az ideje, hogy továbblépjen.

Reméljük, hogy ezek a tippek segíteni fognak Önnek abban, hogy pozitívan kezelje a negatív munkahelyi visszajelzéseket és teljes mértékben kibontakoztathassa szakmai képességeit.

Az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával partnerségben.

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippekIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.