Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli12. marraskuuta 2019Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Miten käsitellä kielteistä palautetta työpaikalla

Kritiikin saaminen työpaikalla ei ole koskaan helppoa, vaikka se olisi rakentavaakin. Vaikka kritiikin kuuleminen saattaa olla vaikeaa, viime kädessä se kuitenkin auttaa kehittymään. Tässä ovat parhaat vinkkimme siihen, miten työpaikalla saatavaa kritiikkiä voi käsitellä myönteisesti.

How to handle negative feedback in the workplace
© Shutterstock

Älä anna tunteille valtaa

Kielteisen palautteen – oli sen antaja sitten esimiehesi, kollegasi, asiakas tai joku muu – käsitteleminen voi olla haastavaa. Ensireaktio ei todennäköisesti ole rationaalisin, varsinkin jos palaute on odottamatonta. On tärkeää, että annat itsellesi aikaa rauhoittua, arvioida tilannetta ja ajatella ennen kuin reagoit. Älä ota työpaikalla saamiasi kielteisiä kommentteja henkilökohtaisesti; ne ovat vain työhösi kohdistuvaa kritiikkiä ja kuvaavat vain harvoin sinua henkilönä.

Kuuntele ja osallistu

Vaikka et välttämättä olisi samaa mieltä huomautuksista, rakentava palaute on hyvä keino saada selville, miten muut näkevät toimintasi työpaikalla, ja se voi auttaa sinua vastaamaan paremmin sinuun kohdistuviin odotuksiin. On tärkeää kuunnella, mitä sanottavaa esimiehelläsi, kollegallasi tai asiakkaallasi on, ja olla heidän kanssaan myönteisessä vuorovaikutuksessa. Anna palautetta antavan henkilön esittää arvionsa tilanteesta keskeyttämättä häntä. Kun hän on valmis, toista palaute sellaisena kuin sinä sen ymmärsit. Jos olet epävarma jostakin asiasta, pyydä siitä lisäselityksiä ryhtymättä väittelemään tai puolustamaan omaa näkemystäsi.

Pohdi palautetta

Opettele purkamaan arvostelu osiin ja päätä, mitä siitä pidät aiheellisena. Jos palaute annetaan suullisesti, on hyvä ajatus tehdä muistiinpanoja siitä, mitä sanotaan, siltä varalta, että haluat käydä sen läpi uudelleen. Pohdi, mitä voisit tehdä seuraavaksi, jotta et saisi samaa palautetta uudelleen jatkossa. Voit esimerkiksi tehdä luettelon parannettavista asioista, jotta voit seurata edistymistäsi. Jos kyse on vakavammista asioista tai palautteen on antanut esimiehesi, voi olla hyvä järjestää seurantakokous, jossa pohditaan, miten olet käsitellyt palautetta.

Suhtaudu myönteisesti

On hyvin todennäköistä, että palautteen antava henkilö tarkoittaa hyvää ja yrittää auttaa sinua. Kiitä palautteen antajaa palautteesta – anna hänelle tunnustusta hänen näkemästään vaivasta ja kerro, että arvostat hänen rehellisyyttään. Reagoimalla myönteisesti ja olemalla vastaanottavainen rakentavalle palautteelle osoitat olevasi ammattimainen ja joustava työntekijä, ja tämä todennäköisesti lisää esimiehesi, kollegasi tai asiakkaasi kunnioitusta sinua kohtaan.

Älä ole liian ankara itsellesi

Ei ole järkevää syytellä itseään jatkuvasti aiemmin tehdystä virheestä tai tilanteesta, jonka olisi voinut hoitaa paremmin. Muista, että kukaan ei ole täydellinen. Vaikka on tärkeää olla tietoinen heikkouksistaan, omia vahvuuksiaan ja saavutuksiaan ei pidä unohtaa. Ole ylpeä siitä, minkä teet hyvin, ja yritä olla takertumatta liikaa virheisiisi ja antamatta niiden vaikuttaa kielteisesti itseluottamukseesi. Kun olet pohtinut palautetta riittävästi ja miettinyt, miten voisit seuraavalla kerralla toimia tilanteessa eri tavalla, on aika siirtyä eteenpäin.

Toivomme, että näistä vinkeistä on apua, jotta voisit käsitellä kielteistä palautetta työpaikalla ja saavuttaa ammatillisen potentiaalisi kokonaisuudessaan.

Yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa.

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURESin työntekijöitä

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysVinkkejäNuoriso
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.