Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel22 december 2021Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 3 min

Främja välbefinnande bland personalen efter covid-19

Välbefinnande har blivit ett ofta dryftat ämne under pandemin. Allt fler arbetstagare över hela världen jobbar nu hemifrån och försöker hitta en balans mellan arbete och privatliv. Läs om våra fem bästa tips för att se till att personalen håller sig trygg och frisk även efter krisen.

How to foster wellbeing among employees post COVID-19
How to foster wellbeing among employees post COVID-19
EURES
  1. Se till att medarbetarna känner sig trygga

Många oroar sig över riskerna med att lämna hemmet och vistas bland stora grupper av människor igen efter pandemin. Det är viktigt att inte bara lugna medarbetarna, utan även se till att det finns bra rutiner så att de kan känna sig trygga när de arbetar och besöker arbetsplatsen. Sådana åtgärder kan till exempel bestå av ett system för att boka skrivbord, en begränsning av antalet personer som får vistas samtidigt på arbetsplatsen, tillhandahållande av handsprit och munskydd eller grundlig städning av arbetsplatsen varje dag. Det kan även innebära att man låter medarbetarna arbeta där de känner sig trygga och att fråga de anställda vad de behöver för att känna sig trygga framöver.

  1. Lyssna på medarbetarna

Det enklaste sättet att ta reda på hur någon mår är att prata med personen. Regelbundna virtuella eller fysiska uppföljningsmöten kan ha en stor positiv inverkan på människor. Vänliga samtal ger medarbetarna en möjlighet att tala om för dig om de har några problem och dig en möjlighet att hjälpa dem att hitta en lösning innan problemet förvärras. Att se till att medarbetarnas oro tas på allvar förbättrar personalens allmänna välbefinnande och stämningen på arbetsplatsen. Andra sätt att ta reda på hur människor mår är anonyma enkäter, gruppsamtal och återkopplingsformulär.

  1. Skapa olika sätt att söka råd, och upplys om att de finns

Om en person har ett problem på jobbet eller hemma kanske hon eller han skulle må bra av att ha någon att prata med. En idé kan vara att skapa ett ”välbefinnandeteam” med frivilliga som medarbetarna kan kontakta för konfidentiella samtal och vägledning. De kanske inte vill prata med någon i det egna teamet, och därför kan det vara bra att involvera människor från olika avdelningar. En kurs i välbefinnande gör personalen bättre rustad att hjälpa andra och ge dem råd.

  1. Gör psykisk hälsa till en prioriterad fråga

Psykisk hälsa och välbefinnande är något man i dag talar mer öppet om på många arbetsplatser. Många arbetsgivare lyfter fram frågan och integrerar den i arbetspolicyer, till exempel genom att godkänna psykisk hälsa som skäl till ledighet och att introducera åtgärder för att behålla välbefinnandet. Ofta erbjuds även annat stöd, till exempel rådgivning, till medarbetare som har det svårt. Att främja välbefinnande och öka medvetenheten kring ämnet på arbetet kan hjälpa till att förhindra psykisk sjukdom och göra medarbetarna både gladare och tryggare.

  1. Acceptera de förändringar som pandemin orsakar

Pandemin har lett till många förändringar, inte minst när det gäller arbete. Det har resulterat i stor osäkerhet bland arbetstagare men även inneburit möjligheter för företag att utvecklas. Omstrukturering, fokusändring och nyuppbyggnad kan vara spännande processer och leda till fler möjligheter för personalen. Genom att ta till sig förändringarna och anpassa företaget efter dem kan teamet känna motivation i stället för oro, och se framåt med tillförsikt. Att utnyttja förändringarna hjälper också till att framtidssäkra din organisation, till exempel genom att fortsätta använda webbplattformar effektivt och erbjuda flexibla eller hybridarbetsmöjligheter.

För mer information om att leda personalen efter covid-19 se Så motiverar du dina anställda att återgå till arbetsplatsen efter covid-19.

 

Länkar:

Så motiverar du dina anställda att återgå till arbetsplatsen efter covid-19

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

    Teman
    • Råd och tips
    Sektor
    • Accomodation and food service activities
    • Activities of extraterritorial organisations and bodies
    • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
    • Administrative and support service activities
    • Agriculture, forestry and fishing
    • Arts, entertainment and recreation
    • Construction
    • Education
    • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
    • Financial and insurance activities
    • Human health and social work activities
    • Information and communication
    • Manufacturing
    • Mining and quarrying
    • Other service activities
    • Professional, scientific and technical activities
    • Public administration and defence; compulsory social security
    • Real estate activities
    • Transportation and storage
    • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
    • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

    Ansvarsfriskrivning

    Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.