Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel22 december 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Hoe bevordert u het welzijn van uw personeel na COVID-19?

In de loop van de pandemie is welzijn steeds belangrijker geworden, nu de wereld op zoek is naar een nieuw evenwicht tussen werk en privéleven bij het thuiswerken. Lees onze top vijf tips om te zorgen dat uw personeel na de crisis gezond en veilig is.

How to foster wellbeing among employees post COVID-19
How to foster wellbeing among employees post COVID-19
EURES
  1. Zorg ervoor dat uw medewerkers zich veilig voelen

Sinds de pandemie maken veel mensen zich zorgen over risico’s als ze de deur uit gaan en zich in grote groepen begeven. Het is belangrijk uw medewerkers gerust te stellen, maar zorg er ook voor dat de juiste protocollen worden gehanteerd, zodat zij zich veilig voelen als ze naar het bedrijf komen en er werken. Maak bijvoorbeeld gebruik van een bureaureserveringssysteem en stel een grens aan het aantal mensen dat er mag zijn. Bied handgel en mondkapjes aan en zorg ervpor dat de werkplekken elke dag grondig worden schoongemaakt. Laat medewerkers werken op de plek waar ze zich op hun gemak voelen, en vraag wat u kunt doen om ze in de toekomst op hun gemak te stellen.

  1. Luister naar uw medewerkers

De eenvoudigste manier om erachter te komen hoe iemand zich voelt, is door hem of haar direct aan te spreken. Contactmomenten afspreken, virtueel of persoonlijk, kan iemands dag enorm opfleuren. Bij informele gesprekken krijgen medewerkers de kans u te vertellen over problemen waar ze mee te maken hebben. U kunt dan een oplossing vinden voor die problemen en ervoor zorgen dat ze niet erger worden. Door erop te letten dat zorgen bij het personeel worden gehoord, stimuleert u het welzijn en de motivatie van de medewerkers. Andere manieren om erachter te komen hoe mensen zich voelen, kunnen bestaan uit het houden van anonieme enquêtes en groepsdiscussies of het laten invullen van feedbackformulieren.

  1. Mensen in staat stellen en stimuleren om advies te vragen

Als iemand thuis of op het werk een probleem heeft, is het fijn als ze er met iemand over kunnen praten. U kunt overwegen een welzijnsteam van vrijwilligers op te richten, waar medewerkers terecht kunnen voor vertrouwelijke gesprekken en advies. Mogelijk vinden ze het ongemakkelijk om met iemand uit het eigen team te praten, dus zorg ervoor dat het welzijnsteam is samengesteld uit mensen van verschillende afdelingen. Door een training over welzijn te verzorgen biedt u medewerkers de vaardigheden om anderen te ondersteunen en de kwaliteit van hun advies te verbeteren.

  1. Maak van geestelijke gezondheid een prioriteit

Medewerkers praten op de werkplek tegenwoordig openlijker over geestelijke gezondheid en welzijn. Een groot aantal medewerkers hebben besloten dit onderwerp prioriteit te geven en het in hun werkzaamheden op te nemen, bijvoorbeeld door het als reden op te geven voor het opnemen van een snipperdag en door maatregelen te nemen die hun mentale welzijn op peil houden. Daarbij is een rol weggelegd voor het aanbieden van ondersteuning, zoals het begeleiden van mensen die het moeilijk hebben. Maatregelen ter bevordering van het welzijn en de bewustwording omtrent welzijn op het werk kunnen mentale aandoeningen helpen voorkomen door te zorgen dat medewerkers zich gelukkiger en veiliger voelen.

  1. Meegaan in veranderingen veroorzaakt door de pandemie

De pandemie heeft grotere veranderingen teweeggebracht, vooral op het gebied van werk. Dit heeft geleid tot veel onzekerheid onder medewerkers, maar het biedt ook een kans voor bedrijven om zich verder te ontwikkelen. Herstructurering, heroriëntatie en vernieuwing kunnen heel stimulerend zijn en kansen creëren voor het personeel. Door zich aan te passen en mee te gaan in deze veranderingen kan uw team zich gemotiveerd voelen in plaats van dat ze zich gefrustreerd voelen en de blik op de toekomst hebben. Het beste maken van nieuwe veranderingen helpt uw organisatie toekomstbestendig te maken, bijvoorbeeld door onlineplatforms effectief te blijven gebruiken en flexibele of hybride werkregelingen aan te bieden.

Voor meer informatie over personeelsbeheer na COVID-19, zie Hoe kunt u medewerkers motiveren die naar het werk terugkeren na COVID-19?.

 

Links:

Hoe kunt u medewerkers motiveren die naar het werk terugkeren na COVID-19?

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

    Onderwerpen
    Hints en tips
    Sector
    Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

    Vrijwaring

    De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.