Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli22. joulukuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Kuinka työntekijöiden hyvinvoinnista huolehditaan covid-19:n jälkeen

Hyvinvoinnista on tullut pandemian aikana suosittu aihe, kun työntekijät eri puolilla maailmaa ovat etsineet uudenlaista työ- ja yksityiselämän tasapainoa. Lue viisi ykkösvinkkiämme, joilla varmistetaan, että henkilökunta on kriisin jälkeenkin turvassa ja terveenä.

How to foster wellbeing among employees post COVID-19
How to foster wellbeing among employees post COVID-19
EURES
  1. Varmista, että työntekijät tuntevat olevansa turvassa

Monia huolestuttaa pandemian jälkeen kotoa lähtemiseen ja suurissa ihmisjoukoissa olemiseen liittyvät riskit. On tärkeää rauhoittaa työntekijöitä ja varmistaa, että oikeat toimintatavat ovat käytössä, jotta he tuntevat olevansa töissä ja työpaikalla käydessään turvassa. Tähän voi kuulua työpöydän varausjärjestelmä, työpaikan henkilömäärän rajoittaminen, käsidesin ja maskien järjestäminen, työpaikan perusteellinen siivous päivittäin, työskentelyn salliminen työntekijän valitsemassa paikassa ja viihtyvyystekijöiden selvittäminen tekijöiltä jatkoa varten.

  1. Kuuntele työntekijöitä

Keskusteleminen työntekijöiden kanssa on helpoin tapa selvittää heidän tuntemuksiaan. Säännöllisten virtuaalisten tai kasvokkaisten tapaamisten järjestäminen voi vaikuttaa työntekijän päivään erittäin myönteisesti. Ystävällisissä keskusteluissa työntekijät saavat kertoa mahdollisista ongelmistaan, ja heitä voidaan auttaa löytämään ratkaisu ennen ongelman pahenemista. Työntekijöiden huolenaiheiden kuuntelu parantaa henkilökunnan yleistä hyvinvointia ja työmoraalia. Muita keinoja saada selville ihmisten tuntemuksia ovat nimettömät mielipidekyselyt, ryhmäkeskustelut ja palautelomakkeet.

  1. Luo ja edistä neuvontakeinoja avuntarvitsijoille

Katsomatta siihen, ovatko ongelmat työssä vai kotona, hyötyä voi olla siitä, että asiasta on mahdollisuus puhua. Harkitsee vapaaehtoisen hyvinvointitiimin kokoamista, jonka kanssa työntekijät voivat käydä luottamuksellisia keskusteluja ja saada opastusta. Heistä ei välttämättä tunnu mukavalta puhua oman tiimin jäsenen kanssa, joten varmista, että tiimissä on väkeä eri osastoilta. Hyvinvointia käsittelevän koulutuksen järjestäminen tarjoaa työntekijöille myös välineitä toisten tukemiseen ja neuvonnan laadun parantamiseen.

  1. Mielenterveys etusijalle

Nykyään mielenterveydestä ja hyvinvoinnista puhutaan työpaikalla avoimemmin. Monet työnantajat pitävät aihetta ensisijaisena. Se on sisällytetty työpaikan toimintaperiaatteisiin esimerkiksi hyväksymällä sen vapaapäivän perusteeksi, ja työpaikalla on otettu käyttöön hyvinvointia ylläpitäviä toimia. Tämä käsittää tuen tarjoamisen, kuten neuvonnan apua tarvitseville. Hyvinvoinnin ja sitä koskevan tietämyksen edistäminen työpaikalla voi auttaa ehkäisemään mielisairauksia ja parantaa työntekijöiden mielialaa ja turvallisuudentunnetta.

  1. Sopeudu pandemian aiheuttamiin muutoksiin

Pandemia on aiheuttanut monia muutoksia etenkin työssä. Vaikka tämä on aiheuttanut paljon epävarmuutta työntekijöissä, se on ollut yrityksille myös mahdollisuus kehittyä. Uudistaminen, keskittyminen uuteen ja uuden rakentaminen voi olla jännittävää ja tarjota työntekijöille lisää mahdollisuuksia. Nämä muutokset hyväksymällä ja niihin sopeutumalla ryhmässä voi olla motivoitumisen tunteita huolestuneisuuden sijaan, ja katse voi suuntautua tulevaisuuteen. Muutosten hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla auttaa organisaatiota ottamaan huomioon tulevaisuuden vaatimukset jatkamalla esimerkiksi verkon palvelualustojen käyttöä tehokkaasti ja tarjoamalla joustavia tai hybridimuotoisia työskentelyn toimintamalleja.

Lisätietoja työntekijöiden johtamisesta covid-19:n jälkeen on artikkelissa Miten covid-19:n jälkeen palaavia työntekijöitä motivoidaan.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Miten covid-19:n jälkeen palaavia työntekijöitä motivoidaan

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojia

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

    Aiheet
    • Vinkkejä
    Sektori
    • Accomodation and food service activities
    • Activities of extraterritorial organisations and bodies
    • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
    • Administrative and support service activities
    • Agriculture, forestry and fishing
    • Arts, entertainment and recreation
    • Construction
    • Education
    • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
    • Financial and insurance activities
    • Human health and social work activities
    • Information and communication
    • Manufacturing
    • Mining and quarrying
    • Other service activities
    • Professional, scientific and technical activities
    • Public administration and defence; compulsory social security
    • Real estate activities
    • Transportation and storage
    • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
    • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

    Vastuuvapauslauseke

    Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.