Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel3 augustus 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Hoe kunnen werkgevers zich voorbereiden op de nieuwe hybride manier van werken?

Volgens een nieuwe enquête zouden de meeste werknemers in de EU er de voorkeur aan geven om na de pandemie ten minste enkele dagen per week thuis te werken. Dit hybride model biedt bedrijven nieuwe mogelijkheden om nieuwe werkmethoden te ontwikkelen. Waar moeten bedrijven aan denken bij de toepassing van dit nieuwe model?

How employers can prepare for the new hybrid way of working
Unsplash

Uit een nieuwe enquête van Eurofound is gebleken dat de meerderheid van de werknemers in de EU er de voorkeur aan geeft om ten minste af en toe thuis te werken (als er geen COVID-19-beperkingen waren), waarbij de voorkeur van de meeste respondenten (32 %) uitgaat naar een hybride manier van werken. Veel bedrijven zijn er nog niet uit wat “hybride” voor hen precies inhoudt en hoe zij deze nieuwe trend op een doeltreffende manier kunnen oppakken.

Voor de meeste bedrijven zal de invoering van hybride werkvormen een aanzienlijke verandering van werkcultuur en de ontwikkeling van nieuw beleid en nieuwe praktijken vereisen. Bedrijven die geen flexibele vormen van werk invoeren, lopen het risico van een hoger personeelsverloop en een lagere medewerkersbetrokkenheid. Ook kunnen deze bedrijven minder aantrekkelijk worden voor sollicitanten en potentiële nieuwe medewerkers. Waar moeten bedrijven dus aan denken als ze een hybride werkaanpak willen invoeren?

Een risicobeoordeling uitvoeren

Sinds het begin van de pandemie is er veel te doen over luisteren naar werknemersbehoeften. Maar het is voor ondernemers net zo belangrijk om te letten op de behoeften van hun bedrijf. Alvorens een nieuw werkbeleid te ontwikkelen, doen werkgevers er goed aan een risicobeoordeling uit te voeren om na te gaan wat de mogelijke gevolgen zijn van hybride werken, niet alleen voor hun personeel, maar ook voor hun bedrijf. Een dergelijke beoordeling zal ondernemers helpen om met meer kennis van zaken te beslissen welke functies op afstand kunnen worden uitgeoefend en hoeveel telewerkdagen per week/maand en op welke locaties personeelsleden mogen werken (als werknemers zich bijvoorbeeld in een andere tijdzone bevinden, moeten hun werktijden mogelijke worden aangepast aan de kerntijden van het bedrijf).

Voor gelijke behandeling zorgen

Bij de ontwikkeling van uw bedrijfsbeleid inzake hybride werken is het verstandig om ervoor te zorgen dat het eerlijk is voor alle werknemers en geen discriminering op grond van leeftijd, handicap, gender, burgerlijke staat, zwangerschap of moederschap, etnische afkomst, godsdienst, geslacht en seksuele gerichtheid inhoudt. Raadpleeg uw personeelsafdeling of een externe specialist om te voorkomen dat uw nieuwe beleid spanningen onder uw werknemers veroorzaakt of tot rechtszaken leidt. Let er ook op dat thuiswerkers niet anders worden behandeld dan personeelsleden die voltijds op kantoor werken.

Vertrouwen tussen werkgever en werknemers opbouwen

Toen COVID-19 bedrijven dwong hun kantoren te sluiten en thuiswerken de norm werd, stelden veel werkgevers de kwestie van controles aan de orde om ervoor te zorgen dat personeelsleden geen misbruik maken van hun nieuwe “vrijheid”. In het streven de controle te behouden, hebben sommige ondernemers controlesystemen opgezet die werden beschouwd als een inbreuk op de privacy van werknemers. Het gevoel voortdurend te worden geobserveerd, kan voor werknemers demotiverend werken en hun het gevoel geven als onbetrouwbaar te worden gezien. Controles moeten transparant zijn en moeten beperkt blijven tot hetgeen noodzakelijk is voor het bedrijf. Daarom moet u voor een veilige sfeer voor uw werknemers zorgen en hun ervan verzekeren dat het vervullen van hun taken belangrijker is dan het aantal uren dat zij actief achter de computer zitten te werken.

Nu de beperkingen worden versoepeld, bereiden werknemers zich voor op de terugkeer naar de werkplek en vragen zij zich wellicht af hoe die eruit zal zien. Hier zijn onze vier tips voor de terugkeer van je medewerkers naar de werkplek.

 

Links:

vier tips voor de terugkeer van je medewerkers naar de werkplek

Werken tijdens COVID-19

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
  • Bedrijf/Ondernemerschap
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.