Skip to main content
EURES
Sajtócikk2018. november 16.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

A be nem jelentett munkavégzés milyen hatással lehet Önre az Unióban?

A feketegazdaságban a be nem jelentett munkavégzés Európa teljes gazdasági forgalmának körülbelül 15 %-át teszi ki. Az EU lépéseket tesz ez ellen „a be nem jelentett munkavégzés megakadályozását célzó európai platformmal”. De mit is jelent a be nem jelentett munkavégzés, miért fontos ez a platform, és hogyan segíthet Önnek mint uniós munkavállalónak?

How does undeclared work in the EU affect you?
European Union

Pontosan mit jelent a be nem jelentett munkavégzés?

A be nem jelentett munkavégzés minden olyan tevékenység, amely természeténél fogva jogszerű, de nem jelentik be az illetékes hatóságoknak. Gyakran emlegetik „fű alatti munka”-ként, és általában az építő-, a takarítóiparban, a gyermekvédelmi ágazatban, az élelmiszer- és a vendéglátóiparban jellemző.

Miért hozták létre a be nem jelentett munkavégzés megakadályozását célzó európai platformot?

A be nem jelentett munkavégzés problémája elleni küzdelem az EU prioritásai közé tartozik, ezért indította el 2016-ban a be nem jelentett munkavégzés megakadályozását célzó európai platformot.

A platform összehozza az EU-szerte működő szervezeteket, ideértve a munkaügyi, adó- és társadalombiztosítási hatóságokat, hogy határokon átnyúló együttműködést folytassanak, valamint információkat, tudást és bevált gyakorlatokat cseréljenek.

Fő céljai átalakítani a be nem jelentett munkavégzést bejelentett munkavégzéssé, a munkaerőpiacokat és a szociális védőhálókat pedig tisztességessé és hatékonnyá. Ez elősegíti a polgárok jobb élet- és munkakörülményekhez való hozzájutását az egész EU-ban.

Miért kell megakadályoznunk a be nem jelentett munkavégzést?

A készpénzben történő fizetés, vagy a „fű alatt” végzett munka ártalmatlannak tűnhet, illetve úgy érződhet, hogy ez az egyetlen lehetőség egy súlyos munkaerőpiaci helyzetben. Ugyanakkor a munkavállalókra nagy hatással lehet, és hátránnyal járhat.

Ha be nem jelentett módon végez munkát, a következőket tapasztalhatja:

  • alacsony fizetés (gyakran a törvényes minimálbér alatt);
  • túl hosszú vagy szabálytalan munkaidő;
  • rossz vagy nem biztonságos munkakörülmények és rossz minőségű munka;
  • a foglalkoztatási jogok, például a szabadsághoz és a betegszabadsághoz való jog hiánya;
  • a nyugdíjakhoz és az álláskeresési ellátásokhoz való hozzáférés hiánya;
  • kisebb mértékű munkabiztonság és kevesebb lehetőség a továbbképzéshez vagy formális munkaviszonyhoz.

Lehet, hogy be nem jelentett módon végzek munkát. Mit kell tennem?

Ha Ön szerint fennáll annak a veszélye, hogy be nem jelentett módon végez munkát, elolvashatja az országában hatályos törvényeket, és a platform weboldalán ellenőrizheti, hogy Ön és munkáltatója betartják-e azokat.

Ha úgy gondolja, hogy munkáltatója vagy egy másik szervezet munkavégzése nem bejelentett módon zajlik, akkor azt is megtudhatja, hogyan jelentheti ezt be az illetékes hatóságoknál.

Mindössze annyit kell tennie, hogy kiválasztja saját országát a legördülő listából, ahol megtalálja az Ön nemzeti kapcsolattartó pontjainak weboldalait és telefonszámait.

Az én felelősségem lépést tenni?

Az EU mottója az, hogy „a be nem jelentett munkavégzés mindenki problémája”. Ez azért igaz, mert a be nem jelentett munkavégzés be nem fizetett adót eredményez, ami azt jelenti, hogy az alapvető közszolgáltatásokhoz, például a munkanélküliségi intézkedésekhez, az egészségügyhöz és a nyugdíjrendszerhez való finanszírozás hiányozni fog. Ez dominóhatást gyakorol a társadalom minden tagjára, különösen a legsebezhetőbbekre.

Állampolgárként segíthet megszüntetni a be nem jelentett munkavégzést azáltal, hogy bejelenti azt a hatóságoknál. Kérhet tanácsot arra vonatkozóan is, hogyan teheti meg a be nem jelentett munkavégzés és a formális foglalkoztatás közötti utat.

Természetesen a be nem jelentett munkavégzés megakadályozása nem kizárólag a munkavállalók felelőssége – ez közös erőfeszítést igényel. Elengedhetetlen, hogy a munkáltatók megfeleljenek a nemzeti előírásoknak. Mindeközben az EU támogatja az egyes tagállamokat, hogy kormányzati szinten tegyenek lépéseket.

Hol tudok még tájékozódni?

Ha többet szeretne megtudni a platformról, nézze meg ezt a videót, vagy látogasson el a platform weboldalára. További információkért iratkozotton fel a be nem jelentett munkavégzésről szóló hírlevélre, melyet rendszeresen küldünk, vagy vegye igénybe az oldal hasznos forrásainak könyvtárát.
 

Kapcsolódó linkek:

A be nem jelentett munkavégzés hatóságoknál történő bejelentésének nemzeti eszközei

A be nem jelentett munkavégzés megakadályozását célzó európai platform – videó (YouTube)

Be nem jelentett munkavégzés

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
Külső EURES hírekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Súgó és támogatásÉlet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.