Skip to main content
Logotip Europske komisije
EURES
Novinski članak16 studeni 2018Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Kako neprijavljeni rad u EU-u utječe na vas?

Neprijavljeni rad u okviru takozvane „sive ekonomije” čini oko 15 % ukupnog gospodarstva Europe. EU se protiv toga bori putem svoje Europske platforme za rješavanje problema neprijavljenog rada. No što je točno neprijavljeni rad, zašto je ta platforma važna i koje pogodnosti nudi radnicima u EU-u?

How does undeclared work in the EU affect you?
European Union

Što je zapravo neprijavljeni rad?

Neprijavljeni rad svaki je rad koji je zakonit, ali nije prijavljen nadležnim javnim tijelima. Često je poznat pod neslužbenim nazivom „rad na crno” i najčešći je u sektorima kao što su građevinarstvo, čišćenje, skrb o djeci te priprema hrane i ugostiteljstvo.

Što se nastoji postići Europskom platformom za rješavanje problema neprijavljenog rada?

Rješavanje problema neprijavljenog rada EU smatra prioritetom te je zato još 2016. pokrenuta Europska platforma za rješavanje problema neprijavljenog rada.

Platforma povezuje organizacije iz cijelog EU-a, uključujući tijela nadležna za područja rada, oporezivanja i socijalnog osiguranja, te omogućuje njihovu prekograničnu suradnju i razmjenu informacija, znanja i dobrih praksi.

Glavni je cilj platforme neprijavljeni rad pretvoriti u prijavljeni te tržišta rada i sustave socijalne skrbi učiniti pravednima i učinkovitima. Tako će se promicati bolji životni i radni uvjeti za građane cijelog EU-a.

Zašto trebamo riješiti problem neprijavljenog rada?

Plaćanje u gotovini ili rad „na crno” mogu se činiti bezopasnima ili jedinom mogućnošću na zahtjevnom tržištu rada. Međutim, mogu znatno i nepovoljno utjecati na radnike.

Ako sudjelujete u neprijavljenom radu, mogli biste se susresti sa sljedećim:

  • niskom plaćom (često ispod zakonski propisane minimalne plaće),
  • prekovremenim radom ili nepravilnim radnim vremenom,
  • lošim ili nesigurnim radnim uvjetima i niskom kvalitetom rada,
  • nepoštivanjem prava radnika, kao što su pravo na godišnji odmor i plaćeno bolovanje,
  • nemogućnošću pristupa mirovinskom osiguranju i naknadi za nezaposlenost,
  • manjom sigurnošću radnih mjesta i manjim brojem mogućnosti za unaprjeđenje vještina ili pronalazak formalnog zaposlenja.

Možda sudjelujem u neprijavljenom radu. Što bih trebao/la učiniti?

Ako ste zabrinuti da sudjelujete u neprijavljenom radu, možete se informirati o zakonima u svojoj zemlji te provjeriti jeste li vi i vaš poslodavac usklađeni s tim zakonodavstvom na internetskim stranicama platforme.

Ako mislite da vaš poslodavac ili neka druga organizacija sudjeluju u neprijavljenom radu, možete saznati i kako to dojaviti nadležnim tijelima.

Morate samo odabrati svoju zemlju na padajućem izborniku te ćete ondje pronaći internetske stranice i telefonske brojeve svojih nacionalnih kontaktnih točaka.

Jesam li obvezan/obvezna djelovati?

Slogan EU-a glasi „neprijavljeni rad zajednički je problem”. Neprijavljeni rad podrazumijeva neplaćanje poreza, a posljedica toga su nedostatna sredstva za financiranje osnovnih javnih usluga kao što su zaštita nezaposlenih te zdravstveni i mirovinski sustav. To utječe na sve članove društva, a posebno na najranjivije skupine.

Vi kao građanin možete zaustaviti neprijavljeni rad tako što ćete to dojaviti nadležnim tijelima. Možete i potražiti savjet o tome kako prijeći iz neprijavljenog rada na formalno zaposlenje.

Dakako, nisu samo radnici odgovorni za sprječavanje neprijavljenog rada, već su za to potrebni zajednički napori. Iznimno je važno da poslodavci poštuju nacionalne propise. Osim toga, EU potiče pojedinačne države članice da poduzmu mjere na razini vlade.

Gdje mogu saznati više?

Više o platformi možete saznati u ovom videozapisu ili na internetskoj stranici platforme. Za više informacija pretplatite se na naš bilten o neprijavljenom radu ili se poslužite popisom korisnih izvora informacija na stranici.
 

Korisne poveznice:

Nacionalni alati za dojavu neprijavljenog rada

Europska platforma za rješavanje problema neprijavljenog rada – videozapis (YouTube)

Neprijavljeni rad

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Vanjske vijesti EURES-aMladost
Povezani odjeljak(i)
Pomoć i podrškaŽivot i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.