Skip to main content
Euroopan komission logo
EURES
Uutisartikkeli16 marraskuu 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Miten pimeä työ EU:ssa vaikuttaa sinuun?

Niin kutsuttuun harmaaseen talouteen kuuluvan pimeän työn osuus on noin 15 prosenttia EU:n koko taloudesta. EU on ryhtynyt torjumaan sitä ”pimeän työn vastaisen EU-foorumin” avulla. Mutta mitä pimeä työ tarkalleen ottaen on, miksi tämä foorumi on tärkeä ja miten se voi auttaa sinua työntekijänä EU:ssa?

How does undeclared work in the EU affect you?
European Union

Mikä on pimeää työtä?

Pimeää työtä on kaikki työ, joka on luonteeltaan laillista, mutta josta ei ilmoiteta asiaankuuluville viranomaisille. Siitä puhutaan usein käteisenä maksettavana työnä, ja se on yleistä rakentamisen, siivouksen, lastenhoidon sekä hotelli- ja ravintotyön kaltaisilla aloilla.

Mitä ”pimeän työn vastainen EU-foorumi” tekee?

Pimeän työn ongelmaan puuttuminen on EU:n prioriteetti. Siksi se perusti vuonna 2016 ”pimeän työn vastaisen EU-foorumin”.

Foorumi kokoaa yhteen organisaatioita ympäri EU:ta, muun muassa työvoima-, vero- ja sosiaaliturvaviranomaisia, tekemään rajatylittävää yhteistyötä ja vaihtamaan tietoja, tietämystä ja hyviä käytäntöjä.

Sen tärkeimpiä tavoitteita on tehdä pimeästä työstä virallista työtä ja tehdä työmarkkinoista ja sosiaaliturvajärjestelmistä oikeudenmukaiset ja tehokkaat. Siten voidaan edistää parempia työ- ja elinoloja kaikille kansalaisille koko EU:ssa.

Miksi pimeää työtä on torjuttava?

Palkan maksaminen käteisellä tai ”sivutoiminen” työ voi vaikuttaa harmittomalta tai tuntua ainoalta vaihtoehdolta hankalilla työmarkkinoilla. Sillä voi kuitenkin olla merkittäviä seurauksia ja haittoja työntekijöille.

Pimeän työn tekemiseen voi liittyä

  • matala palkka (joka on usein pienempi kuin lakisääteinen vähimmäispalkka)
  • liian pitkät tai epäsäännölliset työajat
  • huonot tai vaaralliset työskentelyolot tai huonolaatuinen työ
  • työhön liittyvien oikeuksien, kuten loman tai sairausetuuksien, puuttuminen
  • eläkkeen ja työttömyysetuuksien kertymättä jääminen
  • työn epävarmuus ja huonommat mahdollisuudet kehittää osaamista tai löytää virallinen työ.

Teen ehkä pimeää työtä. Mitä minun pitäisi tehdä?

Jos olet huolestunut siitä, että olet pimeillä työmarkkinoilla, voit tutustua oman maasi lakeihin ja tarkastaa niiden noudattamisen itsesi ja työnantajasi osalta foorumin verkkosivustolla.

Jos ajattelet, että työnantajasi tai jokin muu organisaatio on mukana pimeässä työssä, sivustolta voit myös selvittää, miten siitä ilmoitetaan asiaankuuluville viranomaisille.

Valitse maasi pudotusluettelosta, niin saat kansallisten yhteyspisteidesi verkkosivustojen osoitteet ja puhelinnumerot.

Pitääkö minun tehdä jotakin?

EU:n tunnuslauseen mukaan pimeä työ on yhteinen ongelma. Se johtuu siitä, että pimeästä työstä ei makseta veroja. Se puolestaan tarkoittaa sitä, että olennaisten julkisten palvelujen, kuten työttömyys-, terveydenhoito- ja eläkejärjestelmien rahoittamiseen ei saada varoja. Tällä on oheisvaikutuksia kaikkiin yhteisön jäseniin, erityisesti niihin, jotka ovat haavoittuvimmassa asemassa.

Kansalaisena voit auttaa lopettamaan pimeän työn ilmoittamalla siitä. Voit myös pyytää neuvoja siitä, miten voit siirtyä pimeästä työstä viralliseen työhön.

Pimeän työn torjuminen ei tietenkään ole yksin työntekijöiden vastuulla, vaan se edellyttää yhteisiä toimia. Työnantajien on ehdottomasti noudatettava kansallisia määräyksiä. EU puolestaan tukee yksittäisiä jäsenvaltioita valtion tason toimien toteuttamisessa.

Mistä saa lisätietoja?

Foorumista saa lisätietoa tästä videosta tai käymällä fooruminverkkosivustolla. Saat lisätietoa tilaamalla säännöllisen uutiskirjeen pimeästä työstä tai käyttämällä sivun hyödyllisiä tietolähteitä.
 

Asiaan liittyviä linkkejä

Kansalliset työkalut pimeästä työstä ilmoittamiseen

Pimeän työn vastainen EU-foorumi – video (YouTube)

Pimeä työ

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Ulkoiset EURES-uutisetNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Apu ja tukiAsuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.