Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre4 mai 2023Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Cum putem folosi tehnologia fără să ne distragă atenția?

Nu vă puteți concentra și simțiți nevoia de a verifica telefonul când lucrați sau studiați? Cu toții cunoaștem sentimentul ăsta. Dar cum să facem să nu ne mai distragă atenția și ce efect are tehnologia asupra duratei atenției noastre?

How can we use technology without getting distracted?

Dacă tocmai v-ați angajat și faceți muncă de birou, veți sta probabil cu ochii pe ecran până la opt ore pe zi. Este o mare diferență față de a merge la cursuri, a te plimba prin campus și a lua notițe. Când se termină ziua de lucru, veți viziona probabil un film sau o emisiune la televizor sau veți juca un joc video și, cu siguranță, veți utiliza telefonul.

Este cert că, în viața de zi cu zi, tehnologia este în mare parte un lucru bun, dar modul în care interacționăm cu tehnologia ar putea fi un motiv de îngrijorare. Acest studiu raportează că adulții din UE utilizează ecrane în afara programului de lucru câte două-trei ore pe zi (și chiar mai mult, în multe cazuri). Având în vedere că mulți oameni utilizează ecrane și la locul de muncă, timpul petrecut la ecran poate crește rapid.

Telefoanele noastre au devenit mașini de divertisment avansate. Prin platforme de comunicare socială ca TikTok, acestea pot oferi un număr infinit de videoclipuri care sunt adaptate la interesele noastre. Drept urmare, tentația platformelor de comunicare socială este foarte puternică, fiind în permanență o sursă potențială de distragere a atenției. Tendința pentru videoclipuri scurte, care ne dau satisfacție pe loc, ne sugerează și altceva decât obiceiurile noastre de consum pe platformele de comunicare socială: ar putea indica o scădere efectivă a duratei atenției noastre.

Este însă tehnologia cea care are acest efect? Un studiu a concluzionat că persoanele care joacă jocuri video la nivel de „experți” au „atenția mult mai bună decât jucătorii care nu sunt experți”. Altă concluzie a fost că „anumite tipuri de jocuri pot fi utilizate ca instrumente de modificare a funcțiilor cognitive superioare ale creierului, cum ar fi atenția, în special în cazul membrilor societății care suferă de tulburări de atenție care le afectează performanțele de zi cu zi.” Așadar, tehnologii precum jocurile video (utilizate într-un cadru corect) pot, de fapt, să aibă un efect pozitiv asupra duratei atenției noastre.

Deși telefoanele mobile oferă acces rapid la informații, ele oferă și acces rapid la divertisment, de exemplu la platformele de comunicare socială. Este tare greu să nu vă lăsați distras, mai ales dacă sunteți obișnuit să pierdeți timpul, și s-ar putea să aveți probleme dacă nu reușiți să faceți față la volumul de muncă. Așadar, dacă vă dați seama că întindeți prea des mâna după telefon, nu ar fi rău să vă gândiți să vă schimbați obiceiul de a derula mereu ecranul. Dar ce puteți face pentru a scăpa de dependența de ecran?

Paradoxal, telefoanele s-ar putea să aibă deja soluția: multe telefoane inteligente moderne au funcții de verificare a timpului petrecut pe ecran, arătând cât timp petreceți cu fiecare aplicație. În plus, telefoanele au setări pentru a bloca anumite aplicații folosind temporizatoare. Acest lucru încurajează obiceiuri mai sănătoase de utilizare a platformelor de comunicare socială decât derularea la nesfârșit a ecranului, căci trebuie să vă limitați timpul petrecut cu aplicații care creează dependență. Unele telefoane au chiar și un mod zen, care blochează complet telefonul, împiedicându-l să vă distragă atenția și ajutându-vă să vă concentrați fără opțiunea de a amâna ce trebuie să faceți.

Stabilind limite clare între ceea ce folosiți pentru divertisment și ceea ce folosiți pentru muncă poate fi, de asemenea, de ajutor. De exemplu, încercați să folosiți telefonul doar pentru uz personal, iar laptopul doar pentru a lucra sau a studia.

În cele din urmă, atunci când folosiți tehnologia pentru a lucra sau a studia, este normal să vă distragă alte ecrane mai interesante. Toate metodele pe care le-am discutat în acest articol se bazează pe crearea unor obiceiuri mai sănătoase de utilizare a tehnologiei, care să vă permită să vă concentrați asupra muncii și, ca urmare, să vă simțiți mai productivi și mai relaxați după muncă. Folosind platformele de comunicare socială și divertismentul ca răsplată, puteți să creați o relație mai sănătoasă cu dispozitivele dumneavoastră și să vă îmbunătățiți în același timp atenția.

În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.

 

Linkuri conexe:

Stau europenii cu ochii lipiți de ecrane?

Impactul comportamentului de jucător de jocuri video de acțiune asupra atenției, anxietății și somnului în rândul studenților

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Sugestii și sfaturiTineret
Secțiuni aferente
Sugestii și sfaturiStudiuCondiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.