Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel22 juli 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Hoe kan ik van mijn stage een voltijdse baan maken?

Een stage is meer dan een goede manier om vaardigheden en ervaring te verwerven: zij kan de deur openen tot je toekomstige loopbaan. We geven je acht tips om je te helpen deze kans optimaal te benutten en van je stage een voltijdse baan te maken.

How can I turn my internship into a full-time job?

Een stage of een leerlingplaats biedt veel voordelen, maar als je daarna als voltijdse werknemer bij de werkgever hoopt te kunnen beginnen, moet je ook gaan denken als een werknemer.

Stel duidelijke doelen

Wanneer je een stageplaats aanvraagt, heb je ongetwijfeld persoonlijke en professionele doelen. Het is echter interessant om ook enkele streefdoelen te hebben die gebaseerd zijn op de behoeften van het bedrijf. Wees niet bang om in de eerste gesprekken met je mentor te vragen wat er precies van je verwacht wordt. Verwerk deze informatie in een takenlijst voor de duur van je verblijf. Wanneer je duidelijke doelen voor ogen hebt, kun je je hierop richten – en het verwezenlijken van deze doelen levert een reeks prestaties op die indruk zal maken op je baas aan het eind van je stage.

Denk na over de behoeften van je werkgevers

Je volgt een stage om je eigen loopbaan te bevorderen, maar wat hebben je werkgevers nodig? Wat proberen je managers te bereiken en waarom werken ze op die manier? Als je kunt ontdekken wat “succes” is voor de leidinggevenden binnen de organisatie en je je manier van denken op één lijn kunt brengen met hun bedrijfsdoelen, ben je al een heel eind op weg.

Wees bereid om ook minder interessante klussen te doen

Het is belangrijk om naar het grotere geheel te kijken en na te denken over hoe je een bijdrage kunt leveren. Maar dan zijn er ook de minder interessante klussen. Omdat je stagiair bent, zal je waarschijnlijk gevraagd worden deze te doen! Als je kunt laten zien dat ook deze minder interessante taken je goed afgaan, zul je een goede reputatie opbouwen. Als je zelfs de meest elementaire taken met enthousiasme en zorg kunt vervullen, zal er in de toekomst ongetwijfeld ook interessanter werk aan jou worden toevertrouwd.

Probeer je aan te passen

Wat dragen de mensen op kantoor? Hoe formeel — of informeel — spreken zij onder elkaar? Wanneer is een koffiepauze te lang? Elk kantoor heeft zijn eigen cultuur. Als je de ongeschreven regels kunt ontdekken en deze volgt, begin je erbij te horen. Naarmate je je gemakkelijker kunt aanpassen, word je ook meer gezien als collega en minder als “de stagiair”.

Zeg dat je zou willen blijven

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat iemand die een stage volgt ook zou willen blijven als voltijds werknemer. Maak dit duidelijk! Wanneer je je mentor spreekt, moet je eerlijk zijn over het feit dat je deze stage ziet als het begin van een lange werkrelatie. Vraag wat je kunt doen om je beste beentje voor te zetten. Zij kunnen je misschien verrassen door iets meer te zeggen over wat hun plannen op de langere termijn zijn en hoe je hierin zou kunnen passen.

Wees oplettend en help anderen

Is je collega altijd druk bezig met archiveren terwijl deze belangrijker werk zou kunnen doen? Je zou kunnen aanbieden om dit werk uit handen te nemen. Als je oplettend genoeg bent om te zien dat je iemand kunt helpen door een klein deel van het administratieve werk over te nemen – en je doet dit goed – zullen ze je niet vergeten. Eigenschappen zoals empathie en vriendelijkheid worden in de meeste functieomschrijvingen misschien niet vermeld, maar zij worden op kantoor wel gewaardeerd. 

Stel vragen… op de juiste manier

Wees niet bang om mensen vragen te stellen over hun werk, vooral als je hen laat zien dat je de bedrijfstak of sector beter wilt begrijpen. Zorg er wel voor dat je het juiste moment kiest. Stoor niet tijdens werkzaamheden of vergaderingen – wacht een moment af waarop het niet te druk is en vraag altijd of het voor hen een goed moment is om even te praten. En in het verlengde hiervan...

Toon je waardering

Dank mensen altijd voor de tijd die zij aan jou schenken, vooral als ze hun werk onderbreken om je advies of informatie te geven. Aan het eind van je stage kun je je werkgevers ook een kaart of briefje zenden om hen te bedanken voor de ervaring ...en hen te herinneren aan je contactgegevens bij een eventuele vacature voor een voltijdse baan.

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een Eures-adviseur

Leven en werken in Eures-landen

Eures-portaal

Eures-evenementenkalender

Komende online-evenementen

Eures op Facebook

Eures op Twitter

Eures op LinkedIn

Onderwerpen
  • Hints en tips
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.