Skip to main content
EURES
Novinski članak22. srpnja 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Kako mogu stažiranje pretvoriti u trajno zaposlenje?

Stažiranje nije samo dobar način da izgradite vještine i steknete iskustvo, ono otvara nove mogućnosti za buduću karijeru. Ako želite maksimalno iskoristiti priliku, donosimo vam osam savjeta koji će vam pomoći da stažiranje pretvorite u trajno zaposlenje.

How can I turn my internship into a full-time job?

Stažiranje ili naukovanje ima brojne prednosti, ali ako se nadate da će vas poslodavac trajno zaposliti, morate početi razmišljati poput zaposlenika.

Postavite jasne ciljeve

Kad se prijavljujete za stažiranje, imate osobne i profesionalne ciljeve. Međutim, vrijedi imati i ciljeve koji su prilagođeni potrebama poduzeća. Stoga se nemojte ustručavati u prvim razgovorima s nadređenom osobom pitati što se točno od vas očekuje i zatim te informacije pretvorite u svoj „popis zadataka” tijekom stažiranja. Ako imate jasno postavljene ciljeve, moći ćete se usredotočiti na njih, a ispunjavanjem ciljeva imat ćete niz postignuća kojima možete impresionirati nadređenoga na kraju svojeg stažiranja.

Razmišljajte o potrebama poslodavca

Istina je da stažirate kako biste unaprijedili svoju karijeru, ali što je vašim poslodavcima potrebno? Što vaši upravitelji žele postići i zašto rade onako kako rade? Ako uspijete dokučiti što vašim nadređenima znači „uspjeh” i uskladiti svoj način razmišljanja s njihovim poslovnim ciljevima, daleko ćete dospjeti.

Budite spremni raditi jednostavne poslove

Iako je bitno imati na umu dugoročni plan te razmišljati o tome kako možete pridonijeti poslovanju poduzeća, uvijek će postojati jednostavni i sitni poslovi i vjerojatno će upravo vas kao stažista zamoliti da ih odradite. Ali ako pokažete da možete dobro odraditi jednostavne zadatke, steći ćete dobar ugled. Ako s pažnjom i entuzijazmom odradite i najosnovniji zadatak, steći ćete povjerenje kolega i vjerojatno će vam povjeriti zanimljivije poslove u budućnosti.

Potrudite se uklopiti

Kako se odijevaju drugi u uredu? Koliko se službeno – ili neslužbeno – obraćaju jedni drugima? Koje je optimalno trajanje stanke za kavu? Svaki ured ima svoju vlastitu kulturu ponašanja, ali ako shvatite koja su nepisana pravila i pridržavate ih se, lako ćete se uklopiti. Što se lakše uklopite, to je vjerojatnije da će vas ostali početi doživljavati kao ˆkolegu, a ne kao „stažista”.

Recite drugima da biste ondje rado ostali raditi

Nije uvijek očito da netko tko stažira u poduzeću želi i ostati ondje te se stalno zaposliti. Stoga im to pokažite! Kada razgovarate s nadređenom osobom, otvoreno mu pokažite da na svoje stažiranje gledate kao na početak dugoročnog odnosa i pitajte kako to ostvariti na najbolji mogu način. Možda vas iznenade te vam daju bolji uvid u svoje dugoročne planove i kako se vi možete uklopiti u njih.

Obratite pozornost na okolinu te pomažite drugima

Bavi li se vaš kolega samo arhiviranjem spisa kad bi mogao raditi nešto pametnije? Možete li se vi ponuditi da to obavite umjesto njega? Ako pažljivije promotrite okolinu i primijetite kako možete kolegama olakšati život tako da na sebe preuzmete barem jedan dio njihovih administrativnih zadataka – i zatim ih i dobro obavite – zapamtit će vas. Osobine kao što su empatija i ljubaznost možda se ne nalaze u većini opisa poslova, ali se cijene u uredskom okruženju. 

Postavljajte pitanja... u pravom trenutku

Nemojte se ustručavati postavljati pitanja o poslovima drugih, posebno ako ona pokazuju da želite bolje razumjeti kako industrija ili sektor funkcioniraju. No pazite da dobro pročitate situaciju. Nemojte prekidati nekog u radu ili sastanak – pronađite trenutak kada drugi nisu toliko zaposleni i uvijek ih prvo pitajte imaju li koju minutu za vas. I u skladu s time...

Iskažite zahvalnost

Uvijek zahvalite drugima na utrošenom vremenu, pogotovo ako su odvojili dio vremena od posla kako bi vam dali savjet ili neku informaciju. Na kraju stažiranja možete poslodavcima ostaviti zahvalnicu ili kratku poruku u kojoj im zahvaljujete na pruženom iskustvu. Na taj im način ostavite ponovno svoj kontakt kako bi vas imali na umu ako se ikad pruži prilika za stalno zaposlenje.

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama EURES-a

Portal EURES-a

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Savjeti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.