Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel22. juli 2018Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion4 min læsetid

Hvordan gør jeg min praktikplads til et fuldtidsjob?

En praktikplads er ikke alene en god måde at få nye færdigheder og erfaringer på − den kan også åbne op for fremtidige karrieremuligheder. For at du kan få mest muligt ud af denne chance, er her otte tips, du kan bruge til måske at få din praktikplads til at udmunde i et fuldtidsjob.

How can I turn my internship into a full-time job?

En praktikplads eller læreplads har mange fordele, men hvis du håber, at det vil føre til et fuldtidsjob hos arbejdsgiveren, skal du begynde at tænke som en medarbejder.

Sæt klare mål

Når du søger et praktikophold, har du personlige og faglige mål. Men det er også værd at sætte nogle mål baseret på virksomhedens behov. De første gange, du taler med din vejleder, skal du derfor ikke være bange for at spørge om, hvad der præcis forventes af dig, og lave en "opgaveliste" for hele opholdet med udgangspunkt i den information, du får. Klare mål vil give dig fokus – og opfylder du dem, får du en resultatliste, som måske vil blive bemærket af din chef, når dit ophold er ved at være forbi.

Tænk over din arbejdsgivers behov

Selvfølgelig er du i praktik for at komme videre i din egen karriere, men hvad har din arbejdsgiver brug for? Hvad går dine chefer efter, og hvorfor arbejder de, som de gør? Hvis du kan finde frem til, hvad der er "succes" for dem længere oppe i organisationen, og tilpasse dit syn på dit arbejde efter deres målsætninger, vil du kunne nå langt.

Vær klar til at påtage dig mindre spændende arbejdsopgaver

Selv om det er vigtigt, at du ser tingene i et større perspektiv og tænker på, hvor du kan skabe merværdi, vil der altid være nogle banale og trivielle arbejdsopgaver. Og som praktikant er det dig, der med størst sandsynlighed bliver bedt om at tage dem! Men hvis du kan vise, at du kan udføre disse opgaver godt, får du opbygget et godt omdømme. Hvis du gennemfører selv de mest banale opgaver med entusiasme og omhu, har du gode chancer for at blive betroet mere interessant arbejde i fremtiden.

Gør dig umage for at passe ind

Hvordan går de andre på arbejdsstedet klædt? Hvor formelt – eller uformelt – taler de til hinanden? Hvor længe må kaffepausen vare? Hvert arbejdssted har sin egen kultur, men hvis du kan finde frem til de uskrevne regler og følge dem, så begynder du at passe ind. Og jo bedre du passer ind, desto mere sandsynligt er det, at de andre opfatter dig som en kollega i stedet for som "praktikanten".

Fortæl dem, at du gerne vil blive der

Det er ikke en selvfølge, at en praktikant gerne vil blive der og fortsætte i et fuldtidsjob. Så gør det klart for dem! Når du taler med din vejleder, så vær åben og oprigtig om, at du ser dit praktikophold som starten på et længere arbejdsforløb, og spørg, hvad du kan gøre for at få mest muligt ud af det. Din vejleder vil måske overraske dig ved at give dig en bedre ide om virksomhedens planer på længere sigt, og hvordan du passer ind i dem.

Vær opmærksom og hjælp andre

Har du kolleger, der hele tiden arkiverer i stedet for at bruge tiden på vigtigere ting? Kan du tilbyde at gøre det for dem? Hvis du er opmærksom nok til at lægge mærke til, hvor du kunne gøre livet lettere for andre ved at påtage dig et lille stykke administrativt arbejde – og du gør det godt – vil de huske dig. Empati og venlighed er måske ikke egenskaber, der nævnes i ret mange jobbeskrivelser, men de bliver værdsat på arbejdsstedet. 

Stil spørgsmål... på en passende måde

Vær ikke bange for at stille spørgsmål om folks arbejde, især hvis spørgsmålene viser, at du gerne vil have bedre indsigt i branchen eller sektoren. Men brug din situationsfornemmelse. Undgå at afbryde arbejde eller møder – find et tidspunkt, hvor folk ikke er alt for optaget, og spørg altid, om de har tid til at tale med dig. Og i den forbindelse...

Vis din påskønnelse

Tak altid folk for deres tid, navnlig hvis de har holdt pause i arbejdet for at give dig råd eller oplysninger. Når du er færdig med ​​praktikopholdet kan du endda efterlade et kort eller et notat hos arbejdsgiveren med tak for den erfaring du har du opnået ... og med dine kontaktoplysninger, hvis der skulle blive mulighed for et fuldtidsjob.

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop’pin@EURES

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Euresportalen

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
  • Råd og tips
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.