Skip to main content
EURES
Novice15. julij 2022Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Kako spodbuditi produktivnost na delovnem mestu

Pri sodobnem načinu dela nas velikokrat kaj zmoti sredi dela. Včasih se nam lahko zdi nemogoče, da bi kar koli dokončali. V tem članku bomo podali nekaj nasvetov za boljšo osredotočenost pri delu in večjo produktivnost.

How to boost your productivity at work

Organizirajte in uredite svoje delovno okolje

Vsak dan si vzemite nekaj minut za organiziranje in urejanje svojega delovnega okolja. Čist delovni prostor brez navlake, kjer lahko enostavno dostopate do vsega, kar potrebujete, bo zmanjšal vaš stres in pripomogel k boljši storilnosti.

Načrtujte vnaprej

S pomočjo rokovnika (papirnega ali digitalnega) si beležite naloge, ki jih še morate opraviti. To vam bo pomagalo, da si ne boste naložili delovnih nalog, za katere nimate časa, poleg tega pa vam bo rokovnik enostavno osvežil spomin na to, kar morate vsak dan narediti. Nekateri si to raje zapisujejo ročno, vendar vam lahko digitalno orodje za načrtovanje, kot je ResourceGuru ali Float, olajša dostop do koledarja, kadar ste na poti (poleg tega pa vas pozabljena beležnica ne bo vrgla iz tira!).

Določite majhne, a konkretne naloge

Če boste dolgoročne splošne cilje razdelili na majhna, konkretna opravila, boste delo opravili lažje in preprosteje. Tako je tudi manj verjetno, da boste zavlačevali ali odlagali naloge, ker ne veste, kje bi začeli.

Načrtujte redne odmore

Morda se vam zdi, da naredite več, če delate dlje, vendar boste brez rednih odmorov delali slabše. Študije kažejo, da redni odmori spodbujajo koncentracijo in izboljšujejo razpoloženje. Zato se na hitro sprehodite po pisarni, da si med posameznimi opravili pretegnete noge, ali pa si vzemite 15 minut za skodelico čaja ali kave, saj boste tako delali bolje!

Ugotovite, kdaj ste najproduktivnejši

Ljudje smo najproduktivnejši v različnih obdobjih dneva. Nekateri so na primer najbolj motivirani zjutraj, drugi pa popoldne ali zvečer. Ugotovite, ob katerih urah dneva ste najbolj zbrani in pozorni, in se v teh obdobjih lotite najpomembnejših in/ali najzapletenejših nalog.

Izklopite nepotrebna obvestila

Sporočil in elektronske pošte, ki jih prejmete, ne berite sproti, ampak med osredotočanjem na delovno nalogo izklopite obvestila. Nenehna obvestila prek mobilnega telefona ali računalnika lahko motijo vašo osredotočenost, tudi če niso nujna. Če vas skrbi, da boste zamudili pomembno sporočilo ali klic, vam številne platforme (na primer Teams in Slack) omogočajo, da obvestila izklopite in vklopite glede na zadevni kanal, skupino ali osebo.

Več nasvetov, ki vam bodo pomagali uspeti v sodobnem svetu dela, je na voljo v našem članku z naslovom Šest mehkih veščin, ki jih potrebujete na delovnem mestu po pandemiji.

 

Sorodne povezave:

Šest mehkih veščin, ki jih potrebujete na delovnem mestu po pandemiji

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasveti
Povezani razdelki
Namigi in nasveti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.