Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Ιουλίου 2022Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Με ποιον τρόπο μπορείτε να ενισχύετε την παραγωγικότητά σας στην εργασία

Στον σύγχρονο εργασιακό βίο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πολλούς πιθανούς περισπασμούς. Μερικές φορές αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είναι αδύνατο να ολοκληρώσουμε οποιαδήποτε εργασία. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να παραμένετε συγκεντρωμένοι και πιο παραγωγικοί στην εργασία.

How to boost your productivity at work

Οργανώστε και τακτοποιήστε τον χώρο εργασίας σας

Να αφιερώνετε λίγα λεπτά καθημερινά για να οργανώνετε και να τακτοποιείτε τον χώρο εργασίας σας. Η ύπαρξη ενός καθαρού και τακτοποιημένου χώρου, εντός του οποίου θα μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε οτιδήποτε χρειάζεστε, μειώνει τα επίπεδα άγχους και θα σας βοηθήσει να παράγετε καλύτερα αποτελέσματα.

Να προγραμματίζετε εκ των προτέρων

Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο (έντυπο ή ψηφιακό) για να σημειώνετε τις εργασίες εκ των προτέρων. Αυτό θα σας βοηθάει να μην αναλαμβάνετε υπερβολικά πολλές εργασίες τις οποίες δεν έχετε τον χρόνο να διεκπεραιώσετε, και επίσης θα λειτουργεί ως εύκολο σημείο αναφοράς για να φρεσκάρετε τη μνήμη σας όσον αφορά τις εργασίες που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα. Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν το χειρόγραφο, ωστόσο η χρήση ενός ψηφιακού εργαλείου προγραμματισμού, όπως το ResourceGuru ή το Float, σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε εύκολη πρόσβαση στο ημερολόγιο σας εν κινήσει (και θα πάψετε να ψάχνετε το ξεχασμένο σας σημειωματάριο!).

Να ορίζετε μικρές, συγκεκριμένες εργασίες

Εάν σπάτε κάθε μακροπρόθεσμο συνολικό στόχο σε μικρές, συγκεκριμένες εργασίες, το γεγονός αυτό μπορεί να συμβάλλει ώστε ο φόρτος εργασίας σας να σάς φαίνεται πιο προσιτός και πιο εφικτός. Μειώνει επίσης την πιθανότητα να αναβάλλετε ή να μεταθέτετε εργασίες για το μέλλον επειδή δεν νιώθετε σίγουροι/ες με ποιες θα πρέπει να ξεκινήσετε.

Να κάνετε τακτικά διαλείμματα

Μπορεί μεν να αισθάνεστε ότι ολοκληρώνετε περισσότερες εργασίες, ωστόσο, εάν δεν κάνετε τακτικά διαλείμματα, η ποιότητα της εργασίας σας θα μειωθεί. Μελέτες δείχνουν ότι τα τακτικά διαλείμματα ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη διάθεση. Επομένως, ανάμεσα σε κάθε εργασία να κάνετε γρήγορο περπάτημα γύρω από το γραφείο για να τεντώνετε τα πόδια σας ή να αφιερώνετε ένα τέταρτο και να πίνετε μια κούπα τσάι ή έναν καφέ — η ποιότητα της εργασίας σας θα βελτιωθεί πάρα πολύ!

Να εντοπίζετε τα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των οποίων είστε πιο παραγωγικοί/ές

Κάθε άνθρωπος είναι πιο παραγωγικός κατά τη διάρκεια διαφορετικών στιγμών μέσα στην ημέρα σε σχέση με τους άλλους. Για παράδειγμα, ορισμένοι μπορεί να αισθάνονται πιο ορεξάτοι το πρωί, ενώ κάποιοι άλλοι το απόγευμα ή το βράδυ. Εντοπίστε ποιες είναι εκείνες οι ώρες μέσα στην ημέρα κατά τη διάρκεια των οποίων βρίσκεστε περισσότερο σε εγρήγορση ή είστε περισσότερο συγκεντρωμένοι/ες και αφιερώστε τις ώρες αυτές για τις πιο σημαντικές και/ή σύνθετες εργασίες σας.

Απενεργοποιήστε τις περιττές κοινοποιήσεις

Όταν είστε συγκεντρωμένοι/ες σε κάποια εργασία, αντί να διαβάζετε κάθε μήνυμα και e-mail αμέσως μόλις το λαμβάνετε, να απενεργοποιείτε τις ειδοποιήσεις  Όταν εμφανίζονται διαρκώς στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας ειδοποιήσεις, ακόμη και αν αυτές δεν είναι επείγουσες, το γεγονός αυτό μπορεί να διασπάσει τη συγκέντρωσή σας. Εάν ανησυχείτε μήπως χάσετε κάποιο σημαντικό μήνυμα ή κλήση, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες (όπως το Teams και το Slack) που σας επιτρέπουν να απενεργοποιείτε και να επανενεργοποιείτε τις ειδοποιήσεις για συγκεκριμένα κανάλια, ομάδες ή άτομα.

Για περισσότερες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε στον σύγχρονο κόσμο της εργασίας, διαβάστε το άρθρο μας με τίτλο Έξι προσωπικές δεξιότητες που χρειάζεστε στον χώρο εργασίας μετά την πανδημία.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Έξι προσωπικές δεξιότητες που χρειάζεστε στον χώρο εργασίας μετά την πανδημία

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλές
Σχετικές ενότητες
Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.