Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
EURES
Nyhetsartikel27 mars 2020Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Så gör du för att vara produktiv när du arbetar hemifrån

Det kan vara svårt att vara produktiv när man arbetar på en annan plats, men här är fyra viktiga tips för att behålla koncentrationen

How to be productive when you’re working from home
Shutterstock

Håll dig till en rutin

Det är viktigt att du ställer väckarklockan, klär på dig och följer din vanliga rutin när du arbetar någon annanstans än på kontoret.  Att se ut som om du skulle gå till kontoret kan bidra till att du känner dig professionell och fokuserad. Även om du kanske inte behöver pendla till jobbet kan du fortfarande bestämma en tid när du ska börja arbeta. Att skapa en struktur och hålla sig till den kan göra skillnaden mellan en produktiv och en improduktiv dag.

Skapa en plats att arbeta på

För att hålla dig motiverad under arbetsdagen kan du behöva göra i ordning en del av din bostad för att skapa en arbetsplats. Det kan vara ett rum med skrivbord eller en mer okonventionell miljö i matrummet. Du kan ha lättare att koncentrera dig om du väljer rummet med minst buller eller en utsikt över trädgården i stället för soffan framför tv:n. Det handlar om att undvika och minimera distraktioner så att du kan fokusera på dina arbetsuppgifter.

När du kommer till arbetsplatsen, behandla den som ditt kontor där du arbetar och inte som en viloplats. Lämna arbetsplatsen när du tar rast så att du skiljer den från platser där du kopplar av.

Ta schemalagda raster

Ta lunchrast på samma sätt som vanligt och planera in korta regelbundna raster under dagen (kanske tio minuter varannan arbetstimme). Genom att du sätter tydliga gränser mellan jobbet och rasterna kan du hålla dig fokuserad när du arbetar. Scheman hjälper oss att veta när vi bör koncentrera oss och när vi bör koppla av, vilket bidrar till ökad produktivitet under de delar av dagen då vi koncentrerar oss.

Håll kontakten med arbetskamraterna

Det kanske inte känns som att jobba när du inte sitter bredvid dina arbetskamrater, men du kan fortfarande ha kontakt med dem på distans. Genom att bjuda in dem till ett Skype-möte eller en telefonkonferens och prata om vad ni jobbar med får du motivation till att öka din produktivitet. Att se deras ansikten hjälper dig också att komma ihåg att du är på jobbet även om du inte är på kontoret.

Att förbli produktiv när man arbetar hemifrån eller på distans är inte alltid lätt, men om du följer dessa fyra tips och håller dig till en struktur under arbetsdagen kan du vara säker på att uppnå dina dagliga mål.

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapEURES bästa praxisRåd och tipsUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.