Skip to main content
EURES
Sajtócikk2020. március 27.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Hogyan lehet eredményes a munkánk, ha otthonról dolgozunk?

Nehéz eredményesen végezni munkánkat, ha máshonnan dolgozunk, de a következő négy fontos tipp segíthet abban, hogy továbbra is koncentrálni tudjunk a munkánkra.

How to be productive when you’re working from home
Shutterstock

Ragaszkodjon a rutinhoz!

Fontos, hogy a távoli munkavégzéskor is ébresztőre keljen, öltözzön fel és kövesse a szokásos napi rutinját. Ha úgy készül, mintha az irodába menne, az segíthet abban, hogy fontos szakembernek érezze magát, és ráhangolódjon a munkára. Bár nem kell ingáznia a munkavégzéshez, továbbra is érdemes megszabni a munkakezdés időpontját. A rendszeresség megteremtése és betartása alapvető jelentőségű, ha egy termelékeny nap és egy eredménytelen nap közötti különbségeket vizsgáljuk.

Teremtse meg a munkavégzés helyét!

Ahhoz, hogy egész munkanapja során motivált maradjon, szükség lehet arra, hogy otthonának egy részét lekülönítse, és saját munkaterületet hozzon létre. Ez lehet iroda egy asztallal vagy az étkező innovatívabb elrendezése. A legkevésbé zajos helyiség vagy a kertre néző szoba jobban ösztönözheti Önt, mint a kanapé a televízió előtt. A figyelemelterelő lehetőségek elkerülése és minimalizálása segít Önnek abban, hogy feladataira összpontosítson.

Amikor belép a munkaterületre, úgy kezelje, mintha az irodája és munkahelye lenne, nem pedig a pihenőhelye. Hagyja el a munkavégzés helyét, amikor szüneteket tart, hogy elkülönítse a pihenőterületektől.

Tartson rendszeres szüneteket!

Ugyanúgy tartson ebédszünetet, mint általában, és iktasson be rövid szüneteket a munkanap során (például kétóránként 10 perces szünet). A munka és a szünetek közötti egyértelmű határvonal segít abban, hogy munka közben továbbra is a megfelelő koncentráció mellett dolgozzon. Az ütemezés megszabja Önnek, hogy mikor kell koncentrálnia és mikor pihenhet, ezáltal a koncentrálós időszakokban az eredményesebb munkavégzéshez vezet.

Tartsa a kapcsolatot kollégáival!

Előfordulhat, hogy nem érzi úgy, hogy munkát végez, ha nem a kollégái mellett ül, azonban távolról is tarthatja a kapcsolatot velük. Hívja őket Skype-megbeszélésre vagy konferenciahívásra, és beszéljék meg, hogy min dolgoznak éppen, ami motiváló lehet az Ön számára is a hatékonyabb munka érdekében. A vizuális kapcsolattartás is emlékeztetni fogja Önt, hogy bár nem az irodában van, munkát végez.

Otthonról vagy távolról dolgozva nem mindig könnyű az eredményesnek lenni, de ha ezt a négy tippet követi és fenntartja a rendszerességet a munkanapja során, biztos lehet benne, hogy eléri a napi célkitűzéseit!

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásAz EURES legjobb gyakorlataJavaslatok és tippekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.