Skip to main content
Euroopan komission logo
EURES
Uutisartikkeli27 maaliskuu 2020Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Tehokasta työskentelyä kotoa käsin

Tehokas työskentely voi olla hankalaa, kun työtä tehdään eri paikassa kuin tavallisesti, mutta tästä saat neljä tärkeää vinkkiä, jotka auttavat keskittymään!

How to be productive when you’re working from home
Shutterstock

Säilytä rutiinit

Vaikka töitä ei tehdä varsinaisella työpaikalla, on tärkeää panna herätyskello soimaan, pukeutua ja noudattaa tavanomaista rutiinia. Kun toimit samoin kuin työpaikalle lähdettäessä, voit auttaa tuntemaan olosi ammattimaiseksi ja helpottaa työskentelyn aloittamista. Vaikka työpaikalle ei tarvitsekaan matkustaa, työlle kannattaa kuitenkin asettaa aloitusaika. Juuri aikataulun laatiminen ja siitä kiinni pitäminen voivat tehdä muuten tehottomasta työpäivästä tehokkaan.

Luo työskentelytila

Jotta motivaatio säilyisi koko työpäivän ajan, se voi edellyttää asunnon yhden osan erottamista työskentelytilaksi. Tila voi olla työhuone työpöytineen tai innovatiivisempi järjestely keittiössä. Talon hiljaisin huone tai pihanäkymä voi auttaa keskittymään paremmin kuin sohva television edessä. Tärkeintä on välttää ja vähentää häiriötekijöitä, jotka estävät tehtäviin keskittymisen.

Työskentelytilaa kannattaa pitää toimistona ja paikkana, jossa tehdään työtä eikä lepäillä. Tauoilla puolestaan on hyvä poistua työskentelytilasta, jotta sen ja rentoutumiseen käytettävien tilojen välillä on selkeä ero.

Pidä suunnitellut tauot

Pidä lounastauko samaan aikaan kuin tavallisesti ja suunnittele päivääsi säännöllisiä lyhyitä taukoja (vaikkapa kymmenen minuutin tauko kahden tunnin työskentelyn jälkeen). Tämä auttaa keskittymään, kun työnteon ja taukojen välillä on selkeät rajat. Aikataulut auttavat tiedostamaan, milloin on keskityttävä ja milloin voi rentoutua. Se lisää tehoa keskittymistä vaativaan työhön.

Pidä yhteyttä työtovereihin

Työ ei saata tuntua työltä, kun työtoverit eivät ole vieressä, mutta heihin voi silti pitää yhteyttä etänä. Skype- tai videokokouksen järjestäminen ja keskustelu työn alla olevista asioista antavat motivaatiota ja lisäävät tuottavuutta. Työtovereiden näkeminen auttaa myös muistamaan, että olette töissä, vaikka ette ole työpaikalla.

Pysyminen tehokkaana kotona tai etänä työskenneltäessä ei ole aina helppoa, mutta kun noudatat näitä neljää vinkkiä ja järjestät työpäiväsi, saavutat varmasti päivittäiset tavoitteesi!

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysEURESin paras käytäntöVinkkejäNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.