Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel6 januari 2023Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Salarisverhoging vragen? Zo doe je dat!

Veel werknemers vinden het lastig hun baas om een salarisverhoging te vragen. Als u echter verantwoordelijkheden op u hebt genomen die veel verder gaan dan uw functieomschrijving, als u consequent goede prestaties hebt geleverd of taken hebt verricht die boven uw salarisschaal liggen, is het niet meer dan billijk dat u voor uw werk wordt beloond.

How to ask your employer for a pay rise

Kijk waar u staat qua salaris

Een van de eerste dingen die u moet doen voordat u om een salarisverhoging vraagt, is uw salaris vergelijken met dat van andere werknemers op uw niveau en in uw sector. Dat kan op meerdere manieren. U kunt de personeelschef van uw bedrijf vragen naar de salarisschaal voor uw niveau, met collega’s praten, een nationale website voor salarisvergelijking bekijken of online naar vacatures zoeken om te zien hoeveel andere werkgevers voor een vergelijkbare functie bieden. Een geweldige plek om dat laatste te doen is het EURES-portaal, waar we momenteel over bijna 4 miljoen banen beschikken.

Zet uw argumenten op een rijtje

Blik terug en denk na over het werk dat u gedaan hebt sinds uw laatste salarisverhoging (of sinds uw aanwerving). Probeer specifieke statistieken te verzamelen, evenals voorbeelden van momenten waarop u zich tot het uiterste hebt ingespannen om het werk af te krijgen. Dit omvat overwerk, uitgevoerde taken die niet binnen uw salarisgroep vallen, het begeleiden van nieuwkomers, enz. Hoe meer concrete voorbeelden u uw manager kunt geven, hoe sterker het pleidooi voor een salarisverhoging.

Kies het juiste moment

Werknemers kiezen helaas maar al te vaak het verkeerde moment om een salarisverhoging te vragen. Vermijd drukke periodes waarin uw baas druk en gestrest is, evenals periodes waarin het bedrijf moet bezuinigen. Probeer uw baas te pakken te krijgen na een succesvolle prestatie voor het bedrijf.

Denk ook na over uw eigen taken. Is er een belangrijke prestatie of mijlpaal in uw carrière op komst? Misschien is het beter te wachten tot het zover is, zodat u sterkere argumenten kunt aanvoeren om een salarisverhoging te vragen.

Vraag om een persoonlijk gesprek

In het post-pandemische tijdperk waarin werken op afstand het nieuwe normaal is geworden, zou het verleidelijk kunnen zijn via e-mail om een salarisverhoging te vragen. Als u dat echter in een persoonlijk gesprek doet (of in een videogesprek) kan dat veel betere resultaten opleveren. Salarisonderhandelingen worden gevoerd in een dialoog. Maak dus een afspraak met uw baas voor een gesprek waarin u samen kunt praten in plaats van e-mails uit te wisselen.

Onderhandel uzelf niet omlaag

Soms voelen we ons zo ongemakkelijk bij het vragen om salarisverhoging dat we uiteindelijk minder vragen dan waar we denken recht op te hebben. U bent uw grootste medestander, dus u kunt het zich niet veroorloven om uzelf te laten vallen. Als u vindt dat u een loonsverhoging van 10 % verdient, vraag dan om 10 %. Het is niet erg waarschijnlijk dat uw werkgever u meer aanbiedt dan wat u hebt gevraagd, dus sluit geen compromissen met uzelf.

Wees volhardend en zelfverzekerd

Lichaamstaal is heel belangrijk bij salarisonderhandelingen. Laat uw baas zien dat u zelfvertrouwen hebt en weet waar u recht op hebt, maar wees niet arrogant. Zit rechtop, houd oogcontact tijdens het gesprek en laat een positieve houding zien. Vergeet niet te benadrukken hoe blij u bent met uw baan en met het feit dat u deel uitmaakt van het bedrijf.

Wees bereid om meer werk op u te nemen

Soms verlopen salarisonderhandelingen niet zoals gepland. Als uw werkgever “nee” zegt, vraag dan wat u zou kunnen doen om wel in aanmerking te komen voor een salarisverhoging. Misschien is het een kwestie van een paar extra taken aanvaarden om te laten zien wat u waard bent.

Krappe deadlines zijn een veel voorkomende uitdaging tijdens het werk. Leer om te gaan met deadlines, zowel krappe deadlines als deadlines die ver in de toekomst liggen, en werk stressvrij.

 

Links:

EURES-portaal

Problemen met op tijd leveren? Leer hoe u nooit meer een deadline mist

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Toekomstige online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Hints en tipsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Hints en tips
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.