Skip to main content
EURES
News article6 september 2018European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Hotell i Tyskland hastebesetter ledige stillinger med hjelp fra EURES

For virksomheter innen turisme og hotell- og restaurantbransjen er det viktigere enn noensinne å finne utenlandsk arbeidskraft til ledige stillinger. Små og mellomstore bedrifter har imidlertid ikke alltid tilgang til de ressurser eller nettverk som kreves for å gå ut og rekruttere internasjonalt.

Hotel in Germany fills urgent vacancies with the help of EURES
Romantik Berghotel Astenkrone

Heldigvis trenger ikke virksomheter i Tyskland å håndtere alt alene når de trenger kvalifiserte arbeidstakere fra andre land. Utenlandsavdelingen i den tyske arbeidsformidlingen, Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV), hjelper dem med å lete utenlands etter mulige søkere som innehar de ferdigheter som mangler på det tyske arbeidsmarkedet.

Det er også her EURES kommer inn. Som medlem av EURES-nettverket benytter ZAV seg av nettverkets databaser for å hjelpe arbeidsgivere. Nærmere bestemt kan det dra nytte av støtten som tilbys gjennom programmet «Din første EURES-jobb», som hjelper unge mennesker med å finne arbeids- eller opplæringsmuligheter i utlandet og arbeidsgiverne med å finne kompetansen de trenger i sine virksomheter.

En bedrift som har hatt nytte av samarbeidet mellom ZAV og EURES, er Romantikhotel Astenkrone i byen Winterberg i Nordrhein-Westfalen, som tidligere i år hadde to ledige stillinger midt i høysesongen, men fikk hjelp i rekordfart og kunne ønske to nye medarbeidere fra Sør-Europa velkommen.

Jörg Templin, daglig leder for Romantikhotel Astenkrone, forklarer: «Da to ansatte plutselig sluttet rett før jul, i starten av høysesongen, måtte vi på kort varsel finne en servitør og en resepsjonist for vårt fullbelagte hotell. Vi henvendte oss til det lokale arbeidskontoret, som satte oss i kontakt med ZAV, som i sin tur foreslo flere utenlandske kandidater for oss.»

Templin valgte å ansette Angelo Cinieri fra Italia og Maria Consuelo Bravo fra Spania, som siden årsskiftet har forsterket hotellets team, som nå teller 42 ansatte. I begge tilfeller gikk det under tre uker fra kandidatene sendte søknader gjennom ZAV, og til deres første arbeidsdag på hotellet.

ZAV fant Bravos CV i EURES-nettverkets database i slutten av 2017 og kontaktet henne. Av utdanning underviser hun i spansk som fremmedspråk, men hadde arbeidet i over tre år som hotellresepsjonist i Barcelona, og hadde dessuten vært au pair i Wien, så CV-en hennes passet hotellet godt.

Cinieri var på den annen side allerede kjent for ZAV ettersom avdelingen tidligere hadde funnet en sommerjobb for ham i en iskrembutikk på øyen Wangerooge i 2017. Etter det flyttet han midlertidig tilbake til Italia, til han hørte om ZAVs jobbmesser i samarbeid med EURES Italia i Milano og tok kontakt igjen.

Vi la raskt merke til at tysken hans var svært mye bedre enn sist vi snakket med ham», erindrer Stephanie Diegel, som arbeider som arbeidsformidler og EURES-rådgiver ved ZAV i Dortmund. «Derfor ble det med en gang klart for oss at vi kunne foreslå ham som kandidat for andre arbeidsgivere».

Å integrere utenlandske medarbeidere i en virksomhet krever et sterkt engasjement fra arbeidsgiverens side, noe Romantikhotel Astenkrone står som et strålende eksempel på. Etter ankomsten arbeidet hotellet aktivt for at de to nye medarbeiderne skulle få en myk start; de fikk hjelp til å finne husvære, og med formalitetene, i tillegg til at de var til stede med råd når som helst det trengtes.

Både Bravo and Cinieri fikk også støtte fra Din første EURES-jobb til reiseutgiftene.

«Ansatte bør aldri føle seg alene», mener Templin. Han legger til at virksomheter «ikke bør ignorere viktigheten av sosial integrasjon, for hvis ansatte kjeder seg i fritiden, blir de ikke lenge».

«For de fleste utenlandske søkere er det å reise til Tyskland et steg inn i det ukjente», legger Thorsten Rolfsmeier til. Han arbeider som avdelingsdirektør i ZAV. «De må vite nøyaktig hva de kan forvente og hvilken hjelp de vil få».

Takket være ZAV og EURES kunne Romantikhotel Astenkrone besette to viktige stillinger på et kritisk tidspunkt, mens Bravo og Cinieri fikk mulighet til å skaffe seg verdifull internasjonal arbeidserfaring. Integrasjonsstøtten fra hotellet står imidlertid som et eksempel til etterfølgelse for andre arbeidsgivere som rekrutterer fra utlandet.

Jobbmobilitetsordningen Din første EURES-jobb hjelper unge mennesker fra 18 til 35 med å finne arbeid eller opplæringsmuligheter i andre EU-medlemsstater, Norge eller Island, for eksempel gjennom en innledende praksisplass, en læreplass eller et språkkurs. Les mer på: http://www.yourfirsteuresjob.eu/en/home.

 

Relevante lenker:

Din første EURES-jobb

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop'pin@EURES

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbsøk

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Eksterne EURES-nyheterSuksesshistorierUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.