Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel6 september 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Hotel in Duitsland vult urgente vacatures in met behulp van EURES

Voor bedrijven in de toerisme- en horecasector is het belangrijker dan ooit om vacatures met buitenlands personeel in te vullen. Kleine en middelgrote ondernemingen beschikken echter niet altijd over de middelen of de netwerken om een internationale wervingsactie op touw te zetten.

Hotel in Germany fills urgent vacancies with the help of EURES
Romantik Berghotel Astenkrone

Gelukkig hoeven bedrijven in Duitsland zich niet alleen te voelen in hun zoektocht naar gekwalificeerde internationale medewerkers. De Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV), de internationale afdeling van de Duitse dienst voor arbeidsbemiddeling, helpt hen in het buitenland potentiële gegadigden te vinden met vaardigheden die op de Duitse markt ontbreken.

Hier komt ook EURES in beeld. Als lid van het EURES-netwerk maakt de ZAV gebruikt van de databanken van het netwerk om werkgevers te ondersteunen. De ZAV profiteert vooral van de ondersteuning die wordt geboden via het programma ‘Je eerste EURES-baan’. Dit programma helpt jongeren werk of een opleiding in het buitenland te vinden en ondersteunt werkgevers bij het vinden van de vaardigheden die ze voor hun bedrijf nodig hebben.

Een bedrijf dat baat heeft gehad bij de steun van de ZAV en EURES, is bijvoorbeeld het Romantikhotel Astenkrone in Winterberg, Noordrijn-Westfalen, dat eerder dit jaar twee nieuwe personeelsleden uit Zuid-Europa kon verwelkomen om tijdens het hoogseizoen urgente vacatures op te vullen.

Jörg Templin, manager van het Romantikhotel Astenkrone, legt uit: “Toen twee werknemers ons plotseling vlak voor kerst, aan het begin van het hoogseizoen, verlieten, moesten we op korte termijn een kelner en receptionist voor ons volgeboekte hotel vinden. We benaderden ons plaatselijke bureau voor arbeidsbemiddeling, dat ons vervolgens in contact bracht met de ZAV. De ZAV stelde diverse internationale kandidaten aan ons voor.”

Templin nam Angelo Cinieri uit Italië en Maria Consuelo Bravo uit Spanje in dienst, die het 42-koppige team van het hotel sinds de jaarwisseling versterken. In beide gevallen lagen er minder dan drie weken tussen het moment dat de kandidaten via de ZAV solliciteerden, en hun eerste werkdag in het hotel.

De ZAV had het cv van Bravo eind 2017 in de databank van het EURES-netwerk gevonden en contact met haar opgenomen. Zij is van beroep docente Spaans als vreemde taal, maar had meer dan drie jaar als receptioniste in een hotel in Barcelona gewerkt en was au pair in Wenen geweest. Daarmee sloot haar cv goed aan op de eisen van het hotel.

Cinieri was reeds bekend bij de ZAV, die hem in 2017 al een vakantiebaan had bezorgd bij een ijssalon op het eiland Wangerooge. Daarna ging hij in eerste instantie terug naar Italië, totdat hij hoorde van een van de wervingsevenementen die de ZAV samen met EURES Italië in Milaan organiseerde. Hij nam toen opnieuw contact met de ZAV op.

“Al snel merkten we dat zijn Duits enorm was verbeterd sinds de laatste keer dat we met elkaar hadden gesproken", vertelt Stephanie Diegel, die als arbeidsbemiddelaar en EURES-adviseur voor de ZAV in Dortmund werkt. “Het was voor ons dan ook meteen duidelijk dat we hem als kandidaat aan andere werkgevers konden voorstellen.”

De integratie van buitenlandse werknemers in een bedrijf vergt grote betrokkenheid van de werkgevers, waarvan het Romantikhotel Astenkrone een voorbeeld bij uitstek vormt. Na hun aankomst ondersteunde het hotel beide nieuwe medewerkers actief om ervoor te zorgen dat ze zich sneller zouden thuis voelen: ze kregen hulp bij het vinden van woonruimte en bij het vervullen van formaliteiten en het hotel stond 24 uur per dag voor hen klaar met advies.

Zowel Bravo als Cinieri kregen ook ondersteuning van ‘Je eerste EURES-baan’ in verband met hun reiskosten.

“Werknemers horen zich nooit alleen te voelen”, aldus Templin. Hij voegt eraan toe dat bedrijven "het belang van sociale integratie niet moeten onderschatten, want als werknemers zich in hun vrije tijd vervelen, blijven ze niet lang".

“Voor de meeste internationale kandidaten is reizen naar Duitsland een sprong in het diepe", stelt Thorsten Rolfsmeier, directeur van een bedrijfseenheid van de ZAV. “Ze moeten precies weten wat ze kunnen verwachten en welke hulp ze zullen ontvangen.”

Dankzij de ZAV en EURES kon het Romantikhotel Astenkrone twee belangrijke vacatures vervullen toen dat dringend nodig was, terwijl Bravo en Cinieri de kans kregen om waardevolle internationale werkervaring op te doen. Verder vormt de steun die het hotel bij hun integratie bood, een heel goed voorbeeld voor andere werkgevers die personeel werven in het buitenland.

De mobiliteitsregeling ‘Je eerste EURES-baan’ helpt jongeren tussen de 18 en 35 jaar een baan of een opleiding in een andere EU-lidstaat, Noorwegen of IJsland te vinden, onder andere via een stage, leerplek of taalcursus. Voor meer informatie zie: http://www.yourfirsteuresjob.eu/en/home.

 

Verwante links:

Je eerste EURES-baan

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Extern EURES-nieuwsSuccesverhalenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.