Skip to main content
EURES
Nyhetsartikel10 juli 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Icke-statliga organisationer och rekrytering: så hittar ni rätt talang!

Det är många som gillar tanken på att jobba för en icke-statlig organisation, och en ledig tjänst får därför ofta ett stort antal sökande. Med en uppsjö av potentiella medarbetare att välja mellan, hur kan den icke-statliga organisation som du arbetar på hitta rätt talang för att utveckla organisationen framöver?

The hiring process of NGOs: how to recognise the right talent for you!

Snegla mot näringslivet

Det är lätt att tro att den perfekta framtida medarbetaren redan arbetar för en icke-statlig organisation. Det kan visserligen vara så, men antalet kandidater blir avsevärt begränsat och det innebär också att ni kanske går miste om den person som är bäst för jobbet. Kompetens och erfarenhet från näringslivet kan vara lika värdefullt för organisationen.

Värdesätt relevanta erfarenheter

Det är också viktigt att inte missa relevanta erfarenheter som de potentiella medarbetarna har från annat än arbete, särskilt om de har liten arbetslivserfarenhet. Volontärarbete eller socialt arbete visar på initiativförmåga och kan komplettera en kandidats arbetslivserfarenhet, särskilt om det ligger inom organisationens verksamhetsområde eller handlar om erfarenheter från ett land som organisationen arbetar med. Det kan göra att kandidaten passar för tjänsten.

Välj inte någon för hans eller hennes ”passion”

Det råder ingen tvekan om att er icke-statliga organisation gör ett utmärkt arbete och att många medarbetare har en stark passion för att göra skillnad inom ert område. Men om inte passionen för era frågor backas upp av passion, och talang, för jobbet så bör ni hellre anställa någon som inte alltid har drömt om att rädda miljön, bekämpa fattigdom eller förändra världen. Det är betydligt lättare för en medarbetare att ta till sig organisationens värderingar och mål, än att lära personen att bli bra på sitt jobb.

Utmana dem

Det kan vara en utmaning att arbeta för en organisation som är beroende av donationer, som innefattar kontakter med utsatta människor eller som arbetar med svåra frågor. Det kan vara annorlunda kompetenser som krävs – kompetenser som innebär att den potentiella medarbetaren klarar de utmaningar som dessa unika miljöer medför.

Genom att under intervjun ställa frågor om deras svåraste utmaningar hittills eller vad han eller hon skulle ha gjort i en viss situation, går det till viss del att se vem som har bäst förutsättningar att prestera bra i arbetet på organisationen.

Se klart på kandidatens förmåga

Nyanställda har alltid mycket att lära och måste få chans att växa in i rollen. Men om personen måste växa väldigt mycket kan det vara så att alltför stor vikt lades vid kandidatens potential under intervjufasen. Det kan hjälpa att se klart på kandidaternas förmågor för att undvika att hamna i fällan och minska risken för en ny rekryteringsprocess när det visar sig att den valda kandidaten inte passar för jobbet.

Erbjud ett förmånligt anställningspaket

Rekrytering går åt båda håll. Ni kanske tycker att ni har hittat rätt person, men om det inte är så att han eller hon aktivt har valt att arbeta hos er så kanske det inte räcker hela vägen fram. Ett attraktivt anställningspaket, med en beskrivning av vad kandidaten kan förvänta sig av tjänsten, eventuella förmåner och vilket stöd som finns att få för att utvecklas, skapar transparens och innebär en hjälp på traven för att han eller hon ska tacka ja till ert erbjudande.

Den senaste tiden har vi skrivit mycket om icke-statliga organisationer. Om du är intresserad av icke-statliga organisationer i Europa och varför någon kan tänkas vilja arbeta för er organisation, läs artikeln Icke-statliga organisationer: vad, varför och hur?

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
Företag /EntreprenörskapRåd och tipsRekryteringstrenderUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.