Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
EURES
Sajtócikk10 július 2017Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

A nem kormányzati szervezetek munkaerő-felvételi eljárása: hogyan ismerhető fel a szervezet szempontjából megfelelő tehetséges ember?

Sokak számára jelent vonzó lehetőséget, hogy egy nem kormányzati szervezetnél (NGO) dolgozzanak, ezért népszerűek az ott betöltendő állások. Az állásra jelentkező sok potenciális jelelölt közül hogyan találhatja meg egy NGO azt a megfelelő tehetséges embert, aki hozzájárul a szervezet munkájának sikeréhez?

The hiring process of NGOs: how to recognise the right talent for you!

A vállalati szektorral is érdemes számolni

Könnyen gondolhatnánk azt, hogy az a leendő tökéletes alkalmazott, aki az NGO-ágazatban dolgozik. Ez akár igaz is lehet, másrészt viszont lényegesen leszűkíti a potenciális jelöltek körét, és azzal a következménnyel járhat, hogy nem sikerül megtalálni a pozícióra legalkalmasabb személyt. A szervezet számára a vállalati szektorban szerzett készségek és tapasztalatok is hasznosak lehetnek.

A releváns tapasztalatok értékelése

Fontos, hogy a potenciális alkalmazott munkán kívül szerzett tapasztalatai se kerüljék el a figyelmünket, főleg, ha valaki kevés munkatapasztalattal rendelkezik. Az önkéntes és a közösségi munka kezdeményezőkészségre utal, és valóban tanúbizonyságot tehet a jelölt munkával kapcsolatos készségeiről, amelyek miatt ideális választás lehet az álláshely betöltéséhez ‒ különösen akkor, ha azon a területen vagy abban az országban végzett ilyen munkát, ahol az ön NGO-ja működik.

Ne részesítse előnyben a „szenvedélyt” a józan ésszel szemben!

Kétség sem férhet hozzá, hogy az ön NGO-ja nagyszerű munkát végez, és az alkalmazottak közül sokaknak legfőbb vágya, hogy a kiválasztott területen minőségi változást idézzenek elő. Ha azonban az adott területtel kapcsolatban mutatott szenvedélyhez nem társul a munkakör iránti szeretet és a tehetség, jobban teszi, ha valaki mást vesz fel, aki nem egész életében a környezetvédelemről, a szegénység elleni küzdelemről vagy a világ megváltoztatásáról álmodozott. Egy új alkalmazott számára sokkal könnyebb azonosulni az NGO küldetésével és értékeivel, mint megtanulni, hogyan lehet valaki jó a munkájában.

Állítsa kihívás elé a jelentkezőket!

Ha a szervezet adományokra támaszkodik, az azon belüli munkavégzés feltételezi, hogy kiszolgáltatott emberekkel kell kapcsolatba kerülni vagy aggasztó kérdésekkel kell foglalkozni, ami kihívást jelenthet. Előfordulhat, hogy más készségekre van szükség, olyanokra, amelyek birtokában a potenciális alkalmazott hatékonyan kezelni tudja ezeknek a nem hétköznapi helyzeteknek a kihívásait.

Ha az interjú részeként kérdéseket tesz fel a jelentkezőnek a korábban számára legnagyobb kihívást jelentő helyzetekről, vagy azzal kapcsolatban, hogy mit tenne egy adott helyzetben, segíthet megtudni, ki alkalmas arra, hogy az ön NGO-jánál kiváló teljesítményt nyújtson.

Legyen őszinte a jelölt képességeivel kapcsolatban!

Az új alkalmazottaknak mindig sokat kell tanulniuk, és lehetőséget kell adni számukra, hogy beletanuljanak a pozícióba. Ha viszont túl hosszú betanulási időre van szükség, az azt jelentheti, hogy az interjú során túlértékelte a jelölt képességeit. Könnyű beleesni ebbe a csapdába, de ha őszinte visszajelzést ad az emberek képességeit illetően, mindez elkerülhető, sőt csökkenthető annak valószínűsége, hogy ismét végig kelljen menni az egész munkaerő-felvételi eljáráson, amikor kiderül, hogy a kiválasztott jelölt nem alkalmas a pozícióra.

Tegyen kecsegtető ajánlatot az állással kapcsolatban!

A munkaerő-felvétel kétoldalú folyamat ‒ azt gondolhatja, hogy megtalálta a tökéletes jelöltet, de ha az illető nem akar aktívan dolgozni a szervezet érdekében, akkor az Ön szempontjából ez egyáltalán nem szerencsés. Ha olyan vonzó ajánlatot tesz az állással kapcsolatban, amely tartalmazza, mit várhat a jelölt a feladattól, az előnyöket és az előmeneteléhez nyújtandó támogatást, ez átláthatóságot biztosít és az ajánlat elfogadására ösztönöz.

Az utóbbi időben sok szó esett a nem kormányzati szervezetekről ‒ ha érdeklődik az európai NGO-k iránt, és érdekli az, miért is lehet vonzó az Ön szervezetének dolgozni, mindenképpen olvassa el a következőt: „Nem kormányzati szervezetek: mit, miért és hogyan?”.

 

További információk:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippekToborzási trendekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.