Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli10. heinäkuuta 2017Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Kansalaisjärjestöjen rekrytointiprosessi: tunnista juuri se oikea osaaja!

Monet ihmiset haluavat työskennellä kansalaisjärjestöissä, ja niiden avoimiin työpaikkoihin on paljon hakijoita. Miten oma kansalaisjärjestösi kykenee valitsemaan organisaation kehittäjäksi oikean osaajan, kun tarjolla on niin paljon työntekijäpotentiaalia?

The hiring process of NGOs: how to recognise the right talent for you!

Usko myös yrityssektoriin

Helposti luullaan, että paras mahdollinen uusi työntekijä työskentelee jo kansalaisjärjestöjen sektorilla. Näin voi ollakin, mutta tämä kaventaa huomattavasti rekrytointipotentiaalia eikä avoimeen työpaikkaan ehkä saada palkattua sopivinta henkilöä.  Yrityssektorilla hankittu osaaminen ja kokemus voivat olla organisaatiolle aivan yhtä arvokkaita.

Anna arvoa asiaankuuluvalle kokemukselle

Jos potentiaalisella työntekijällä on vain vähän työkokemusta, kannattaa ottaa huomioon myös kokemus, jota hän on hankkinut työelämän ulkopuolelta. Vapaaehtois- tai yhteisötoimintaan osallistuminen on osoitus aloitekyvystä ja saattaa täydentää hyvin työssä hankittua osaamista varsinkin, jos kokemusta on juuri kansalaisjärjestön toiminta-alalta tai toimintamaasta.

Älä painota liikaa auttamishalua

Kansalaisjärjestösi tekee epäilemättä hienoa työtä ja moni työntekijä on innoissaan, kun näkee työnsä merkityksen järjestön toiminta-alalla. Jos auttamishalun taustalla ei kuitenkaan ole palavaa intoa itse työtehtävään ja sen edellyttämää osaamista, kannattaa tehtävään palkata henkilö, jolle ympäristön pelastaminen, köyhyyden poistaminen tai maailman muuttaminen ei ole aina ollut se ainoa haave. Uuden työntekijän on paljon helpompi oppia arvostamaan järjestön tehtävää ja arvoja kuin hyvää suoriutumista työtehtävässä.

Haasta hakijoita

Voi olla haastavaa työskennellä organisaatiossa, joka toimii lahjoitusten turvin, edellyttää säännöllistä yhteydenpitoa heikompiosaisiin tai hoitaa vaikeita asioita. Tehtävä vaatii ehkä monipuolisia taitoja, jotta työntekijä kykenee vastaamaan tehokkaasti uudenlaisen toimintaympäristön asettamiin haasteisiin.

Esittämällä haastelussa kysymyksiä hakijan aiemman elämän vaikeimmista haasteista tai pyytämällä häntä ratkaisemaan kuvitteellisen ongelman voit ehkä saada paremman kuvan siitä, kenen temperamentilla työ parhaiten hoituu.

Arvioi objektiivisesti hakijan valmiudet

Uusilla työntekijöillä on aina paljon opittavaa, ja heille on annettava tilaisuus ”kasvaa tehtävään”. Mutta jos kasvamisen tarve on liian suuri, hakijan potentiaalia on ehkä yliarvostettu haastattelun aikana. Arvioimalla objektiivisesti hakijan valmiudet voit välttää helposti syntyvän väärinkäsityksen ja vähentää tarvetta käynnistää rekrytointiprosessi uudelleen, kun käy ilmi, ettei valittu työntekijä sovellukaan tehtävään.

Tarjoa houkutteleva työsuhdepaketti

Rekrytointi on kahden kauppa – uskot ehkä löytäneesi parhaan mahdollisen hakijan, mutta jos hän ei itse aktiivisesti halua työskennellä organisaatiossasi, saattaa onnesi mennä ohi. Avoimuuden takaamiseksi ja hakijan kannustamiseksi hyväksymään työtarjous kannattaa tarjota houkutteleva työsuhdepaketti, jossa tuodaan esiin tehtävään liittyvät odotukset, mahdolliset etuudet ja työssä menestymiseksi tarjottava tuki.

Kansalaisjärjestöt ovat olleet viime aikojen puheenaihe – jos olet kiinnostunut eurooppalaisista kansalaisjärjestöistä tai etsit syitä siihen, miksi joku haluaisi työskennellä juuri omassa järjestössäsi, tarkista, mitä kansalaisjärjestöt tekevät ja miksi ja miten ne toimivat.

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

EURES Google+:ssa

Tiedot

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysVinkkejäRekrytointitrenditNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.