Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия10 юли 2017Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Наемане на служители в НПО — как да разпознаете подходящите за вас ценни кадри!

Много хора биха искали да работят в неправителствена организация (НПО), затова интересът към всяка свободна длъжност в НПО е голям. При толкова много кандидати, от които да избирате, как можете да намерите най-подходящите кадри, които ще подтикнат вашата НПО напред?

The hiring process of NGOs: how to recognise the right talent for you!

Включете корпоративния сектор в подбора

Лесно е да се мисли, че идеалният бъдещ служител вече е работил в неправителствения сектор. Може и да е така, но това значително стеснява потенциалния резерв за подбор и означава, че може да изпуснете най-добрия човек за дадено работно място. Уменията и опитът, придобити в корпоративния сектор, могат да бъдат не по-малко ценни за вашата организация.

Обърнете внимание на всеки трудов опит

Важно е да не пропускате също опита, придобит извън работното място, особено ако кандидатът има малък трудов стаж. Доброволната и обществената работа показват инициативност и могат да допълнят професионалните умения на кандидата — особено ако са във вашата област или придобити в държавата, с която работи неправителствената ви организация — и да се окажат идеални за вашата длъжност.

Не давайте приоритет на „вярата“ в каузата

Няма съмнение, че вашата НПО върши чудесна работа и много от служителите ви желаят да дадат своя принос за делото. Ако обаче тази отдаденост за делото не е подкрепена с отдаденост — и умения — за самата длъжност, може би е по-добре да наемете човек, който невинаги е мечтал да спаси околната среда, да се бори с бедността или да променя света. Много по-лесно за новия служител е да сподели и прегърне мисията и ценностите на вашата НПО, отколкото да се научи да върши добре работата си.

Поставете ги пред предизвикателства

Работата в организация, която зависи от субсидии, включва редовни контакти с хора в уязвимо положение или е свързана с будещи тревога въпроси, които могат да създадат трудности. Възможно е да е необходим различен набор от умения — такъв, при който кандидатите да реагират ефективно на всички видове предизвикателства, пред които може да се изправят при тези необичайни условия.

Задаването на въпроси за най-трудните проблеми, с които са се справяли в миналото, или какво биха направили в тестов сценарий като част от процеса на събеседване, може да ви помогне да видите кой има характер, с който да блесне във вашата НПО.

Бъдете честни относно способностите на кандидата

Новите служители винаги имат много за научаване и трябва да им се даде шанс „да израснат на заеманата от тях длъжност“. Ако обаче имат твърде много да растат, вероятно потенциалът на кандидата е бил надценен по време на събеседването. Честната преценка за способностите на хората може да помогне да се избегне попадането в твърде лесен капан и да се намали необходимостта от повтаряне на процедурата за набиране на персонал, в случай че се окаже, че избраният служител е неподходящ за длъжността.

Предложете примамливи условия на наемане

Набирането на персонал е двупосочна улица — може да си мислите, че сте намерили идеалния кандидат, но ако той няма желанието да работи за вашата организация, възможно е да се окажете пред неудачен избор. Атрактивните условия на наемане, определящи какво кандидатите могат да очакват от предлаганата длъжност, евентуалните облаги и подкрепата, която ще им окажете, за да напреднат, осигуряват прозрачност и насърчават кандидатите да приемат предложението ви.

Напоследък говорим много за НПО — ако се интересувате от неправителствените организации в Европа и защо някой би искал да работи за вашата организация, прочетете статията NGOs: what, why and how? („НПО: какво, защо и как?“)

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиТенденции при набиране на персоналМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.