Skip to main content
EURES
Nyhetsartikel27 juni 2019Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Bli nederländare: tips för dig som vill arbeta i Nederländerna

Om du är svetsare, revisor, distriktssköterska eller programmerare kan det finnas arbete för dig i Nederländerna. Detta är yrken som alla är mycket efterfrågade i landet och Eures kan hjälpa dig att hitta en perfekt roll.

Going Dutch: tips for working in the Netherlands
Shutterstock

Arbetslösheten sjunker i Nederländerna i takt med att ekonomin återhämtar sig, och även om antalet offentliga arbetstillfällen minskar på grund av nedskärningar ökar sysselsättningen i den privata sektorn.

Efterfrågan på lågkvalificerade arbetstagare är liten, men det råder brist på sökande till medelkvalificerade arbeten och därför finns det en god chans att hitta ett arbete inom ett antal tekniska yrken. Dessa arbeten omfattar bland annat CNC/maskinoperatörer, specialsvetsare och industriella rörinstallatörer, men också konstruktörer, tekniska projektledare och forsknings- och utvecklingsspecialister efterfrågas.

Det finns också ett allt större behov för människor som kan kombinera IKT-kunskap med affärsverksamhet liksom särskilda omsorgsyrken, finansspecialister och lärare i matematik, naturvetenskap och språk på högstadie- och gymnasienivå.

Genom att skapa ett brett yrkesnätverk kommer dina chanser att hitta arbete i Nederländerna att öka, eftersom många lediga platser tillsätts informellt. De nederländska arbetsplatserna förlitar sig alltmer på flexibelt arbete, där en av tre personer arbetar som uppdragstagare, säsongspersonal, frilansare, på nolltidskontrakt eller via bemanningsföretag.

UWV, den offentliga arbetsförmedlingen, är medlem i Euresnätverket och ger mycket information på engelska, tyska, franska, spanska, bulgariska, polska och rumänska på sin webbplats, werk.nl. Där hittar du allt du behöver veta om arbetstillstånd, jobbansökningar och andra formaliteter om livet i Nederländerna.

Eures och UWV offentliggör lediga tjänster på sina webbplatser och du kan också lägga upp ditt cv här om du söker jobb. På UWV:s webbplats finns förteckningar över allmänna och specialiserade arbetsplatser.

I Nederländerna är spontana ansökningar till företag mycket vanliga. Om du ser ett företag som du är intresserad av att arbeta för kan du skicka ditt cv och ditt personliga brev utan att vänta på att en särskild ledig tjänst ska utlysas.

Även om engelska talas av många så behöver du kunna tala lite nederländska för att öka dina chanser att få jobb. Eurespersonal vid UWV kan hjälpa dig att hitta en plats att studera.

 

Länkar:

UWV

werk.nl

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Eurespersonal

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterNyheter/rapporter/statistikRekryteringstrenderUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.