Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Μάιος 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Γερμανικό ζωολογικό πάρκο συνεργάζεται με το EURES για να προσλάβει Ιταλούς που αναζητούν εργασία.

Τον Φεβρουάριο, οι υπάλληλοι του δικτύου EURES που εργάζονται στην υπηρεσία εύρεσης εργασίαςZentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) της Κάτω Σαξωνίας-Βρέμης συνεργάστηκαν με ένα από τα μεγαλύτερα ζωολογικά πάρκα της Ευρώπης για να φιλοξενήσουν δύο εκδηλώσεις πρόσληψης προσωπικού στην Ιταλία.

German safari park teams up with EURES to hire Italian jobseekers
TBC

Η υπάλληλος της υπηρεσίας εύρεσης εργασίας Marianne Perrin και η συνάδελφός της Stephanie Diegel οργάνωσαν εκδηλώσεις στις ιταλικές πόλεις Αγκώνα και Ματσεράτα σε συνεργασία με το ζωολογικό πάρκο Serengeti Park. Οι εν λόγω υπάλληλοι είχαν τη συνδρομή των συναδέλφων του δικτύου EURES στην Ιταλία, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με Ιταλούς που αναζητούσαν εργασία και προσκάλεσαν 27 υποψήφιους στην εκδήλωση στο πλαίσιο της διαδικασίας προεπιλογής.

Στην εκδήλωση, μετά τη γενική εισαγωγή που πραγματοποίησαν οι υπάλληλοι του δικτύου EURES από την υπηρεσία ZAV ακολούθησαν συνεντεύξεις με εκπροσώπους του ζωολογικού πάρκου. Μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, είχαν ήδη προσληφθεί 14 υποψήφιοι – πάνω από τους μισούς των παρευρισκομένων!

Μια απροσδόκητη, αλλά ιδανική ευκαιρία

Η Serena ήταν μία από τους επιτυχείς συμμετέχοντες που παρευρέθηκαν στη εκδήλωση της Ματσεράτα. Πριν από δύο χρόνια αποφοίτησε από σχολή με ειδίκευση στη φιλοξενία αλλά όνειρό της ήταν να εργαστεί με ζώα. Όταν έμαθε για την εκδήλωση από το Facebook, η ευκαιρία να εργαστεί σε ζωολογικό πάρκο φάνταζε ιδανική.

«Όταν διάβασα για αυτό το πρόγραμμα, αμέσως σκέφτηκα ότι ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσα! Θα μπορούσα να συνδυάσω το πτυχίο της σχολής τουρισμού-φιλοξενίας που είχα αποκτήσει με το μεγάλο μου πάθος για τα ζώα» εξηγεί. Η ίδια λέει ότι «η εκδήλωση ήταν πολύ ωραία» και προσθέτει ότι «τα πάντα επεξηγήθηκαν με μεγάλη ακρίβεια, καθώς εκφωνήθηκε γενική ομιλία για τη Γερμανία και παρουσιάστηκαν αναλυτικές πληροφορίες για τον μισθό και τους φόρους».

Η κοινή γλώσσα δημιουργεί αμέσως εμπιστοσύνη

Από το Facebook ενημερώθηκε και μια άλλη συμμετέχουσα, η Maria. Η Maria λέει ότι της άρεσε πολύ η εκδήλωση «επειδή η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ επίσημη και όλοι ενδιαφέρονταν να μου βρουν δουλειά που να ταιριάζει στο προφίλ μου».

Όπως εξηγεί η Marianne «ο εργοδότης είχε τη δυνατότητα να προσλάβει και υποψηφίους που γνώριζαν ελάχιστα ή και καθόλου γερμανικά καθώς το ζωολογικό πάρκο ανήκει σε μια ιταλική οικογένεια και ορισμένοι από τους διευθυντές είναι ιταλόφωνοι».

«Ένας από τους διευθυντές ήταν μαζί μας και πραγματοποίησε παρουσίαση στα ιταλικά. Πήρε επίσης τις συνεντεύξεις από τους υποψηφίους που δεν γνώριζαν γερμανικά. Φυσικά, το γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία μιας φιλικής ατμόσφαιρας».

Η Marianne λέει ότι η μετακόμιση στη Γερμανία αποτελεί «μοναδική ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, να εξασκήσουν οι υποψήφιοι τις γνώσεις τους στη γερμανική γλώσσα και να αποκτήσουν διεθνή εμπειρία χωρίς να διακινδυνεύουν πολλά σε ατομικό επίπεδο ενώ παράλληλα να έχουν μπροστά τους πολλές ευκαιρίες».

Πολλές από τις θέσεις εργασίας του ζωολογικού πάρκου είναι εποχικές μολονότι μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες για να παραταθεί η διαμονή εκεί. Αυτό είναι πολύ θετικό για τη Serena και τη Maria, καθώς προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον, θα ήθελαν καταρχάς να δουν πώς θα είναι η διαμονή τους στη χώρα.

Υποστήριξη από την πρωτοβουλία «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES»

Τόσο η Serena όσο και η Maria σκοπεύουν να μετακομίσουν στη Γερμανία για να ξεκινήσουν την εργασία τους τον Απρίλιο. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μετακόμισή τους, συμμετείχαν σε δωρεάν, εντατικά μαθήματα γερμανικής γλώσσας τα οποία υποστηρίχθηκαν από το πρόγραμμα Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES.

Για τη Serena, η ευκαιρία να εργαστεί στη Γερμανία προέκυψε τυχαία αλλά ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε να απορρίψει: «Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν θεωρούσα τη Γερμανία χώρα στην οποία θα μπορούσα να εργαστώ και να ζήσω αλλά δεν μπορούσα να χάσω αυτή την ευκαιρία. Εύχομαι αυτή μου η μαρτυρία να βοηθήσει και άλλους να ακολουθήσουν την ίδια πορεία η οποία μου προσφέρθηκε σαν δώρο».

Μετά από αυτήν την επιτυχημένη πρωτοβουλία, η Marianne και οι συνάδελφοί της από την υπηρεσία ZAV σκοπεύουν να οργανώσουν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις στην Ιταλία με Γερμανούς εργοδότες στον τομέα της φιλοξενίας.

Αν θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για επικείμενες εκδηλώσεις, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε την υπηρεσία ZAV στο LinkedIn, είστε εγγεγραμμένοι στη διαδικτυακή πύλη EURES και επικοινωνείτε με τους υπαλλήλους του τοπικού σας δικτύου EURES.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV)

Το EURES στο Facebook

Πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES»

Το ZAV στο LinkedIn

Πύλη EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε υπαλλήλους του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
βέλτιστη πρακτική EURESΕξωτερικές ειδήσεις EURESΗμέρες εργασίας/ΕκδηλώσειςΤάσεις προσλήψεωνΜέσα κοινωνικής δικτύωσηςΙστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.