Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия2 Mай 2019 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Германски сафари парк обединява усилия с EURES за наемане на търсещи работа лица от Италия

През февруари служители на EURES от Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) в Долна Саксония-Бремен, Германия, обединиха усилия с един от най-големите сафари паркове в Европа с цел провеждане на две събития по наемане на работа в Италия.

German safari park teams up with EURES to hire Italian jobseekers
TBC

Служителят по наемане на работа Мариане Перин и нейната колежка Щефани Дигел организират събития в италианските градове Анкона и Мачерата в сътрудничество със Serengeti Park (парк „Серенгети“). Те са подкрепени от колеги от EURES Италия, които поддържат връзка с търсещи работа лица от Италия, и отправят покани за събитието до 27 кандидати като част от процеса на предварителен подбор.

Събитието се открива с общо представяне от служителите на EURES от ZAV, последвано незабавно от събеседвания с представители на парка. До края на събитията са наети 14 кандидати — повече от половината от присъстващите!

Неочаквана, но перфектна възможност

Серена е сред успелите участници, посетили събитието в Мачерата. Тя завършва колеж с диплома в областта на хотелиерството преди две години, но мечтата ѝ е да работи с животни. Когато научава за събитието от Facebook, възможността да работи за сафари парк изглежда идеална.

„Когато научих за този проект, веднага си помислих, че е перфектен за мен! Той ми позволяваше да съчетая дипломата си по хотелиерство с огромната ми страст към животните“, обяснява тя. „Събитието беше наистина прекрасно“, посочва тя и добавя, че „всичко беше илюстрирано перфектно, като се започне с обща реч относно Германия, до подробна информация относно заплатата и данъците“.

Споделеният език води до непосредствено изграждане на доверие

Друг участник, Мария, също научава за събитието от Facebook. Мария споделя, че наистина е харесала събитието, защото „атмосферата не беше твърде формална и всички искаха да се намери работа, която наистина да отговаря на моя профил“.

Както пояснява Мариане, „работодателят беше в състояние да наеме и кандидати, които говорят слабо немски или изобщо не го говорят, тъй като собствениците на парка са италианско семейство, а някои ръководители говорят италиански“.

„Един от тях беше с нас, като изнесе презентация на италиански и също така проведе събеседвания с кандидати без познания по немски език. Това, разбира се, спомогна изключително много за изграждане на атмосфера на доверие“.

Мариане посочва, че преместването в Германия представлява „чудесна възможност за преодоляване на безработицата, подобряване на знанията по немски език и придобиване на международен опит при ограничен персонален риск и с множество възможности“.

Много от работните позиции в парка са сезонни, въпреки че има и възможности за работа в дългосрочен план. Това удовлетворява Серена и Мария, които желаят първо да видят как ще потръгнат нещата и чак след това да вземат решения в дългосрочен план.

Подкрепа от „Твоята първа работа с EURES“

Както Серена, така и Мария планират да се преместят в Германия, така че да започнат работа през април. За да се подготвят за преместването, те посещават изцяло платен, интензивен курс по немски език по линия на схемата „Твоята първа работа с EURES“.

За Серена шансът да работи в Германия идва като изненада, но е възможност, която тя не може да пропусне: „Ако трябва да бъда честна, никога не съм гледала на Германия като на държава, в която мога да работя и живея, но не можех да пропусна тази възможност. Надявам се, че моите думи ще помогнат на други хора да тръгнат по този път, който за мен беше като подарък“.

След успешната инициатива Мариане и колегите ѝ от ZAV планират да проведат още подобни събития в Италия с германски работодатели в сферата на хотелиерството.

Ако желаете да бъдете информирани относно предстоящи събития, последвайте ZAV в LinkedIn, регистрирайте се на портала EURES и се свържете с местните служители на EURES.

 

Връзки по темата:

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV)

EURES във Facebook

Схема „Твоята първа работа с EURES“

ZAV в LinkedIn

Портал ЕURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете служители на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Най-добра практика на EURESВъншни новини на EURESДни/събития на работаТенденции при набиране на персоналСоциална медияИстории за успехМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.