Skip to main content
Euroopan komission logo
EURES
Uutisartikkeli14 helmikuu 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Saksalainen yritys täytti 400 avointa työpaikkaa viidessä vuodessa EURES in avulla

Baijerilainen rakennusalan rekrytointiyritys on sijoittanut yli 400 hakijaa saksalaisiin pienyrityksiin vuodesta 2013 alkaen.

German firm fills 400 job vacancies in 5 years with EURES
©POD, 2014

Tämä rekrytointiin erikoistunut yritys juhli 19. helmikuuta 2018 kahden virstanpylvään saavuttamista – se oli sijoittanut 400 espanjalaista työntekijää viiden vuoden aikana ammattitaitoa edellyttäviin työpaikkoihin eri puolille Saksaa.

POD (People of Diversity) GmbH tekee yhteistyötä EURES-verkoston ja pienyritysten kanssa ja etsii, valitsee ja sijoittaa espanjalaisia työnhakijoita Saksaan rakennusalan työtehtäviin. Kun otetaan huomioon, että yritys rekrytoi nykyisin kymmeniä hakijoita joka kuukausi, on vaikea uskoa, että kaikki sai alkunsa yhdestä kymmenen minuutin keskustelusta.

”Syksyllä 2012 kävelin työnvälitystoimistoon Valenciassa ja pyysin saada keskustella EURES-verkoston edustajan kanssa”, kertoo POD:n johtaja-osakas Stephan Behringer. ”Kerroin tarpeistamme, ja he selittivät minulle, miten voin ilmoittaa vapaista työpaikoista portaalissa paikallisen EURES-toimistoni välityksellä Saksassa. Hän myös antoi minulle Espanjan alueellisten EURES-toimipisteiden yhteystiedot. Nämä auttavat meitä mainostamaan avoimia paikkoja paikallisissa työnvälityskeskuksissa eri puolilla maata.”

Seuraavan vuoden helmikuussa POD sijoitti onnistuneesti ensimmäisen EURES-työntekijänsä, ja tästä alkoi yrityksen pitkäkestoinen yhteistyö verkoston kanssa. Stephan muistaa hänet hyvin:

”Kun Carlos otti meihin yhteyttä, hän oli työttömänä ja halusi löytää vakituisen työpaikan. Hänelle Saksaan muuttaminen oli iso asia, sillä hän ei ollut koskaan aiemmin ollut ulkomailla saati työskennellyt toisessa maassa. Siten hän tarvitsi kielellistä ja kulttuurista valmennusta, kuten kaikki hakijamme. Tämän jälkeen hän oli valmis aloittamaan työt putkimiehenä pienessä perheyrityksessä.”

POD:n menestys johtuu siitä, että se tukee rekrytoituja siirtymävaiheessa. Ennen Saksaan saapumistaan kunkin hakijan on suoritettava kielen ja kulttuurin intensiivikurssi. Stephan korostaa, että hakijoiden valmennuksessa on tärkeää lieventää pelkoa ulkomailla elämistä kohtaan. Näin ollen hänen tiiminsä kehitti laajoja video-oppaita, joissa ohjelmaan osallistuneet kertovat omakohtaisia kokemuksiaan muun muassa uuden kielen oppimisesta, Saksan lainsäädäntöön tutustumisesta ja asunnon etsimisestä.

”Pyrimme osoittamaan hakijoille, miten heidän kaltaisensa ihmiset ovat sopeutuneet elämään Saksassa ja menestyneet urallaan. Kun hakijat näkevät näiden ihmisten onnistuneen, he ymmärtävät pystyvänsä siihen itsekin. Olen erityisen tyytyväinen EURES-ohjelmaan viime aikoina tehtyihin muutoksiin, joiden ansiosta tietyissä erityisohjelmissa saatavana olevaa rahoitusta voidaan nyt käyttää tähän koulutukseen.”

Kaikille osallistujille ei koskaan tarjota samanlaista kieli- ja kulttuurivalmennusta. POD tekee tiivistä yhteistyötä eri puolilla Espanjaa sijaitsevien koulutusalan kumppaneidensa kanssa. Yksi heistä on Pegossa lähellä Alicantea sijaitsevassa ELCLA-kieliakatemiassa työskentelevä Ellen Braun.

”Tarjoamme kolmen kuukauden jakson intensiivistä kulttuuri- ja kielivalmennusta monille POD:n rekrytoimille työntekijöille”, Ellen toteaa. ”Valmennus on räätälöitävä kunkin henkilön tarpeita vastaavaksi. Kollegani POD:ssa antavat minulle aina tiedot muun muassa hakijan työpaikasta ja kielitaidosta, joiden perusteella kurssissa kiinnitetään huomiota juuri hänen tarpeisiinsa. Monet hakijoista ovat myös nuoria, joten koulutuskeskuksessa toimitaan tavallaan kuin työpaikalla. Oppilaat ovat kanssamme kolme kuukautta. Heiltä odotetaan täsmällisyyttä ja heidän on tehtävä paljon kotitehtäviä. Tämä auttaa asennoitumaan oikein Saksassa työskentelemiseen.”

Tietenkin myös työnantajat tekevät tärkeän sitoumuksen ottaessaan työntekijöitä ulkomailta. POD-tiimi pitää yhteistyötä asiakkaittensa (pääasiassa pien- ja perheyritysten) kanssa erityisen tärkeänä, jotta nämä hyötyisivät EURES-verkostosta mahdollisimman paljon ja ymmärtäisivät roolinsa ja vastuunsa.

”Asiakkaamme tietävät hyvin, ettemme tarjoa heille määräaikaisia työntekijöitä. Kerromme heille, että yleensä henkilön kouluttaminen vaaditulle tasolle kestää noin vuoden, ja suunnilleen saman verran menee aikaa siihen, että he puhuvat saksaa sujuvasti. Asiakkaat osallistuvat mielellään, koska he tietävät, että työntekijä jää heille todennäköisesti moneksi vuodeksi. Heille kysymys on pitkän aikavälin investoinnista.”

POD on löytänyt helposti työnantajia, jotka haluavat tarjota laadukkaan työpaikan, koulutusta ja tukea EURESin kautta rekrytoiduille työntekijöille. Monet yritykseen yhteyttä ottavat työnantajat ovat hiljattain saaneet rakennussopimuksia, jotka liittyvät suuriin rakennus- tai kunnostushankkeisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden on laajennettava toimintaansa lyhyessä ajassa.

”Saksassa on vähän nuoria, joilla on riittävät taidot tai jotka haluavat hakea rakennusalalle esimerkiksi putki-, lämmitys-, sähköasennus- tai ilmastointitehtäviin. Nämä ovat kuitenkin upeita työpaikkoja, ja teknologisen muutoksen myötä niissä vaaditaan yhä enemmän ammattitaitoa. EURESin avulla rakentamamme verkoston kautta asiakkaillemme tarjotaan nyt tasaisesti päteviä hakijoita, jotka haluavat kehittää ammattitaitoaan työnantajan kanssa useiden vuosien ajan.”

Tämä pitää todellakin paikkansa putkimiehenä työskentelevän Jose Antonion kohdalla. POD-tiimin mukaan hän saattaa hyvinkin olla heidän 400. rekrytoitu työntekijänsä (tästä ei voi olla täysin varma, sillä monet henkilöt aloittavat työnsä samanaikaisesti).

”Espanjassa on paljon työttömyyttä ja matalat palkat”, hän kertoo. ”Etsin siis töitä internetistä ja löysin EURES-portaalin kautta putkimiehen paikan Saksassa. Tietenkin minua jännittää, mutta tässä on hyvä mahdollisuus vakituiseen työpaikkaan, ja saan myös oppia uutta kieltä uudessa maassa.”

Carlosin ja 399:n häntä edeltäneen hakijan tavoin myöskään Jose Antonio ei puhunut saksaa ennen kuin löysi töitä EURESin kautta. Hän onkin tyytyväinen saamaansa taloudelliseen ja käytännön tukeen, kuten kuka tahansa työtä vailla oleva henkilö olisi.

POD:in menestys aiheuttaa nyt Stephanille ja hänen kollegoilleen hieman ongelmia. Mitä seuraavaksi? Yritys on pohtinut, laajentaisiko se rekrytointitoimintaansa muihin EURES-maihin, vai keskittyisikö se edelleen vain Espanjaan.

”Pohdimme laajentamista Itä-Eurooppaan, mutta silloin meidän olisi aloitettava alusta jokaisessa maassa. Sen sijaan päätimme kasvattaa toimintaamme Espanjassa, missä meillä on nyt tehokas verkosto. Tämä tarkoittaa, että laajennamme toimintaamme alueellisesti ja otamme mukaan rekrytoitavia profiileja laajemmin. Rakennusalan työpaikat ovat jatkossakin toimintamme keskipisteessä, mutta niiden lisäksi pyrimme nyt yhteistyössä työnantajien kanssa hankkimaan muitakin ammattilaisia, kuten mekaanikkoja, insinöörejä ja korkeakoulutuksen saaneita ammattilaisia.”

POD pyrkii myös tarjoamaan monipuolisempia mahdollisuuksia EURES-verkoston kautta. Yritys ilmoittaa jo nyt työpaikoista EURES-portaalissa paikallisen EURES-palveluja tarjoavan toimiston kautta ja etsii hakijoita Eka EURES -työpaikka ‑hankkeen tuella. Stephan on kuitenkin kuullut juuri uudesta Reactivate-ohjelmasta ja hakee myös siihen. Reactivate tarjoaa EURES-uramahdollisuuksia osallistujamaissa 35 vuotta täyttäneille hakijoille.

Tällä hetkellä yritys juhlii sitä, että se on järjestänyt yli 400 EURES-työpaikkaa noin viiden vuoden aikana: Carlos aloitti ensimmäisen työvuoronsa Pfalzissa pienessä putkialan yrityksessä 19. helmikuuta 2013.

Stephan Behringer haluaa antaa tunnustusta seuraaville Saksan ja Espanjan EURES-palveluissa työskenteleville kollegoille, jotka ovat tukeneet POD:ia hakijoiden rekrytoinnissa: Rita Mager ja Marina Weigand (EURES Saksa / Agentur für Arbeit Würzburg), Carlos Palomo (Malaga), Diego Moliner ja Julia Roca (Valencia), Carlos Pastor (Alicante), Isabel Garcia (Castellón), Rosario Sanmartín Alcaraz (Murcia), Yolanda Delgado Lazaro jaFrancisca Fuentes (Madrid), Cesar Martin jaAraceli Carillo Urena (Sevilla), Jesús Caparrós Martín (Almeria), Arnau Soy Massoni (Girona); José Luis Gredilla Illera (Barcelona), Dionisio Manuel Acebal Minano (Albacete).

 

Linkkejä

POD:n verkkosivusto www.pod-personalberatung.de

POD:n YouTube-kanava: www.youtube.com/user/PODpersonalberatung

ELCLA-kieliakatemia: www.elcla.es

 

Lisätietoja:

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
EURESin paras käytäntöEURES-koulutusUlkopuoliset sidosryhmätTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetRekrytointitrenditMenestystarinat
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.