Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
EURES
Nyhetsartikel5 december 2019Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Fransk datavetare påbörjar ett liv i Danmark tack vare stödet från Eures

Aurelie Giraud hade alltid velat bo i Skandinavien, så när hon fick chansen att flytta till Danmark tog hon den. Vi har pratat med Aurelie, och med Lars Rungø från Workindenmark, för att få reda på hur Eures stöttade henne i samband med flytten.

French data scientist settles into life in Denmark thanks to EURES support
Aurelie Giraud

– Så länge jag kan minnas har jag alltid velat bo utomlands och upptäcka en annan kultur. De skandinaviska länderna låg högst på min önskelista. Jag gillar verkligen hur danskarna tänker. Det är en kombination av att vara avslappnad och att tänka effektivt. Så när min pojkvän blev kallad till en jobbintervju i Ålborg tog vi chansen – och allt gick vägen, berättar Aurelie, som kommer från Frankrike.

Ta med dig dina arbetslöshetsförmåner

Aurelie befann sig i en något ovan situation vid tidpunkten för sin flytt, eftersom hon, trots att hon arbetat i nästan tio år dessförinnan, hade lämnat sitt arbete och erhöll arbetslöshetsförmåner i Frankrike. Tack vare EU:s politik för att det ska gå att ta med sig sina arbetslöshetsförmåner kunde Aurelie fortsätta att erhålla förmåner under ytterligare tre månader, som ett stöd medan hon sökte arbete i Danmark.  

– Det var precis den tid som behövdes för att hitta ett jobb! säger Aurelie”

För att få tillgång till sina förmåner var Aurelie tvungen att bege sig till Workindenmark för att bli registrerad som inflyttad arbetssökande med rätt till arbetslöshetsförmåner från ett annat EU/EES-land. I Ålborg finns Workindenmark representerat vid International Citizen Service (ICS) (det internationella medborgarkontoret) och därför begav hon sig till deras kontor för att slutföra överföringen av sina arbetslöshetsförmåner. Vid ICS-kontoret kunde hon dessutom få en rad registreringar gjorda och få tillgång till rådgivning från olika offentliga institutioner i Danmark.

– Möjligheten att ta med sig arbetslöshetsförmåner ger dig ytterligare ett incitament till att flytta till ett annat land, även om du är arbetslös, eftersom du vet om att du kommer att ha tillgång till förmåner under en viss tid och därmed har ett säkerhetsnät när du flyttar utomlands och försöker hitta en tjänst, förklarar Lars Rungø från Workindenmark.

– Aurelie höll även på med frilansarbete, så vi hänvisade henne till de danska skattemyndigheterna så att hon kunde bli registrerad på rätt sätt, säger Lars.

Seminarier för internationella arbetssökande

För att få stöd i sitt arbetssökande deltog Aurelie i ett seminarium i Ålborg om att söka arbete. Det anordnades av Workindenmark, som ingår i Euresnätverket.

– Seminariet om att söka arbete vänder sig till internationella medborgare som vill ha lite inspiration till sitt jobbsökande i Danmark. Seminarierna bidrar även med råd om hur man utarbetar effektiva cv:n och följebrev, och efteråt erbjuds deltagarna kostnadsfria återkopplingsträffar, förklarar Lars.

Mot bakgrund av hennes bakgrund inom it och hennes internationella tänkesätt och kunskaper i franska och engelska visste Lars att Aurelie var en arbetssökande med goda förutsättningar, särskilt med tanke på att Danmark för närvarande lider brist på arbetskraft inom it-sektorn. Aurelie hittade jobb som datavetare vid Trackunit, en ledande leverantör av lösningar för sakernas internet med huvudkontor i Ålborg. Bland hennes uppgifter ingår att samla in och analysera uppgifter i syfte att tillhandahålla kunder värdefulla affärsinsikter.

Förberedelse är nyckeln till integration

– Som jag ser det ligger nyckeln till att lyckas bra med integrationen i ett annat land i att vara väl förberedd. Det händer så lätt att vi känner oss vilsna i ett annat land på grund av att allting är nytt: förvaltningen, språket, kulturen, förfarandena, arbetsmarknaden... Eures kan hjälpa till ur en yrkesmässig synvinkel och det är en stor del av integrationen, menar Aurelie.

– Euresportalen är en guldgruva. Jag hittade mängder med nyttig information om just Danmark, men även allmänna tips om hur man hittar ett jobb utomlands. Tack vare det kunde jag vara förberedd redan innan jag var i Danmark, säger hon.

– Folk frågar mig hur länge vi tänker stanna i Danmark. Det har jag inget svar på. Vi älskar våra familjer och vänner och saknar dem, självklart är det så. Men livet här har en smak av hygge och vi älskar det! säger Aurelie.

 

Länkar:

Ta med dig dina arbetslöshetsförmåner

International Citizen Service (ICS)

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Eurespersonal

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
EU-verktygslåda för mobilitetEURES bästa praxisEURES-utbildningExterna EURES-nyheterArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterRekryteringstrenderFramgångsberättelser
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.