Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak5. prosinca 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Podatkovna znanstvenica iz Francuske privikava se na život u Danskoj zahvaljujući potpori EURES-a

Aurelie Giraud oduvijek je htjela živjeti u Skandinaviji, tako da je iskoristila priliku za preseljenje u Dansku čim joj se ona pružila. Razgovarali smo s Aurelie, kao i s Larsom Rungøm iz danske državne službe za zapošljavanje Workindenmark kako bismo saznali kako joj je EURES pomogao u tom preseljenju.

French data scientist settles into life in Denmark thanks to EURES support
Aurelie Giraud

„Otkad znam za sebe željela sam živjeti u inozemstvu i upoznati drugu kulturu”, kaže Aurelie iz Francuske. „Skandinavske su zemlje bile na vrhu popisa mojih želja. Jako mi se sviđa danski način razmišljanja jer je spoj opuštenosti i orijentiranosti na učinkovitost. Stoga smo, kada je moj dečko pozvan na razgovor za posao u Aalborgu, iskoristili priliku – i sve je dobro prošlo.”

Prijenos naknada za nezaposlenost

Aurelie se nalazila u donekle neuobičajenoj situaciji u vrijeme preseljenja jer je, unatoč tomu što je prije toga bila zaposlena gotovo deset godina, napustila svoje radno mjesto i primala naknadu za nezaposlenost u Francuskoj. Zahvaljujući politici prijenosa naknada za nezaposlenost koju vodi EU, Aurelie je nastavila primati naknadu sljedeća tri mjeseca, što joj je pomoglo u traženju zaposlenja u Danskoj. Kao što sama Aurelie kaže: „Taman dovoljno dugo da pronađem posao!”

Kako bi aktivirala naknadu, Aurelie se u danskoj službi za zapošljavanje Workindenmark trebala prijaviti kao tražitelj posla koji je ostvario pravo na naknadu za nezaposlenost u drugoj državi EU-a/EGP-a. Služba Workindenmark u Aalborgu ima predstavništvo u službi za strane državljane International Citizen Service (ICS), pa je stoga otišla u njihov ured kako bi dovršila postupak prijenosa naknade za nezaposlenost. U ICS-ovu je centru mogla izvršiti i cijeli niz prijava i dobiti savjete od raznih javnih ustanova iz cijele Danske.

„Mogućnost prijenosa naknade za nezaposlenost daje vam dodatni poticaj za preseljenje u drugu državu [čak i kada ste nezaposleni], jer vam spoznaja da ćete primati naknadu određeno vrijeme puža sigurnost u procesu preseljenja u inozemstvo i pronalaska posla”, objašnjava Lars Rungø iz službe Workindenmark. „Aurelie se bavila i samostalnim radom pa smo je uputili u dansku poreznu upravu kako bi se mogla pravilno registrirati”, prisjeća se.

Seminari za tražitelje posla iz drugih država

Kako bi potpomogla svoju potragu za poslom, Aurelie je prisustvovala seminaru posvećenom pronalasku zaposlenja u Aalborgu koju je organizirala služba Workindenmark, dio mreže EURES-a.

„Seminar posvećen pronalasku zaposlenja usmjeren je na strane državljane koji bi htjeli vidjeti koji se poslovi nude u Danskoj”, objašnjava Lars. Na seminarima se daju i savjeti o uspješnom sastavljanju životopisa i motivacijskih pisama, kao i besplatni sastanci na kojima će sudionici moći dobiti povratnu informaciju.

Zahvaljujući njezinu iskustvu u sektoru IT-a, međunarodnom načinu razmišljanja i znanju francuskog i engleskog jezika, Lars je znao da je Aurelie ozbiljan kandidat za zaposlenje, posebno uzevši u obzir trenutačni nedostatak radne snage u sektoru IT-a u Danskoj. Aurelie je pronašla posao podatkovne znanstvenice u poduzeću Trackunit, vodećem pružatelju rješenja za internet stvari (IoT), u njegovu sjedištu u Aalborgu. Njezino radno mjesto uključuje prikupljanje i analizu podataka s ciljem pružanja korisnih poslovnih uvida klijentima.

Priprema je ključna za integraciju

„Po meni je dobra priprema ključna za integraciju u drugu državu. Lako se osjećati izgubljeno u stranoj državi jer vam je sve novo: administracija, jezik, kultura, postupci, tržište rada… EURES vam može pružiti profesionalnu podršku, što je velik korak u integraciji”, savjetuje Aurelie.

„Portal EURES-a zlata je vrijedan”, kaže. „Pronašla sam dosta korisnih informacija specifičnih za Dansku, ali i općenitih savjeta o pronalasku posla u inozemstvu. To mi je pomoglo da se pripremim i prije samog dolaska u Dansku.”

„Ljudi me pitaju koliko dugo planiramo ostati u Danskoj”, kaže Aurelie. „Nemam odgovor na to pitanje”, priznaje. „Volimo svoju obitelj i prijatelje i svakako nam nedostaju, no život ovdje ima dozu filozofije hygge i to nam se baš sviđa!”

 

Korisne poveznice:

Prijenos naknada za nezaposlenost

International Citizen Service (ICS)

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
EU alati za mobilnostNajbolja praksa EURES-aEURES obukaVanjske vijesti EURES-aVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiTrendovi zapošljavanjaUspješne priče
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.