Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
EURES
Nyhetsartikel17 januari 2020Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Därför kan utlandsstudier sätta fart på din karriär

Att studera utomlands en tid är ett bra sätt att fördjupa sig i en ny kultur, lära sig ett nytt språk och träffa nya människor. Men det kan också sätta fart på karriären, både på kort och lång sikt. Här tar vi upp fyra av de största karriärfördelarna.

Four ways studying abroad could enhance your career
Shutterstock

Visar att du är motiverad och driftig

Det kan vara svårt att slå sig in på arbetsmarknaden, och allt som får dig att sticka ut i mängden är som regel positivt. Genom att studera utomlands visar du potentiella arbetsgivare att du är motiverad och driftig nog att ge dig ut i det okända och prova på att leva i ett annat land. Det sänder även ut signaler om att du har god anpassningsförmåga, erfarenhet av andra kulturer, att du brinner för ditt karriärval och tar vara på de möjligheter som bjuds.

Ger många internationella kontakter

Under studietiden utomlands kommer du troligen i kontakt med studenter från landet i fråga, men chansen är också stor att du lär känna många från andra länder som är i samma situation som du. Detta utgör med andra ord en fantastisk möjlighet att skaffa dig både användbara kontakter från hela världen och vänner för livet. Senare kanske du söker jobb i ett visst land och kan få hjälp av en före detta kurskamrat som kommer därifrån och som kan hjälpa dig.

Gör dig självständig och tryggare i dig själv

Att studera utomlands kan kännas skrämmande även för de mest självsäkra personerna. Det krävs mod för att lämna familj, vänner och hem, men om du vågar ta steget är chanserna goda att du blivit en självständigare person med bättre självkänsla när du kommer hem igen. Det här är färdigheter som är till hjälp under din tid utomlands men som också kommer att göra dig attraktivare i framtida arbetsgivares ögon.

Vidgar dina vyer och öppnar ditt sinne

Många av oss kommer från relativt små platser där det råder förutbestämda värderingar och uppfattningar. Det innebär att våra upplevelser och erfarenheter kan vara begränsade. Att studera utomlands är ett bra sätt att vidga vyerna och få upp ögonen för allt som världen har att erbjuda. Att fördjupa sig i en ny kultur innebär både fördelar och utmaningar. Du får troligen lära känna människor med olika idéer, åsikter och livssyner. Om du lär dig att kommunicera effektivt med alla omkring dig och kan dra nytta av era skillnader kommer du troligen att kunna göra samma sak inom ditt framtida jobb, vilket många arbetsgivare ser som ett stort plus.

Förutom själva studierna har du med andra ord minst fyra goda skäl att förlägga en del av dina studier i utlandet. Om du går i sådana tankar kan du även läsa vår artikel Working abroad: What’s in it for me? (Studera utomlands:Vad får jag ut av det?).

Artikeln har skrivits i samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivarehttps://ec.europa.eu/eures/eures-core/um/page/public?lang=sv - /adviser/search/list

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapRåd och tipsUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.