Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice26 februar 2021Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Štirje nasveti za pripravo življenjepisa, če nimate veliko delovnih izkušenj

Če nimate veliko delovnih izkušenj, je lahko odločitev o tem, kaj boste vključili v svoj življenjepis, težavna. Na srečo izkušnje niso vse. Preberite naše štiri nasvete, ki vam bodo pomagali od prijave do razgovora!

Four tips for writing a CV when you have limited experience
EURES
  1. Namesto svojih zaposlitev raje navedite znanja in spretnosti

Ko se boste seznanili z zahtevami za delovno mesto, na katerega se prijavljate, razmislite o znanjih in spretnostih, ki ste jih usvojili in bi vam lahko pomagali do zaposlitve. To so lahko znanja in spretnosti, ki ste jih pridobili med študijem ali zaposlitvami s krajšim delovnim časom. Sodelovanje z vrstniki pri izobraževalnih projektih pogosto vključuje skupinsko delo ter vodenje in upravljanje časa, ohranjanje katere koli zaposlitve pa običajno zahteva organiziranost (točnost), odgovornost in komunikacijske sposobnosti. Razmislite, katera znanja in spretnosti ste že usvojili ter katera bodo potrebna na delovnem mestu, na katerega se prijavljate. Če boste v življenjepisu navedli samo znanja in spretnosti, ki so relevantna za zadevno delovno mesto, boste videti kot nalašč za razpisano delovno mesto.

  1. Vključite ustrezne ključne besede

Oseba, ki bo pregledovala vaš življenjepis, bo iskala določene ključne besede. Te ne zajemajo samo izrazov s področja kvalifikacij in spretnosti, iščejo se tudi besedne zveze, kot so „dosegel(-a) sem“, „spodbudil(-a) sem“, „izboljšal(-a) sem“ in „dal(-a) sem pobudo“. Če se lahko spomnite kakšnega primera iz katerega koli okolja, ki nazorno kaže, da ste nekaj dosegli ali nekoga k nečemu navdihnili, ga dodajte v svoj življenjepis. Te besede bodo izstopale in delodajalcu pokazale, da ste sposobni ukrepati in najti rešitve. Če nimate veliko izkušenj, je včasih koristno, da poudarite, da ste se pripravljeni učiti.

  1. Dajte svojemu življenjepisu osebno noto

Življenjepisi so pogosto polni dejstev, zato je pomembno, da bralcu pokažete tudi, kdo ste kot oseba. Bodite ustvarjalni pri obliki in opišite svoje osebnostne značilnosti ter znanja in spretnosti. Če nimate prav tistih izkušenj, ki jih išče delodajalec, lahko to nadoknadite s svojo osebnostjo! Za kadrovike niso pomembne samo vaše kvalifikacije – pozornost namenijo tudi temu, kateri kandidati bi se najbolje vklopili v delovno okolje in pri tem vam dejansko lahko pomaga, če pokažete, kdo ste.

  1. Prosite nekoga, naj prebere vaš življenjepis

Vedno je koristno, če koga od vaših znancev povprašate za mnenje glede vašega dela, pri življenjepisu pa je to še posebej pomembno. Na delodajalčevo odločitev o vaši zaposlitvi bi lahko vplivala tudi majhna tipkarska napaka. Družinski član, prijatelj ali nekdanji sodelavec vas lahko poleg tega, da poišče slovnične napake, spomni tudi na znanja in spretnosti ali izkušnje, ki ste jih pozabili dodati. Posvetovanje z drugimi in upoštevanje njihovega stališča se lahko obrestujeta, saj si lahko z vključitvijo pozabljene izkušnje izboljšate možnost, da dobite želeno zaposlitev.

Če boste ljudem namesto opozarjanja na to, da nimate veliko izkušenj, raje pokazali, česa ste sposobni in kdo ste, bo to na koncu prispevalo k temu, da bo vaš življenjepis vzbudil več pozornosti. Razmislite torej o vključitvi ustreznih znanj in spretnosti, uporabi pravih besed, dodajanju osebne note in upoštevanju mnenja drugih.

Europass je brezplačno spletno orodje, ki vam lahko pomaga pripraviti uspešen življenjepis. Če vas zanima delo v tujini, vam lahko Euresov svetovalec pomaga tudi izboljšati in prilagoditi življenjepis. Več informacij je na voljo tukaj. Uspešno iskanje!

V partnerstvu z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost EURES.

 

Sorodne povezave:

Microsoft Word

Europass

Euresovi članki v novicah

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

 

Teme
Zbirka orodij EU za mobilnostNamigi in nasvetiMladina
Povezani razdelki
Izobraževanje
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.