Skip to main content
EURES
Uutisartikkeli26. helmikuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Neljä vinkkiä ansioluettelon laatimiseen, kun työkokemusta on rajallisesti

Kun kokemusta on vasta vähän, voi olla vaikeaa keksiä, mitä ansioluetteloon voisi laittaa. Kokemus ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa. Hakemuksesta haastatteluun – tutustu neljään vinkkiin, joiden avulla hakemuksesi tuottavat tulosta.

Four tips for writing a CV when you have limited experience
EURES
  1. Kerro mieluummin taidoistasi kuin työnimikkeistäsi

Kun olet tutustunut hakemasi työtehtävän vaatimuksiin, on aika pohtia, mitä kyseisen paikan kannalta olennaisia taitoja sinulla jo on. Olet kenties kerryttänyt niitä opiskelujen tai osa-aikatyön myötä. Esimerkiksi opintoprojektien parissa työskentely edellyttää ryhmätyö-, johtajuus- ja ajanhallintataitoja, ja lähes kaikissa työtehtävissä tarvitaan järjestelmällisyyttä, vastuullisuutta ja viestintätaitoja. Mieti, mikä taitoja sinulla on ja millaista osaamista arvelet sinua kiinnostavassa työtehtävässä tarvittavan. Kun ansioluettelossasi korostuvat hakemasi paikan kannalta olennaiset taidot, vaikutat erityisen sopivalta tehtävään.

  1. Mainitse olennaisia avainsanoja

Ansioluetteloita lukevat rekrytoijat etsivät niistä tiettyjä avainsanoja. Tämä ei tarkoita ainoastaan pätevyyttä ja taitoja, vaan myös sellaiset sanat kuin ”saavuttaa”, ”motivoida”, ”parantaa” ja ”aloitteellisuus” herättävät kiinnostuksen. Jos keksit mitä tahansa esimerkkejä saavutuksistasi tai tilanteista, joissa olet motivoinut jotakuta, ne kannattaa lisätä ansioluetteloosi. Tällaiset sanat erottuvat ja osoittavat työnantajalle, että pystyt tarttumaan toimeen ja löytämään ratkaisuja. Kun kokemusta on vain vähän, on myös hyödyllistä kertoa, että olet halukas oppimaan uutta.

  1. Näytä persoonaasi

Ansioluettelot ovat tavallisesti faktapitoisia, joten onkin tärkeää näyttää lukijalle, minkälainen persoona olet. Ansioluettelon muodon valinnassa voi käyttää luovuutta, ja taitojen lisäksi tekstissä kannattaa kertoa luonteenpiirteistäsi. Voit paikata kokemuksen puutetta persoonallasi. Rekrytoijat ottavat huomioon muutakin kuin pelkän muodollisen pätevyyden: he etsivät ehdokkaita, jotka sopivat työyhteisöön. Persoollisuutesi näyttämisestä voi siis todella olla apua.

  1. Apua toiselta silmäparilta

On aina hyödyllistä saada laatimistaan teksteistä palautetta toiselta henkilöltä, ja ansioluettelon kohdalla tämä on erityisen tärkeää. Pienetkin kirjoitusvirheet saattavat vaikuttaa työnantajan päätökseen haastattelukutsusta. Kieliasun tarkastamisen lisäksi perheenjäsen, ystävä tai entinen työtoveri voi tulla ajatelleeksi taitoja tai kokemusta, jonka olet unohtanut lisätä. Neuvojen ja eri näkökulmien pyytäminen voi olla hyödyllistä, ja unohtuneen kokemuksen lisääminen saattaa antaa paremmat mahdollisuudet onnistua työnhaussa.

Kun näytät ansioluettelossasi, mitä osaat ja kuka olet, saat sen näyttämään houkuttelevammalta etkä vedä huomiota kokemuksesi rajallisuuteen. Muista siis sisällyttää ansioluetteloon olennaiset taitosi, käyttää oikeita sanavalintoja, lisätä persoonallisia elementtejä ja pyytää kirjoittamastasi palautetta.

Europass on maksuton verkkotyökalu, jonka avulla laadit toimivan ansioluettelon. Jos olet kiinnostunut työskentelystä ulkomailla, EURES-neuvojat voivat myös auttaa ansioluettelosi parantamisessa ja viimeistelemisessä. Lue lisää täältä. Onnea työnhakuun!

Yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Microsoft Word

Europass

EURES-uutisartikkelit

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
EU:n liikkuvuuden työkalupakkiVinkkejäNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Oppiminen
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.