Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия26 февруари 2021Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Четири съвета за изготвяне на автобиография, когато имате ограничен опит

Когато имате ограничен опит, може да ви е трудно да решите какво да включите в автобиографията си. За щастие, опитът не е всичко. Прочетете нашите четири най-важни съвета, за да стигнете от формуляр за кандидатстване до интервю!

Four tips for writing a CV when you have limited experience
EURES
  1. Изброявайте умения, а не работни длъжности

След като прочетете изискванията за работата, помислете кои от вашите умения могат да ви помогнат в процеса на кандидатстване. Сред тях може да има умения, които сте развили по време на обучение или работа на непълно работно време. Съвместната работа по образователни проекти често включва работа в екип, лидерство и управление на времето, а участието в трудовия живот обикновено включва организираност (спазване на срокове), отговорност и комуникационни умения. Помислете какви умения имате и кои от тях са необходими за работата, за която кандидатствате. Автобиографията изглежда добре пригодена към работата само ако включите умения, свързани с нея.

  1. Използвайте съответните ключови думи

Лицето, което преглежда вашата автобиография, ще търси определени ключови думи. Те не включват само квалификации и умения — работодателите търсят и думи като „постигнато“, „мотивиран“ „подобрено“ и „инициирано“. Ако можете да помислите за пример от ситуация, в която сте постигнали нещо или сте мотивирали някого, добавете го във вашата автобиография. Тези думи ще се откроят и ще покажат на работодателя, че можете да действате и да намирате решения. Когато имате ограничен опит, полезно е също така да посочите, че сте готови да се учите.

  1. Добавете отличителни особености

Автобиографиите често са пълни с факти, така че е важно да покажете на читателя що за личност сте. Бъдете креативни във формата и опишете себе си, и уменията си. Ако нямате търсеният от работодателя опит, можете да го допълните с лични качества! Служителите по набиране на персонал не обръщат внимание само на квалификациите — те преценяват кои кандидати биха се вписали в средата, така че личните качества може да са ви от помощ.

  1. Помолете някого да го прочете

Винаги е добра практика някой, който познавате, да прегледа работата ви и това е особено важно при автобиографиите. Дори и малък пропуск може да повлияе на решението на работодателя относно вашата кандидатура. Член на семейството ви, приятел или бивш колега може да направи проверка за грешки или да посочи умения или опит, които сте забравили да включите. Търсенето на съвет или на друга гледна точка може да се окаже важно, а добавянето на забравен опит може да ви даде по-добър шанс да получите мястото.

В крайна сметка вашата автобиография ще привлече повече внимание ако покажете способностите и характера си, отколкото ограничения трудов стаж. Затова не забравяйте да посочите търсените умения, използвайте правилните думи, добавете лични качества и потърсете второ мнение.

Europass е безплатен онлайн инструмент, който може да ви помогне да изготвите успешна автобиография. Ако се интересувате от работа в чужбина, съветниците на EURES могат също да ви помогнат да подобрите и приспособите автобиографията си. Повече информация можете да намерите тук. Успех в търсенето!

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Microsoft Word

Europass

Новинарски статии за EURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Теми
Инструментариум на ЕС за мобилностПрепоръки и съветиМладост
Свързан раздел(и)
Учене
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.