Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel19 mei 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Vier tips voor de terugkeer van je medewerkers naar de werkplek na COVID-19

Tijdens de pandemie hebben veel mensen thuis gewerkt. Maar nu de beperkingen worden versoepeld, bereiden werknemers zich voor op een terugkeer naar de werkplek en vragen zij zich wellicht af hoe die eruit zal zien. Hier zijn onze vier tips voor de terugkeer van je medewerkers naar hun werkplek.

Four tips for welcoming staff back into a post-COVID-19 workplace
EURES

​​​​​​​1. Laat je medewerkers weten wat ze kunnen verwachten

Je medewerkers hebben misschien allerlei vragen over de terugkeer naar het werk na de pandemie en over wanneer en hoe die gaat plaatsvinden. Als werkgever kun je het proces gemakkelijker en prettiger maken voor je werknemers door hun je plannen te vertellen vóór ze weer naar het werk komen. Op die manier weten ze precies wat ze kunnen verwachten op de eerste dag dat ze het bedrijf weer binnenstappen.

Voor je medewerkers is het handig als ze weten wanneer het bedrijf weer open gaat en welke nieuwe regels er dan gelden op het gebied van afstand houden en het gebruik van voorzieningen. Als je zoveel mogelijk informatie geeft over wat ze bij hun terugkeer kunnen verwachten (bv. beschikbaarheid van vaccins, mondkapjes en handgel), kun je bezorgdheid bij medewerkers wegnemen en ervoor zorgen dat de nieuwe regels worden nageleefd.

2. Maak van de werkomgeving een veilige plek

De gezondheidscrisis heeft ons bewuster gemaakt van gezondheid en veiligheid. Nu supermarkten al hun klanten vragen hun handen en winkelwagentjes te ontsmetten voor ze naar binnen gaan, zullen werknemers bij hun bedrijf soortgelijke maatregelen verwachten. Duidelijk aangeven waar medewerkers hygiënestations kunnen vinden (en hoe ze deze moeten gebruiken) en wat de nieuwe regels zijn, helpt hen om zich veilig te voelen buiten hun eigen huis. Zo vergroot je de kans dat ze hun thuiswerkplek verlaten en weer naar het werk komen. Denk daarbij ook aan communicatie over het gebruik van vergaderruimten, kantines, liften en andere gemeenschappelijke ruimten.

Regelmatige tests en temperatuurcontroles houden niet alleen de werkplek veilig, maar vormen ook een signaal naar de medewerkers dat er maatregelen worden genomen om hen te beschermen.

3. Overweeg een stapsgewijze terugkeer naar het werk

Na maanden van onlinecommunicatie en werken vanuit een rustig plekje in huis kan de overgang naar een druk kantoor of een drukke fabriek behoorlijk ingrijpend zijn voor werknemers. Sommige werknemers zullen staan te springen om weer naar het werk te mogen, maar anderen zullen wat meer tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe situatie, die heel anders kan zijn dan toen ze thuis werkten.

Door werknemers effectief te ondersteunen bij de terugkeer naar de werkplek kun je deze uitdagingen verkleinen. Als onderdeel van die steun kun je denken aan een stapsgewijze terugkeer, waarbij medewerkers de eerste weken een paar dagen per week thuis blijven werken, zodat ze rustig kunnen wennen aan een andere werkomgeving.

4. Evalueer en update de ondersteuningssystemen van je organisatie

De COVID-19-pandemie heeft veel mensen op hele verschillende manieren voor uitdagingen gesteld. Het is belangrijk om dit te erkennen en om te controleren of het HR-systeem en de ondersteuningsmogelijkheden hier rekening mee houden en de juiste ondersteuning bieden.

Dat kan betekenen dat je moet zorgen voor een vertrouwelijk telefoonnummer of e-mailadres dat medewerkers kunnen gebruiken als ze zich zorgen maken over de terugkeer naar de werkplek. Je kunt ook flexibele werktijden invoeren, zodat medewerkers hun werkroutines van het afgelopen jaar kunnen voortzetten of de zorg voor hun kinderen op dezelfde manier kunnen blijven inpassen als tijdens de pandemie.

Lees voor meer informatie over de gevolgen van de pandemie voor de arbeidswereld ons artikel over Vier sectoren waarin veel vraag naar werknemers is als gevolg van de COVID-19-pandemie.

 

Links:

Vier sectoren waarin veel vraag naar werknemers is als gevolg van de COVID-19-pandemie

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.