Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
EURES
Nyhetsartikel3 december 2021Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Fem saker anställda ska tänka på när de går över till distansarbete

Många av oss har arbetat hemifrån under pandemin, men nu när vi blickar framåt verkar den här temporära åtgärden bli alltmer vanlig även framöver. Ta del av våra fem tips om vad du ska tänka på när du går över till distansarbete.

Five things for employees to consider when switching to remote working
EURES

​​​​​​​1. Har jag tillgång till rätt utrustning och ett lämpligt utrymme?

Det viktigaste att tänka på är om du har allt du behöver för att utföra ditt arbete på ett effektivt sätt. Detta betyder inte bara tillgång till dator och en kontorsstol, utan kan också innebära tillgång till internet med hög hastighet eller ett tyst rum där du kan fokusera utan att bli störd av familjemedlemmar. En bra arbetsmiljö med rätt temperatur, belysning och ventilation kan hjälpa med koncentrationen och ta bort sådant som distraherar. Försök att använda ett rum med naturligt dagsljus och med en dörr som separerar din arbetsplats från resten av huset om du arbetar i hemmet.

2. Kommer jag att ha samma arbetstider?

Ofta innebär distansarbete också flexibla arbetstider som gör att anställda kan anpassa sitt arbete efter andra sysslor som till exempel barnomsorg. Du kanske behöver fundera på vad det här betyder för dig. Trots den flexibilitet som erbjuds kanske det visar sig att du har lättare för att fokusera och är mer produktiv om du håller dig till en regelbunden rutin. Att börja jobba samma tid varje dag kan till exempel vara bra för att bevara strukturen på din arbetsvecka och ge bättre sömn.

3. Hur gör jag för att undvika längre arbetsdagar?

Något av det svåraste med distansarbete kan vara att logga ut i slutet av arbetsdagen. Många anställda upptäcker att det är frestande att jobba längre än man ska, men vi har några knep för att undvika övertid. Experterna föreslår att du har din arbetsutrustning i ett annat rum så att du kan skilja mellan arbetslivet och fritiden genom att stänga dörren till ditt arbetsrum när du har loggat ut.

4. Hur håller jag kontakten med kollegorna?

Distansarbete innebär att du inte längre stöter på kollegor i korridorerna, men det finns andra sätt att hitta pratstunder på. Plattformar som till exempel Zoom och Microsoft Teams kan användas såväl för virtuella kafferaster som för företagsmöten och konferenser. Det kan vara en bra idé att lägga in möten varje eller varannan vecka med dina kolleger för att se till att ni håller igång kommunikationen. På så vis kan man hålla kontakten och undvika att känna sig isolerad.

5. Är jag uppdaterad om företagets policy om distansarbete?

Även om de flesta företag gick över till distansarbete under COVID-19-pandemin och nu fortsätter att arbeta på samma sätt kan det vara så att policyn om distansarbete skiljer sig. Detta beror på att det är så pass nytt för många. Se till att du är informerad om din arbetsgivares policy, eller fråga om du inte vet var du hittar den. Den kan till exempel innehålla information om arbetstimmar, tillgänglig utrustning och internetsäkerhet.

För mer information om distansarbete ska du läsa våra Fem tips för att börja ett nytt jobb på distans.

 

Länkar:

Zoom

Microsoft Teams

Fem tips för att börja ett nytt jobb på distans

Praktiska tips om hälsosamt, säkert och effektivt arbete i hemmet (EU-Osha)

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.