Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre16 septembrie 2020Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Cinci lucruri de avut în vedere când călătoriți pe perioada pandemiei de COVID-19

Având în vedere că Europa continuă să se confrunte cu pandemia de COVID-19, poate fi dificil de știut dacă, cum, când și unde puteți călători. Pentru a vă planifica mai ușor următoarea călătorie, am întocmit o listă cu cinci lucruri importante de avut în vedere înainte de deplasare.

Five things to consider when travelling during COVID-19 times
Shutterstock

1. Ați avut recent simptome?

În primul rând, trebuie să vă gândiți cu atenție la starea dumneavoastră de sănătate cu privire la virusul COVID-19. Nu călătoriți dacă ați avut recent simptome de COVID-19 - dumneavoastră sau cei cu care ați fost în contact. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății , simptomele cele mai frecvente sunt febră, tuse uscată și oboseală, însă există și alte simptome mai rare. Printre simptomele grave se numără dificultatea de a respira, durere sau presiune în piept și pierderea capacității de a vorbi sau de mișcare. Dacă nu ați avut simptome, dar aveți un risc mare de boală gravă, va trebui să analizați și dacă merită să vă asumați riscul călătoriei.

2. Care sunt normele și restricțiile în țara în care călătoriți?

Dacă aveți îndoieli cu privire la recomandările și normele în vigoare pentru a călători într-o țară a UE, asigurați-vă că utilizați instrumentul „Reopen UE ”, o nouă platformă online pentru a fi la curent cu cele mai recente recomandări de călătorie. Conține informații despre țările care permit accesul turiștilor, modul în care puteți călători în aceste țări, precum și măsurile cu care vă veți confrunta la sosire. Instrumentul se actualizează la interval de 24 de ore, este disponibil în 24 de limbi și conține o hartă interactivă pentru a vă ajuta să vă planificați călătoria. Dacă aveți întrebări specifice, Eurodesk poate, de asemenea, să ofere recomandări personalizate. Puteți identifica punctul de informare cel mai apropiat utilizând această hartă utilă.

3. Cum călătoriți și care sunt riscurile?

Călătoria cu avionul implică timp petrecut în terminalele aeroporturilor, iar în zborurile aglomerate sunteți în contact apropiat cu alte persoane. De asemenea, deplasarea cu autobuze și trenuri poate implica să fiți aproape de alte persoane, așezat sau în picioare. Dacă vă deplasați cu mașina, aveți mai mult control, dar nu sunteți apărat de riscuri, deoarece va trebui să vă opriți pentru a alimenta cu combustibil, pentru a mânca sau pentru pauze de toaletă. Gândiți-vă la avantajele și dezavantajele fiecărui tip de transport și încercați să alegeți alternativa cea mai sigură.

4. Aveți o asigurare de călătorie care să acopere riscurile legate de virusul COVID-19?

Unii asiguratori pot oferi o asigurare de călătorie care acoperă cheltuielile medicale sau o anulare legată de COVID-19. Acest tip de acoperire nu este însă tipic, iar mulți asigurători nu oferă în prezent astfel de polițe. Prin urmare, trebuie să verificați dacă polița dvs. de asigurare acoperă această situație. Dacă nu aveți încă asigurare, trebuie să vă analizați opțiunile înainte de plecare. Luați cu dvs. întotdeauna în călătorie și cardul european de asigurări sociale de sănătate. Îl puteți obține de la casa de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră.

5. Ce trebuie să faceți la întoarcerea din călătorie?

Având în vedere evoluția rapidă a situației, trebuie să vă informați în permanență cu privire la cele mai recente recomandări guvernamentale. Numeroase țări impun acum și completarea unui formular la sosire. În funcție de țara din care veniți, este posibil să vi se indice izolarea și evitarea contactului cu ceilalți. Pentru a vă asigura că sunteți pregătit pentru eventualitatea de a vă întârzia reluarea activității, întrebați-vă angajatorul dacă puteți lucra de la distanță sau să vă luați concediu, dacă este necesar.

Sperăm ca aceste sfaturi să vă ajute să călătoriți în siguranță în perioada pandemiei COVID-19. Dacă aveți nevoie de mai multe informații, pagina plan and prepare (planifică și pregătește) a Eurodesk din Regatul Unit oferă o listă cu link-uri utile.

Dacă vă mutați definitiv în altă țară din UE, Europa ta oferă, de asemenea, informații practice pe diverse teme, inclusiv cu privire la formalitățile necesare în cazul în care vă stabiliți în străinătate, în UE.

În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.

 

Linkuri conexe:

Organizația mondială a sănătății – Coronavirus

Re-open EU

Eurodesk

Eurodesk – map

Cardul european de asigurări sociale de sănătate

Eurodesk – plan and prepare

Europa ta

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Setul de instrumente al UE pentru mobilitate
  • Sugestii și sfaturi
  • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
  • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.