Skip to main content
EURES
Novice17. september 2021Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Pet sprememb, ki so jih podjetja uvedla med pandemijo in se bodo ohranile tudi v prihodnje

Ko je v začetku leta 2020 izbruhnila pandemija bolezni COVID-19, sta se nenadoma spremenila naš način in kraj dela. Poglejmo, katere od teh sprememb bodo ostale, ko bodo odpravljene vse omejitve.

Five things companies did in the pandemic that are here to stay
EURES

Delo na daljavo

Delo na daljavo odpravlja prevoz na delo, pa tudi potrebo po skupnih prostorih, kar delodajalcem in delavcem prihranja čas in denar. Ker delavcem ni treba več ure in ure preživeti v prometu, imajo več časa za stvari, ki jih radi počnejo, hkrati pa si zmanjšajo stroške prevoza. Zmanjševanje obsega pisarniških prostorov ali njihova celotna ukinitev pomeni tudi znaten prihranek za podjetja, zaradi česar ta zamisel ni priljubljena le med zaposlenimi, ampak je tudi izjemno donosna.

Virtualna srečanja in dogodki

Ena prvih sprememb, ki jih je povzročila pandemija, je bila odpoved vseh medosebnih srečanj in druženj. Namesto tega so podjetja za organizacijo sestankov in dogodkov začela uporabljati različne spletne platforme, kot sta Zoom in Microsoft Teams, da bi se stiki med sodelavci ohranjevali še naprej. Ta rešitev je tistim, ki so delali od doma, omogočila udeležbo na dogodkih in dobro komunikacijo s sodelavci. To je pomenilo tudi, da se je spletnih dogodkov lahko udeležilo več ljudi, saj jim v določenem trenutku ni bilo več treba biti fizično prisoten. Sčasoma so sestanki zaradi pandemije postali krajši in rednejši, potni stroški za vse udeležence so se zmanjšali, zaposleni pa so pridobili več časa, ki so ga lahko namenili drugim nalogam.

Prožen delovni čas

Priljubljenost prožnega delovnega časa po vsej Evropi narašča, saj je bilo med pandemijo mnogo lažje usklajevati skrb za varstvo otrok in različne delovne dolžnosti. Izkazalo se je, da sta se s prilagoditvijo delovnega časa različnim obveznostim in načinu življenja povečala produktivnost ter ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem posameznikov. Na vprašanje v različnih raziskavah podjetij v zadnjem letu v zvezi s pandemijo bolezni COVID-19 so zaposleni po vsem svetu delodajalcem povedali, da so z novimi prožnimi politikami dela lahko tega opravljali enako dobro ali celo bolje.

Digitalno zaposlovanje

Upoštevanje omejitev, ki jih je prinesla pandemija bolezni COVID-19, je podjetja prisililo k prilagoditvi metod zaposlovanja, s čimer so tudi med svetovno pandemijo lahko še naprej zaposlovali nove delavce. Prehod na „virtualno zaposlovanje“ pomeni, da razgovori s kandidati potekajo prek spletnih platform, za izbiro najprimernejših kandidatov pa se uporabljajo tudi spletni preskusi in ankete. Digitalni postopki zaposlovanja (znani tudi kot e-zaposlovanje) so se izkazali za uspešne in stroškovno učinkovite, zaradi česar so kadrovske službe navdušene nad nadaljnjo uporabo teh novih metod in orodij.

Spletno usposabljanje

Usposabljanje v živo je bilo običajno najpogostejši način za usposabljanje novo zaposlenih oseb in izpopolnjevanje znanja obstoječih delavcev. To je pogosto pomenilo povabilo določenemu strokovnjaku, naj pride na določeno lokacijo, ali poziv sodelavcem, naj pripravijo predstavitve in tako svoje znanje delijo z drugimi. Med pandemijo je prišlo do izjemnega porasta spletnega usposabljanja, zaradi česar so strokovnjaki postali dostopnejši, udeležba na usposabljanjih je omogočena večjemu številu ljudi, ki poleg tega ne izgubljajo nepotrebnega časa za odhod na usposabljanje. Udeležba na usposabljanjih, ki lahko potekajo kjer koli na svetu, je vsem podjetjem odprla nove možnosti za učenje.

Če vas zanima več o tem, kakšen bo svet dela po pandemiji bolezni COVID-19, si oglejte naš članek z naslovom Kako organizirati uspešen spletni zaposlitveni razgovor.

 

Sorodne povezave:

Zoom

Microsoft Teams

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

IščiEuresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNovice s trga dela/novice mobilnostiTrendi zaposlovanja
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.