Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο17 Σεπτεμβρίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Πέντε ενέργειες που έκαναν οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι οποίες δεν θα έχουν παροδικό χαρακτήρα

Η πανδημία COVID-19 που ξέσπασε στις αρχές του 2020 άλλαξε πολύ γρήγορα το πώς και το πού εργαζόμαστε. Εξετάζουμε ποιες από αυτές τις αλλαγές θα παραμείνουν μετά την άρση όλων των περιορισμών.

Five things companies did in the pandemic that are here to stay
EURES

Εργασία από απόσταση

Η εργασία από το σπίτι καταργεί τις μετακινήσεις, καθώς και την ανάγκη για κοινόχρηστους χώρους γραφείων, και βοηθά τους εργαζόμενους να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να παραμένουν για ώρες καθηλωμένοι στην κίνηση και έχουν έτσι περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούν στις αγαπημένες τους ασχολίες, γλιτώνοντας παράλληλα και τα έξοδα μετακίνησης. Την ίδια στιγμή, η μείωση των χώρων γραφείου ή η συνολική κατάργησή τους βοηθά τις εταιρείες να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά. Αποδεικνύεται έτσι ότι η ιδέα αυτή, πέραν του ότι είναι πολύ δημοφιλής στις τάξεις του προσωπικού, είναι και πολύ επικερδής.

Τηλεδιασκέψεις και διαδικτυακές εκδηλώσεις

Μία από τις πρώτες αλλαγές που επέφερε η πανδημία ήταν η κατάργηση όλων των συγκεντρώσεων με φυσική παρουσία. Αντί αυτού, οι επιχειρήσεις στράφηκαν σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Zoom και το Microsoft Teams, για τη διεξαγωγή συνεδριάσεων και εκδηλώσεων και για να διευκολύνουν την ομαδική επικοινωνία. Η στροφή αυτή επέτρεψε στους υπαλλήλους που εργάζονταν από το σπίτι να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και να επικοινωνούν εύκολα με τους συναδέλφους τους. Παράλληλα, οι διαδικτυακές συσκέψεις επιτρέπουν τη συμμετοχή περισσότερων ατόμων καθώς πλέον δεν απαιτείται η φυσική παρουσία σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οι συσκέψεις έγιναν σταδιακά περισσότερο σύντομες και περισσότερο τακτικές ως αποτέλεσμα της πανδημίας, τα έξοδα μετακίνησης μειώθηκαν για όλους τους συμμετέχοντες και οι εργαζόμενοι διαθέτουν πλέον περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούν σε άλλα καθήκοντα.

Ελαστικό ωράριο εργασίας

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας αρκετοί εργαζόμενοι προσπαθούσαν να προσαρμόσουν τα διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας στις ευθύνες της φύλαξης παιδιών, με αποτέλεσμα η ελαστική εργασία να γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλής παντού στην Ευρώπη. Ο προγραμματισμός του ωραρίου εργασίας ανάλογα με τις δεσμεύσεις και τον τρόπο ζωής του κάθε υπαλλήλου αποδείχθηκε ότι αυξάνει την παραγωγικότητα, καθώς και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής των ατόμων. Το περασμένος έτος οι εργαζόμενοι από όλες τις χώρες του κόσμου συμμετείχαν σε πολλές έρευνες εταιρειών για την πανδημία COVID-19 και από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι με τις ευέλικτες πολιτικές εργασίας εργάζονται, είτε το ίδιο καλά, είτε και καλύτερα.

Ψηφιακές προσλήψεις

Για να συμμορφωθούν με τους διάφορους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19, οι εταιρείες προσάρμοσαν τις μεθόδους πρόσληψης που εφαρμόζουν ώστε να συνεχίσουν να προσλαμβάνουν προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, στράφηκαν στη μέθοδο των «διαδικτυακών προσλήψεων», χρησιμοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες για τις συνεντεύξεις με τους υποψηφίους, καθώς και διαδικτυακές δοκιμασίες και ερωτηματολόγια για να εντοπίσουν τους καλύτερους δυνατούς υποψηφίους. Οι διαδικασίες των ψηφιακών προσλήψεων (γνωστές και ως «ηλεκτρονικές προσλήψεις») αποδείχθηκαν αποτελεσματικές και αποδοτικές από πλευράς κόστους, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των τμημάτων ανθρωπίνων πόρων, τα οποία θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις νέες αυτές μεθόδους και τα νέα εργαλεία.

Διαδικτυακή κατάρτιση

Η κατάρτιση με φυσική παρουσία ήταν παραδοσιακά η πιο διαδεδομένη μέθοδος εκπαίδευσης του νέου προσωπικού και επιμόρφωσης του υπάρχοντος προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες προσκαλούσαν συχνά κάποιον ειδικό σε εξωτερικές εγκαταστάσεις ή ζητούσαν από υπαλλήλους να δημιουργήσουν παρουσιάσεις για να ανταλλάξουν γνώσεις σε αίθουσες κατάμεστες από συναδέλφους τους. Ωστόσο, μετά την εκδήλωση της πανδημίας η διαδικτυακή κατάρτιση γνωρίζει τεράστια επιτυχία και αυτό γιατί με τη διαδικτυακή αυτή μέθοδο το προσωπικό έχει πλέον ευκολότερη πρόσβαση στους ειδικούς, ο αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να είναι μεγαλύτερος και οι εργαζόμενοι εξοικονομούν χρόνο καθώς δεν χρειάζεται να περιφέρονται από κτίριο σε κτίριο. Η συμμετοχή σε σεμινάρια κατάρτισης από οπουδήποτε στον κόσμο δημιουργεί νέες δυνατότητες μάθησης για όλες τις επιχειρήσεις.

Για να ενημερωθείτε περαιτέρω σχετικά με την εργασία μετά την πανδημία COVID-19, συμβουλευτείτε το άρθρο μας με τίτλο Πώς να οργανώσετε μια επιτυχημένη διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Zoom

Microsoft Teams

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Εύρεση Σύμβουλοι EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΤάσεις προσλήψεων
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.