Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice14 februar 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Pet razlogov, zakaj bi si morali upati delati v tujini

Delo v tujini je zelo zahtevna poklicna in osebna izkušnja. Medtem ko se zdi, da so nekateri ljudje rojeni za potovanja, je drugim misel na to lahko strašljiva. A premagajte ta strah in neodločnost in ugotovili boste, da je mnogo dobrih razlogov za takšno odločitev...

Five reasons why you should dare to work abroad
EURES

Izkušnja nove kulture

Niti dve državi nista enaki, niti tisti dve, ki imata skupno mejo ali skupno zgodovino. Delo v tujini vas bo potopilo v novo kulturo in vas izpostavilo novim prizorom, zvokom, okusom in izkušnjam. Spoznali boste nove ljudi in obiskali nove kraje. Razširilo vam bo obzorja, zato zagrabite vsako priložnost, ki jo imate, da sodelujete, se učite in uživate.

Učenje novega jezika

EU je mešanica jezikov in narečij. To pomeni, da je zelo velika verjetnost, da boste imeli možnost izboljšanja svojih jezikovnih spretnosti, medtem ko ste v tujini. Pravzaprav je dokazano, da je življenje v tujini eden najboljših načinov učenja novega jezika, saj ste z njim obdani dan in noč. Zato začnite vaditi!

Večja samozavest

Kot smo že omenili, je delo v tujini velik izziv. A ko bo za vami prvi korak v neznano, boste verjetno presenetili sami sebe, kako dobro se prilagajte vsemu okoli vas. Bolj kot boste pogumni pri nabiranju izkušenj, bolj boste samozavestni glede svojih sposobnosti ravnanja v različnih situacijah, ki vam jih bo prineslo življenje.

Izboljšanje bodočih zaposlitvenih možnosti

V vaši državi in panogi, ki ste jo izbrali, je trg dela morda zelo konkurenčen in morda je težko najti zaposlitev. Če preživite leto ali dve v državi, kjer je konkurence manj, je to lahko odličen način pridobivanja dragocenih izkušenj, zaradi katerih boste po vrnitvi domov korak pred drugimi.

Razvoj lastnih vrednot

Odraščamo z vrednotami, ki jih oblikujejo ljudje okoli nas. Delo v tujini vam omogoča, da razvijete svoj niz vrednot in morda spremenite svoj pogled na nekatere stvari. Pomagalo vam bo opustiti nekatere zamisli in mnenja, ki ste jih imeli prej o ljudeh in življenju, ter ugotoviti, kaj je resnično pomembno za vas.

Če želite izvedeti več o tem, kako lahko življenje in delo v tujini spremenita vaš svetovni nazor, preberite s tem povezan članek: Ali lahko življenje v tujini poveča vaše samozavedanje?

 

Sorodne povezave:

Ali lahko življenje v tujini poveča vaše samozavedanje?

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovegasvetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Namigi in nasvetiMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.